Stenograme cu filaje şi Corduneni. Şeful Poliţiei locale, făcut „preş” de Nichita

luni, 04 mai 2015, 01:51
5 MIN
 Stenograme cu filaje şi Corduneni. Şeful Poliţiei locale, făcut „preş” de Nichita

Detalii greu de crezut se desprind din interceptările ataşate la dosarul în care inculpat este primarul Gheorghe Nichita. Edilul Iaşului a fost interceptat începând din luna martie, anchetatorii prezentând o serie de discuţii din care reiese nivelul de obedienţă la care au ajuns şefii Poliţiei Locale în raport cu primarul.

În stenograme apare şi numele interlopilor din clanului Corduneanu care ar fi intervenit pentru a speria un bărbat cu care amanta primarului a ieşit în oraş. Discuţiile interceptate nu relevă clar însă dacă edilul Iaşului ar fi dat comanda pentru ca oamenii săi de la Poliţia Locală să apeleze la Corduneni.

Cum au apărut Cordunenii în operaţiunea „Găsiţi amanta!“

Discuţiile dintre şefii de la Poliţia Locală în care sunt invocate numele Cordunenilor au avut loc în urmă cu nouă zile. Atunci, Ştefan Avîrvarei, şeful serviciului de urbanism de la Poliţia Locală, i-a comunicat lui Gheorghe Nichita că un bărbat necunoscut a sosit în Iaşi şi că acesta urmează să se vadă cu Adina Samson. O întreagă operaţiune de spionaj ar fi început în acea zi, implicat fiind şi un detectiv particular. Din discuţii reiese că Avîrvarei a fost, la un moment dat, informat că persoana care s-a întâlnit cu Adina Samson a fost vizitată de două persoane care i-au cerut să „părăsească de urgenţă“ Iaşul.

Ulterior, un anume Nicolae Ovidiu Bejan îl sună pe Ştefan Avîrvarei şi îi spune că cei doi care l-au intimidat pe prietenul Adinei Samson sunt din clanul Corduneanu. Avîrvarei spune că nu vrea să se implice, însă Bejan îl ameninţă că în caz contrar îl va suna „pe nea Gigi“. „|ia doi i-o chemat pe fraţii Corduneanu aici la Oscar şi vor bani, trebuia să le spuneţi să-şi vadă de treaba lor“, îi spune Bejan lui Avîrvarei. La scurt timp, Avîrvarei îl sună pe şeful Poliţiei Locale pentru a discuta despre implicarea fraţilor Corduneanu în operaţiune. „Haideţi urgent pân’ la primărie“, spune Avîrvarei, completând ulterior cu întrebarea: „Îi cunoaşteţi pe fraţii Corduneanu?“. Tot în interceptări mai apare că Hliboceanu, care a spus că el nu-i ştie pe fraţii Corduneanu, însă „Georgel“, cel mai probabil Georgel Grumeza, adjunctul Poliţiei Locale, îi cunoaşte. Din interceptări mai reiese că interlopii ar fi solicitat 3.000 de lei pentru „serviciile“ lor.

AICI AVEŢI STENOGRAMELE COMPLETE

Interceptată a fost şi Adina Samson, care, într-o convorbire telefonică, îi povesteşte Laurei Butnariu, şefa de cabinet a primarului, întâmplarea cu Cordunenii. „Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi că la masă eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură“, zicea Samson pe 26 aprilie. „Hliboceanu Liviu Mihai în data de 26.04.2015 s-a întâlnit în intervalul orar 19.00 – 23.00 de două ori cu numitul Junică Gheorghe Gelu, apropiat al familiei Cordunenilor, după fiecare dintre întâlniri acesta aducând la cunoştinţa edilului Nichita Gheorghe rezultatul discuţiilor purtate“, spun procurorii, acest pasaj dând de înţeles că şi primarul a aflat de implicarea interlopilor în operaţiunea de identificare a amantei sale. Interceptările nu mai oferă date suplimentare despre modul în care s-au terminat „negocierile“ cu Cordunenii.

Primar către şeful Poliţiei Locale: „dute-n p*** mea, că eşti prost de bubui câteodată“

Procurorii mai arată în stenograme că, frecvent, primarul Nichita le-ar fi cerut angajaţilor de la Poliţia Locală să caute în bazele de date numerele unor maşini, pentru a identifica diferite persoane despre care bănuia că se întâlnesc cu amanta sa. De asemenea, adesea, edilul trimitea adevărate echipe pentru a o repera pe Adina Samson. Chiar şi Dumitru Tomorug, directorul tehnic de la Primărie, ar fi fost implicat în identificarea tinerei, mai reiese din stenograme. Una dintre persoanele asupra cărora s-au făcut verificări este şi Maria Sasu, un medic dentist din Iaşi. Se pare că Adina Samson mergea la cabinetul doctoriţei.

De asemenea, primarul i-ar mai fi cerut lui Liviu Hliboceanu să verifice o maşină ce aparţine Băncii Transilvania. „Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, şi în scopul obţinerii pentru sine a unui folos necuvenit, a solicitat unor lucrători ai Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea sa, să efectueze acţiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul şi bunurile aflate în dotarea acestei instituţii“, au concluzionat procurorii.

Tot din discuţiile pe care Hliboceanu le-a purtat cu Nichita reiese că şeful Poliţiei Locale îşi trimitea oameni sub acoperire pentru a o supraveghea pe amanta primarului. Întrebat dacă agenţii săi nu vor fi identificaţi, Hliboceanu îi spune lui Nichita: „Nu, nu, pe jos, cu căţelul, ştiu eu, da. Nu patrulă de asta să stea în maşină, ştiu cum acolo“/ Nichita: „În uniforme sau nu?/ Hliboceanu: „Nu nimica, cum… Nu, civil cu coker, am vreo trei scoşi.“
Obedienţa lui Hliboceanu în raport cu primatul Nichita este demonstrată şi de o convorbire din data de 16 aprilie, atunci când primarul îi spune şefului de la Poliţia Locală: „Băi, dar du-te-n p… mea, că eşti prost de bubui câteodată.“
Pe lângă toate aceste operaţiuni de filaj realizate prin intermediul Poliţiei Locale, primarul Nichita i-ar fi dat cadou Adinei Samson un telefon pe care era instalat un soft de tip spy, care înregistra convorbirile şi mesajele. De asemenea, edilul ar fi ordonat montarea unui aparat GPS pe maşina iubitei sale.

 

Comentarii