Strategii diferite de luptă pe două fronturi, între PSD şi PNL

joi, 01 septembrie 2016, 01:59
7 MIN
 Strategii diferite de luptă pe două fronturi, între PSD şi PNL

Consilierii locali ai PNL s-au retras ieri de la şedinţa CL. Motivul: au primit abia sâmbătă proiectele, şi nu au avut timp să le aprofundeze. Consilierii judeţeni ai PNL au participat la plenul CJ cu toate că ei au primit chiar şi în ziua şedinţei unele propuneri.

Conflictul politic din Consiliul Local a dus ieri la amânarea a mai bine de jumătate dintre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi a şedinţei ordinare. Nemulţumiţi că au primit documentaţiile aferente proiectelor într-o zi de weekend, consilierii liberali s-au retras de la lucrări. Anterior, a avut loc un schimb de replici între aceştia şi primarul Mihai Chirica. Edilul i-a ironizat în mai multe rânduri pe liberali, în timp ce aleşii PNL i-au reproşat acestuia o atitudine sfidătoare. Mărul discordiei a constat în faptul că documentaţiile au fost trimise sâmbătă după-amiază, iar liberalii au susţinut că nu au avut timp suficient pentru a le studia, şedinţa desfăşurându-se ieri dimineaţă. În schimb, unii social-democraţi îşi şopteau, după şedinţă, că liberalii au petrecut sâmbătă la cumătria unui coleg, drept pentru care nu ar fi avut timp suficient pentru studiu în weekend.

Chirica: „Statutul de consilier nu se suspendă în weekend”

Discuţiile din CL au căzut în derizoriu după ce o intervenţie a liderului de grup al PNL Eduard Boz a stârnit amuzamentul social-democraţilor. Boz a susţinut că între momentul trimiterii documentaţiilor şi ora şedinţei au existat doar două zile pentru studiul lor, luni şi marţi, perioadă prea scurtă pentru aprofundarea a 50 de proiecte de hotărâre. O altă intervenţie, de data aceasta a liberalului Răzvan Timofciuc, prin care a subliniat că documentaţiile cumulează 500 de pagini, a provocat râsete stridente din partea deputaţilor PSD Sorin Iacoban şi Tudor Ciuhodaru, prezenţi în sala de şedinţă. Timp de câteva minute, cei doi parlamentari au continuat cu diverse miştouri la adresa liberalilor („treziţi-vă mai devreme”, „munciţi mai mult” etc.), în timp ce consilierii PNL luau cuvântul în plen.

Intervenţiile consilierilor PNL au atras replici ironice şi din partea primarului Mihai Chirica. El i-a transmis lui Boz „cu simpatie” că „statutul de consilier local nu se suspendă în weekend” menţionând că „Primăria are primar şi viceprimari inclusiv în weekend”, în timp ce pe Timofciuc l-a întrebat câte dintre proiectele de hotărâre le-a citit, în afară de cel privind alegerea unui nou preşedinte de şedinţă. Ultima remarcă a lui Chirica a fost acompaniată de râsete intense ale lui Iacoban şi Ciuhodaru. În acelaşi timp, un alt social-democrat (Mihail Pintilei) le-a transmis liberalilor că în jurământul depus în calitate de aleşi locali nu este scris că activitatea „în slujba cetăţenilor să fie de luni până vineri”. „Faptul că au fost invocate zilele de weekend nu se referă la faptul că noi nu am fi consilieri în weekend, ba să ştiţi că în weekend au fost colegi pe teren pentru a verifica problemele, dar s-au cerut lămuriri de la Primărie. Nu este normal să ne trimiteţi convocarea în weekend când toate instituţiile sunt închise şi nu avem cui să ne adresăm”, a fost replica lui Boz.

Un alt aspect invocat de liberali a constat în includerea pe ordinea de zi a 12 proiecte privind aprobarea unor planuri urbanistice zonale. Ei au precizat că cel puţin în cazul unui proiect au fost petiţii ale cetăţenilor afectaţi de construcţia unor imobile. „Dacă aveţi nişte motive în sine pe un proiect de hotărâre pe care doriţi o abordare mai atentă, mai laborioasă şi mai binevenită, de acord, dar suspendarea unei şedinţe sau retragerea dintr-un plen nu mi se pare nici măcar responsabilă. Unde sunt chestiuni tensionate, putem foarte bine să-l amânăm”, a răspuns primarul Iaşului. Liberalii au mai spus că nu a fost respectat nici termenul de 5 zile prevăzut de lege pentru trimiterea documentelor. În schimb, secretarul municipiului Denisa Ionaşcu a susţinut că, potrivit legii şi a unei interpretări a Curţii Constituţionale, cele 5 zile sunt calendaristice şi este inclusă atât ziua convocării, cât şi ziua desfăşurării şedinţei. În orice caz, conflictul juridic ar putea fi soluţionat în instanţă întrucât liberalii vor sesiza Instituţia Prefectului pentru atacarea în contencios-administrativ a tuturor hotărârilor adoptate ieri întrucât „actul de convocare a fost nul”. 

27 din 50 de proiecte au fost amânate 

Cei şapte consilieri ai PNL au părăsit şedinţa CL după aproape 40 de minute de la debutul lucrărilor, înainte de supunerea la vot a ordinii de zi. După retragerea acestora, în sală au rămas 16 consilieri: 11 de la PSD, 2 de la PMP, 2 de la ALDE şi independentul Andrei Postolache. În contextul în care alţi patru consilieri au lipsit (3 de la PSD şi unul de la PNL), CL nu a putut dezbate proiectele ce ţin de administrarea patrimoniului întrucât trebuiau să fie prezenţi minimum 18 consilieri. În consecinţă, 27 de proiecte au fost amânate, restul de 23 fiind aprobate cu majoritate simplă (minimum 14 voturi). Printre cele care au primit girul consilierilor se numără operarea unei rectificări bugetare (fonduri suplimentare pentru şcoli), modificări în consilii de administraţie a unor instituţii din subordine şi la şcoli, unele scutiri de impozite şi o serie de proiecte investiţionale propuse de proprietari privaţi. 

Proiectul liberalilor a dispărut

Consiliul Judeţean a fost ieri scena unor lupte la baionetă între preşedintele Maricel Popa şi opoziţie. Primele contre au apărut încă înainte de aprobarea ordinii de zi. Liberalul Liviu Brătescu a cerut explicaţii cu privire la lipsa de pe lista proiectelor a propunerii sale de premiere cu câte 10.000 de lei a celor trei sportive ieşence medaliate la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Proiectul fusese depus de Brătescu la registratura CJ încă de pe 23 august, liberalul exprimându-şi mirarea că alte proiecte, de care consilierii aflaseră abia cu o zi înainte de şedinţă se regăseau pe ordinea de zi. “Este vorba de o lipsă de voinţă politică. Nu cred că în bugetul CJ nu se puteau găsi 30.000 de lei, mai ales că azi discutăm şi rectificarea bugetului. Colega dumneavoastră de partid, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a găsit soluţii pentru premierea sigurului sportiv craiovean medaliat la Olimpiadă. Presupun că e o soluţie legală, nu?”, s-a adresat Brătescu preşedintelui CJ.

Întrebarea a rămas fără răspuns. Consilierii judeţeni ai PSD au încercat să explice că nu a existat timpul necesar fundamentării legale a proiectului de hotărâre sau că sportivele vor fi premiate la sfârşitul anului de către Fundaţia Sportului Ieşean. Argumentul că nu se pot acorda premiile pentru că sumele nu au fost prevăzute în bugetul adoptat de CJ la începutul anului a stârnit hohotele de râs ironice ale liberalilor. Aceştia au fost susţinuţi şi de reprezentanţii ALDE, consilierul Vasile Şalaru cerând reanalizarea proiectului măcar în următoarea şedinţă în plen. Propunerea de premiere a membrilor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lespezi a atras şi ea ironiile liberalilor. “Nici rezultatele deosebite ale SVSU Lespezi nu au fost prevăzute la începutul anului, ca premiile să fie trecute în buget. Este clar că aţi manifestat rea-voinţă”, a comentat consilierul PNL Constantin Şerban.

“Propun ca marca judeţului să fie frâna”

Şi consilierul PMP Alin Aivănoaei a cerut explicaţii cu privire la lipsa de pe ordinea de zi a proiectului său, depus în urmă cu peste o lună, privind adoptarea unei mărci a judeţului. “E încă în dezbatere publică pe site, pentru transparenţă”, i-a răspuns Popa. “Da? Nu l-am văzut. Atunci, spuneţi-mi vă rog câte din proiectele pe care le discutăm noi astăzi au fost supuse dezbaterii publice? Dacă tot e transparenţă, să fie până la capăt”, a întrebat Aivănoaei. Acesta a insistat pe parcursul şedinţei pentru a primi un răspuns la întrebare, fără însă a-l primi. Proiectul lui Aivănoaei se află într-adevăr postat pe site-ul CJ, spre dezbatere publică, observaţiile şi propunerile fiind aşteptate până pe 2 octombrie. “Propun ca marca judeţului să fie frâna. Că aşa merg lucrurile în CJ”, a comentat Brătescu.

Discuţii şi pe marginea finanţării drumurilor

Dezbateri intense a provocat şi propunerea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea DJ 246 limită judeţ Vaslui – Scânteia – Şcheia – Drăguşeni – Ipatele – Ţibăneşti şi DJ 244D limită judeţ Vaslui – Dolheşti – Ciorteşti – Coropceni – DN 24. Acestea urmează să fie propuse spre finanţare de către preşedintele CJ Ministerului Dezvoltării, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Liberalii au cerut insistent adoptarea şi a unor hotărâri pentru alocarea sumelor necesare cofinanţării proiectelor. “Riscăm să ne trezim că ni se resping proiectele pentru că nu avem documentaţia completă. În PNDL este necesară şi cofinanţarea. Cu ce mergeţi la Bucureşti? Doar cu proiectele?”, a spus liderul consilierilor PNL, Daniel Minciună. Solicitarea acestuia nu a avut însă câştig de cauză, propunerile de pe ordinea de zi fiind singurele adoptate prin vot.

Alex ANDREI / Alex ZĂNOAGĂ

 

Comentarii