Studenţii, chemaţi la donat pentru a acoperi criza de concentrat trombocitar de la IRO

duminică, 27 decembrie 2015, 15:15
1 MIN
 Studenţii, chemaţi la donat pentru a acoperi criza de concentrat trombocitar de la IRO

Ca în fiecare an, în preajma sărbă­torilor, pe baza lipsei sângelui în spitale, studenţii care au rămas în Iaşi sunt îndemnaţi atât de către reprezentanţii universităţilor, cât şi de către ligi să se îndrepte să doneze acum pentru a suplini această lipsă.  

În mod concret, reprezentanţii So­cietăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi vin cu o rugăminte adresată studenţilor de către Clinica de He­matologie de la Institutul Regional de Oncologie, ca aceştia să nu meargă doar să doneze sânge, ci şi concentrat trombocitar. „Ne aflăm într-o situaţie dificilă în care ma­joritatea pacienţilor cu leucemii acute şi trombocitopenie severă nu au acces la concentrat trombocitar întrucât lumea nu prea donează în perioada sărbătorilor. O pacientă de 34 de ani cu hemoragie digestivă superioară cu melenă 2L are dispe­rată nevoie de acest concentrat trombocitar pentru a supravieţui“, au precizat reprezentanţii Clinicii de Hematologie.

Astfel, se caută în principal bărbaţi care să aibă „venele bune“ şi care să meargă la Centrul Regional de Transfuzii pentru a dona trombocite, fiind de preferat ca aceştia să doneze pentru CTU – concentrat trombocitar unitar, care presupune ca aceştia să stea o oră sau două conectaţi la un dispozitiv de afereză. Cei care se prezintă pentru a dona au nevoie şi de o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste faptul că sunt sănătoşi.

Comentarii