Studenţii de la AC se plâng că facultatea le cere taxe fictive la cazare

miercuri, 30 septembrie 2015, 16:18
3 MIN
 Studenţii de la AC se plâng că facultatea le cere taxe fictive la cazare

Într-o plângere adresată cotidianului nostru se arată că banii ar urma să ajungă la Liga Studenţilor.

Studenţii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi susţin că la nivelul comisiei de cazare de la facultate le-a fost cerută, înainte să primească repartiţia pentru o cameră în Campusul „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, o sumă de 10 lei motivând că ar fi „cotizaţie pentru viză de flotant“.

„Noul şef de cămin a preluat din atribuţiile unei maşinării de produs bani, chitanţe aproape obligatorii pentru studenţii de anul I care nu cunosc demersurile, pentru aşa-zisa «cotizaţie pentru viza de flotant», banii fiind de fapt «sponsorizări» în valoare de 10 lei în cadrul Ligii Studenţilor şi protocolul pentru comisia de cazare“, susţine grupul de studenţi care a contactat „Ziarul de Iaşi“.

Problema este, conform reprezentanţilor universităţii, că o astfel de taxă pentru viza de flotant se plăteşte către Evidenţa Populaţiei din taxa pe prima lună de cazare a studenţilor prin transfer bancar direct din vistieria universităţii şi studenţii nu au ce taxă să plătească în acest sens.

„Nu s-a încasat niciun ban pentru viza de flotant, niciun leu, pe timpul mandatului meu. Taxa de flotant se plăteşte din tariful de cazare automat“, a declarat prof.dr. Ştefan Grigoraş, prorector responsabil cu problemele studenţeşti.

Banii s-ar fi cerut, însă doar în trecut

Studenţii afirmă că nu li s-a prezentat transparent numărul şi numele membrilor comisiei, al studenţilor care au făcut parte din comisie, primind şi o bonificaţie la cazare, aducând ca exemplu facultăţile de profil din Timişoara şi Cluj, unde din comisie ar face parte doar doi membri studenţi, un observator şi un prodecan.

„În cazul nostru sunt zeci de studenţi din toţi anii care rămân neschimbaţi. Pe baza acestor bonusuri, studenţii care au participat ca voluntari în grupul ligii au primit punctaj bonus maxim ce favorizează cazarea într-o cameră mai bună“, au precizat studenţii.

Prodecanul Alexandru Archip, responsabil cu probleme studenţeşti, care a coordonat activitatea de cazare, unul dintre cei acuzaţi de către studenţi care spun în cererea trimisă că îi solicită, inclusiv, demisia, a susţinut pentru „Ziarul de Iaşi“ că anul acesta nu s-a solicitat niciun ban studenţilor. Conform spuselor acestuia a existat în anii anteriori o donaţie benevolă către Liga Studenţilor, dar în lipsa căreia studenţii nu îşi pierdeau dreptul de cazare sau de o cazare „mai bună“.

„Cine voia să doneze acei 10 lei, o făcea, cine nu, nu. Au fost neînţelegeri, de multe ori le explicam şi eu personal că nu este obligatoriu şi că nu le condiţionează nimeni drepturile de plata acelei sume. De aceea, anul acesta am interzis orice fel de plată, nu au fost alte taxe decât cele pentru cămine, nu au fost tarife ascunse sau alte chestiuni de genul pentru că au fost discuţii în trecut când nu s-a înţeles exact“, a spus prodecanul.

Acesta a explicat că, în anii anteriori, din banii respectivi, strânşi la ligă, au fost ajutaţi diferiţi studenţi care aveau probleme sociale. Situaţia urmează să fie cercetată în continuare de conducerea UTI.

Comentarii