Criza vaccinurilor pentru nou-născuţi, rezolvată parţial

Sute de bebeluşi din tot judeţul vor fi chemaţi la spital pentru a fi vaccinaţi

miercuri, 09 iulie 2014, 01:50
2 MIN
 Sute de bebeluşi din tot judeţul vor fi chemaţi la spital pentru a fi vaccinaţi

O parte din bebeluşii veniţi pe lume începând cu cea de-a doua parte a lunii iunie, când în maternităţile ieşene s-au epuizat stocurile de vaccin BCG şi antihepatitic, vor putea primi doza de vaccin BCG.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a primit în urma unor redistribuiri din alte judeţe 500 de doze de vaccin împotriva tuberculozei, pe care le-a împărţit maternităţilor. „Ministerul a făcut o redistribuire, iar dozele primite zilele acestea de către DSP provin din alte zone ale ţării. Au fost aduse doar vaccinuri BCG, antihepatiticul încă lipseşte din maternităţi. Noile vaccinuri care vor ajunge din partea ministerului după ce acesta va încheia procedura de achiziţionare sunt aşteptate spre sfârşitul lunii iulie“, a spus Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP.

Criza vaccinurilor administrate bebeluşilor împotiva tuberculozei şi a hepatitei B a început în judeţ după 15 iulie. Pe lângă cele două maternităţi din municipiu, Maternitatea „Cuza Vodă“ şi Maternitatea „Elena Doamna“, vaccinurile s-au epuizat şi la Spitalul Orăşenesc Hârlău, Spitalul Municipal Paşcani şi la maternitatea din cadrul Spitalului Arcadia. Bebeluşilor veniţi pe lume în cea de-a doua parte a lunii iunie nu li s-a putut administra vaccinul BCG şi cel antihepatitic din cauza că Ministerului Sănătăţii a întârziat demararea procedurilor de achiziţie a serurilor.

În aceste condiţii, bebeluşii au fost luaţi în evidenţă pentru a putea fi vaccinaţi ulterior. Specialiştii sunt de părere că, dacă bebeluşii nu sunt vaccinaţi la timp, conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea copiilor are de suferit, cu toate că aceste vaccinuri pot fi făcute ulterior. „Dacă vaccinul BCG nu se face imediat nu este aşa grav, el poate fi recuperat. Însă atunci când vaccinul antihepatitic nu este făcut, apare o situaţie dificilă, mai ales dacă în preajma bebeluşului există persoane diagnosticate cu hepatita B şi mai ales dacă mamele nu şi-au făcut testele pentru depistarea bolii în timpul sarcinii“, a spus prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergologie-imunologie, şeful Clinicii de Pediatrie II de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

 

Comentarii