Test: munca în vie e o bucurie?

vineri, 29 septembrie 2017, 20:14
3 MIN

* Când vechiul şi tradiţionalul cules al strugurilor din fiecare toamnă se îngemănează cu mai noul test săptămânal din rubrică, se obţine, evident, un test despre culesul strugurilor. Aveţi treabă cu culesul viei şi cu operaţiunile ulterioare? Vă pasionează toate etapele fenomenului, doar produsele finite sau nici măcar acelea? Iată testul!

1) Aveţi rude într-o zonă viticolă şi vă cheamă la cules; ce SMS le trimiteţi?

a) multzumesc pentru invitatzie vreau sa vin / b) vreau vin / c) Nu răspund, că n-am asemenea rude şi, oricum, am auzit că la culesul viei se pune botniţă.

2) Dacă mergeţi la cules cum vă pregătiţi, ce anume vă cumpăraţi?

a) Cumpăr cizme noi de cauciuc, un cosor de calitate şi nişte găleţi / b) Cumpăr nişte bidoane şi damigene noi, de calitate / c) Cumpăr bilet de autobuz până la destinaţie şi cartea "Abecedarul culegătorului de struguri".

3) Aţi ajuns în zona viticolă, v-aţi echipat şi aţi intrat în vie. Ce faceţi acolo?

a) Profit de aer şi culeg struguri, sperând că voi şi mânca din ei / b) Mănânc struguri, sperând că voi şi bea din ei / c) Încerc să dau de ceilalţi: m-am rătăcit printre rânduri, care seamănă între ele, se întunecă, mi-e frig şi frică!

4) După părerea dumneavoastră, ce se obţine din toţi strugurii culeşi?

a) Eu îi mănânc aşa, dar ştiu că din ei se mai obţin must şi stafide, de pus în cozonac / b) Din păcate, nu din toţi: un copil a furat doi ciorchini, deci va ieşi mai puţin vin / c) Produse obţinute din struguri; eu folosesc "Strugurel de buze", să nu-mi crape.

5) Ce faceţi, de obicei, până iese primul vin al anului, cum vă descurcaţi?

a) Profit de must; după ce fermentează aştept să se facă mustul din toamna viitoare / b) Până la primul vin al anului beau ultimele beri ale anului / c) Mă descurc greu, că lefurile sunt mici şi preţurile cresc.

6) De fapt, ce este tulburelul ăsta, despre care mulţi vorbesc?

a) Pare diminutivul de la tulbure, deci cred că e ceva mic şi tulbure / b) Adolescenţa vinului, după copilăria sub formă de boabe şi pubertatea sub formă de must / b) Am băut tulburel şi am rămas blocat zece ore pe holul unui tren aglomerat, deci nu vreau să-mi amintesc.

7) Plecaţi de la rude, de la vie: cu ce amintiri rămâneţi?

a) Cu amintirea zilelor în aer curat, alături de oameni vrednici, cu care am muncit şi am mâncat bobiţe / b) Nu mai ţin minte; am auzit că rudele au rămas cu amintirea strugurilor, fiindcă i-am luat eu, să fac vin / c) Nu cu amintiri, ci cu junghiuri, că m-a tras curentul.

                                                        *         *         *

În această perioadă a anului se munceşte mai mult decât în rest; motivul e lesne de înţeles: dacă oamenii n-ar strânge o anumită recoltă, n-ar avea din ce face vin şi alte produse derivate, deci ar fi siliţi să stea pe uscat (ori pe datorie, pe caiet) toată iarna. Iată de ce culesul viei reprezintă un eveniment incomparabil mai important decât, să zicem, recoltarea florii-soarelui sau a soiei, din care nu iese nimic interesant. E mai important şi decât rezultatele testului nostru, evident!

Comentarii