Un buget necăjit pentru judeţul cu cea mai mare populaţie din ţară

Toate investiţiile Iaşului însumează în acest an doar 18 milioane de euro

vineri, 17 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Toate investiţiile Iaşului însumează în acest an doar 18 milioane de euro

Judeţul se va descurca în acest an doar cu banii strânşi pe plan local. Bugetul pe 2017 a fost pus în dezbatere publică de Consiliul Judeţean. Acesta prevede venituri de 429 milioane de lei, doar puţin mai mult de un milion de lei urmând să reprezinte fonduri externe nerambursabile. Dacă bugetul va fi aplicat în forma propusă, CJ va încheia anul cu un deficit de 53 milioane de lei, cheltuielile prevăzute ridicându-se la 482 milioane de lei.

Din totalul veniturilor, 129,7 milioane de lei vor proveni din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital. Sumele defalcate din TVA se vor ridica la 178 milioane de lei, iar veniturile nefiscale ale CJ se vor ridica la doar 4,26 milioane de lei. Aproximativ un sfert din veniturile CJ, respectiv 116,3 milioane de lei vor proveni din subvenţii acordate de bugetul de stat. Singurele surse de venituri nerambursabile externe vor fi mecanismul norvegian şi mecanismul financiar al Spaţiului Eco­nomic European, respectiv donaţii din partea Norvegiei, Islandei şi principatului Liechtenstein. Din totalul cheltuielilor CJ, 86% vor fi reprezentate de cheltuielile de funcţionare a instituţiei.

 

Programul de investiţii al CJ va cuprinde în acest an lucrări în valoare de 82 milioane de lei, adică 18 milioane de euro. Pentru lucrările de consolidare, refuncţionalizare şi mansardare a clădirii din strada Vasile Alecsandri nr. 6, CJ va aloca 5,1 milioane de lei pentru lucrări şi dotări la şcolile speciale din subordinea CJ se prevăd cheltuieli de 442.000 lei. Capitolul „Sănătate“ prevede investiţii de 14,1 milioane de lei, în cea mai mare parte fiind vorba de dotări cu echipamente medicale. La Spitalul de Pneumoftiziologie se vor cumpăra echipamente în valoare de 500.000 lei, la Spitalul de Boli Infecţioase se vor face dotări de 1,02 milioane de lei, iar la Spitalul de Copii se va achiziţiona aparatură în valoare de 7,3 milioane de lei. Alte 3,4 milioane de lei vor fi alocate Maternităţii „Cuza Vodă“, 200.000 lei – Maternităţii „Elena Doamna“ şi 258.000 lei, Spitalului de Neurochirurgie. Prioritare pentru CJ în acest an vor fi lucrările la drumuri, cărora li se vor aloca 39,3 milioane de lei.  

Comentarii