Totul despre ADMITEREA la liceele din Iaşi. Ultimele medii şi TOPUL colegiilor

sâmbătă, 05 iulie 2014, 15:06
8 MIN
 Totul despre ADMITEREA la liceele din Iaşi. Ultimele medii şi TOPUL colegiilor

Ca în fiecare an, „Ziarul de Iaşi“ publică o estimare a mediei minime de admitere la liceele cele mai căutate din judeţ. În toţi anii anteriori, estimarea noastră s-a dovedit foarte exactă, la nivel de doar câteva sutimi. Anul acesta, mediile de admitere vor fi categoric mai mici, cu 20, 30 sau chiar 50 de sutimi.

Ultimele medii de intrare la cele mai căutate specializări din colegiile ieşene scad considerabil faţă de anul trecut, de la 20-30 până la chiar 57 de sutimi, într-un singur caz. Scăderea mediei de admitere este din cauza subiectelor mai dificile din acest an.

LISTA COMPLETĂ A MEDIILOR DE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ

Ca o ilustrare, dacă anul trecut s-au obţinut 59 de medii de 10 la evaluare, anul acesta, numărul a scăzut la 18. Au fost 41 de note de 10 la Limba română, faţă de 250 câte au fost anul trecut, şi 261 de note de 10 la matematică, faţă de 580, câte au fost anul trecut. Această scădere considerabilă se simte şi la ponderea notelor cuprinse între 9,50 şi 9,99. Dacă anul trecut au fost 723 de astfel de note, din 5.948 câte au fost în total, anul acesta sunt 379 din 6.609 de note. Această scădere se poate vedea mult mai bine la numărul de medii de admitere: dacă anul trecut au fost 15 elevi care au intrat la liceu cu media 10, anul acesta sunt mai puţin de jumătate, doar 6 elevi vor intra primii oriunde vor dori.

„Sunt concluzii de etapă. De constatat că sunt mai puţine medii de 10, mai puţine cuprinse între 9,50 şi 9,99. Sunt cam 900 de note cuprinse între 9 şi 9,99, şi credem că mediile de intrare la licee vor fi cam cu 20 de sutimi mai mici, poate cu mai mult“, spune Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

„Subiectele au fost mai dificile la matematică, la română au fost discuţii, prin urmare notele nu sunt excesiv de mari. Estimăm că ultima medie de admitere la liceele teoretice va fi 8,80, prin urmare elevii care au între 8,80-9,20 pot respira uşuraţi. Sunt însă destul de multe note între 3 şi 5, mai multe decât ne-am fi aşteptat. Ne dorim să fie posibil să se ajungă la liceu cu note mai bune, ca să facă faţă materiei de la liceu, însă există şi tendinţa ca cei care s-au înscris la profesională să-şi retragă dosarul şi să vină la liceu, deoarece se poate intra cu medii mici. Lista medio­crităţii e constantă an de an, mă refer la lista cu medii de mijloc. În concluzie, vor fi elevi mai slab pregătiţi la liceele tehnologice, însă orice elev de clasa a VIII-a îşi va găsi într-o formă sau loc pe băncile şcolii“, a adăugat şefa ISJ.

Există şi 600 de elevi care nu se găsesc pe lista finală, ei fiind admişi la liceele vocaţionale, unde s-au ocupat toate locurile, iar reprezentanţii ISJ mai aşteaptă să primească situaţia cu elevii care au dat la Liceul Militar. Pe lângă aceştia, anual se adaugă puţin peste 100 de elevi, care vin din alte judeţe.

SITUAŢIA PE LICEE

Ca şi în anii trecuţi, când estimările noastre s-au divedit extrem de fine, „Ziarul de Iaşi“ a realizat şi acum o simulare ţinând cont de ierarhia judeţeană a elevilor de clasa a VIII-a în vederea admiterii la liceu şi de numărul de locuri disponibile pentru cele mai dorite specializări din municipiu. Luate pe rând, la cele cinci licee de elită din Iaşi, după simularea noastră, ultima cea mai mare medie de admitere va fi 9,43, iar ultima cea mai mică medie de admitere va fi 8,31.

Negruzzi – La Colegiul „Negruzzi“ sunt 140 de locuri în cele 4 clase, două de mate-info, una de ştiinţe ale naturii şi una de filologie. La specializarea mate-info sunt 84 de locuri, iar anul trecut ultimul copil care a intrat la acest profil a avut media 9,57. Anul acesta, pe lista judeţeană candidatul cu această medie se afla pe locul 619. Pe lista de anul acesta, candidatul care se află pe acest loc are media 9,27, cu 30 de sutimi mai puţin. Prin urmare, media la mate-info la „Negruzzi“ va fi, foarte probabil, mai mică cu 30 de sutimi. La clasa de ştiinţe ale naturii sunt 28 de locuri, iar anul trecut ultimul elev care a intrat a avut media 9,61 şi s-a aflat pe lista judeţeană la numărul 564. Anul acesta, elevul care se află pe acest loc are media 9,27. La acest profil, anul acesta se va intra cu ultima medie de admitere 9,33, cu 28 de sutimi mai puţin. La profilul de filologie, la „Negruzzi“ sunt 28 de locuri, ultima medie de admitere de anul trecut a fost 9,52 iar elevul care a intrat ultimul s-a aflat pe lista judeţeană pe locul 697. Anul acesta, pe acest loc se află candidatul cu media 9,18, prin urmare, aici se va intra cu o medie mai mică cu 34 de sutimi.

Naţional – Aici sunt 140 de locuri în cele 5 clase, patru de mate-info si o clasă de filologie. La profilul mate-info, anul trecut, ultima medie de admitere a fost 9,65 iar elevul care a intrat cu această medie se afla pe locul 475. Anul acesta, elevul care se află pe acest loc are media 9,43, asta însemnând că la acest profil se va intra, extrem de probabil, cu o medie mai mică cu 22 de sutimi. La profilul de filologie a acestui liceu, ultima medie a fost 9,50, iar elevul cu această medie a fost pe lista cu rezultatele finale pe judeţ la numărul 739. Anul acesta, candidatul care se află la acest număr are media 9,15. Media de admitere la această clasă va fi, aşadar, foarte probabil, mai mică cu 35 de sutimi.

Racoviţă – La acest colegiu sunt pentru anul 2014-2015 un număr de 140 de locuri în cele 5 clase, două de mate-info, două de ştiinte sociale şi una de filologie. La profilul mate-info şi la cel de ştiinţe ale naturii, ultima medie a fost anul trecut 9,64, candidatul cu această medie de admitere fiind pe lista judeţeană la numărul 494. Anul acesta, candidatul aflat pe acest loc în lista cu rezultate aflate în ordine descrescătoare are media 9,39, cu 23 de sutimi mai mică ca aceea de anul trecut. La filologie avem aceeaşi situaţie: anul trecut, ultima medie a fost 9,46, iar candidatul cu această medie era pe locul 774. Anul acesta, candidatul de pe acelaşi loc are media 9,12, cu 34 de sutimi mai mică decât aceea de anul trecut.

Informatică – Urmează Colegiul „Gr. Moisil“ (Liceul de Informatică). Aici sunt 168 de locuri în cele 6 clase cu profil mate-info. Ultima medie a fost anul trecut 9,12, iar elevul cu această medie se afla pe locul 1.314. Pe lista de anul acesta, la acest număr se află elevul cu media 8,75. Cu aproximaţie, la acest liceu se va intra cu 53 de sutimi mai puţin ca anul trecut la media de admitere.

Eminescu – În topul 5 cele mai bune licee din Iaşi se numără şi Colegiul „Mihai Eminescu“, unde sunt 168 de locuri, în cele 8 clase, dintre care trei de mate-info (o clasă pură şi două bilingve), o clasă de ştiinţe ale naturii şi alte trei clase de filologie (una pură şi două bilingve). Aici, la profilul mate-info, ultimul elev care a intrat a avut media de admitere 9,20 şi se afla pe lista judeţeană pe locul 1.193. Anul acesta, pe acest loc se află elevul cu media 8,65. Prin urmare, media de admitere la acest profil va fi mai mică anul acesta cu 45 de sutimi. La profilul de ştiinte ale naturii, ultima medie de anul trecut a fost 9,55, iar elevul cu această medie se afla pe locul 652. Anul acesta, elevul aflat pe acest loc are media 9,23, cu 32 de sutimi mai puţin ca anul trecut. La ultimul profil, cel de filologie, ultimul elev admis anul trecut a avut media 8,88, aflându-se pe locul 1.694. Pe acelaşi loc, anul acesta, pe lista judeţeană se află elevul cu media 8,31. În concluzie, la filologie la „Eminescu“ se va intra cu o medie mai mică cu 57 de sutimi.

Sadoveanu, Paşcani – Vom lua în calcul şi Liceul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani, care este cel mai bun din judeţ, în afara Iaşului. Aici sunt 224 de locuri în cele 8 clase, una de mate-info, trei de ştiinţe ale naturii, trei de filologie si una de stiinţe sociale. La acest liceu, ultima medie la mate-info de anul trecut a fost 9,30, elevul cu această medie fiind pe locul 1.149. Pe acest loc, anul acesta se află elevul cu media 8,79, prin urmare, la acest profil ultimul elev va intra, cu mare probabilitate, cu o medie mai mică cu 55 de sutimi faţă de anul trecut. La profilul de ştiinte ale naturii, ultima medie a fost 8,45, iar elevul cu această medie s-a aflat pe locul 2.247. Pe acest loc, anul acesta se află elevul cu media 7,84, cu o diferenţă între media de anul trecut şi cea de anul acesta de 61 de sutimi. La filologie, ultimul elev care a intrat a avut media 7,01 şi s-a aflat pe locul 3.772. Pe acest loc, anul acesta se află elevul cu media 7.00. La ştiinţe sociale, ultima medie de anul trecut a fost 7,96, elevul cu această medie fiind pe locul 2.799. Anul acesta, elevul aflat pe acet loc are media 7,38, cu un punct şi 41 de sutimi diferenţă.

Cine sunt zeciştii şi cine, coada cozilor?

Din cei 6.609 de elevi care ar trebui să se înscrie la liceu, începând de astăzi şi până pe 9 iulie, ultimul în ierarhie este un absolvent al Şcolii Gimnaziale din Liteni. Acesta ar urma să fie repartizat în clasa a IX-a cu media 2,31, având 1,00 la evaluarea naţională şi 6,26 pentru clasele V-VIII, diferenţa dintre cele două medii fiind de peste 5 puncte. Au predat foile de examen doar cu iscălitura la ambele probe şi elevi care au terminat gimnaziul la Şcolile din Oţeleni, Şcoala „George Călinescu“, din Iaşi, Ruginoasa şi „Garabet Ibrăileanu“ din Târgu Frumos. Elevii de la aceste şcoli au avut media pe ani cuprinsă între 6, 26 şi 6,64. Cei şase elevi care vor intra cu media de admitere 10 la cele mai bune colegii din Iaşi sunt elevi la Naţional, „Negruzzi“ şi „Racoviţă“. Cei trei elevi de la Naţional sunt Aştefanei Cosmin, Moroşanu Smaranda şi Strugaru Irina. Colegiul „Negruzzi“ vine cu doi elevi de 10, – Filip Ioana şi Medeleanu Maria -, iar Colegiul „Racoviţă“, cu un elev: Prohozescu Ciprian.

Admiterea la clasa a IX-a a început

Între 4 şi 8 iulie vor fi completate opţiunile de către elevi, pe fişele de înscriere, după un program stabilit de fiecare unitate de învăţământ, urmând ca pe 15 iulie să fie făcută repartiţia computerizată de către minister. Pe 16 iulie listele cu repartizări vor fi afişate la fiecare unitate de învăţământ liceal, iar de pe data de 17 până pe 25 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi. La acest dosar elevii trebuie să aibă următoarele acte: cererea de înscriere, cartea de identitate, certificatul de naştere, în copie legalizată, adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la examen, foaia matricolă pentru clasele V – VIII, cu calculul mediei generale, şi fişa medicală.

Comentarii