Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trenul nazist plin cu aur - Mit sau realitate? - Ce spune logica, ce spune istoria

GALERIE
tren nazist
  • tren nazist
- +

Trenul nazist care va fi scos la suprafata in Polonia va reprezenta una dintre uimitoarele descoperiri ale deceniului fiindca in el se afla comori crezute pierdute, spun cei convinsi ca langa orasul polonez Wałbrzych se afla intr-un tunel un tren ascuns de nazistii care nu voiau ca sovieticii sa puna mana pe valori. Cealalta tabara spune ca e o nebunie sa crezi ca un tren de 150 metri lungime poate fi ascuns sapte decenii intr-o zona care nici nu este foarte salbatica. In articolul publicat pe hotnews.ro puteti citi atat arguemnte pro, cat si contra existentei trenului nazist.

De ce trenul plin cu bogatii ar putea sa existe

Zona Sudetilor, in care se afla orasul Wałbrzych, dar si castelul Ksiaz, un alt loc important al povestii, a fost scena unui proiect megalomanic al nazistilor intre 1943 si 1945. Projekt Riese (riese insemnand urias, in limba germana) a necesitat un efort logistic urias in regiunea Silezia Inferioara aflata atunci sub ocupatia nazistilor. Au fost adusi ingineri si genisti, s-au folosit pe scara larga explozibilii si s-a demarat saparea unor tunele largi, munca grea fiind facuta de cel putin 15.000 de prizonieri. Majoritatea au fost evrei din Ungaria, insa la ingrozitoarele munci au fost pusi si copii de 10 ani, dar si evrei din Romania.

S-au sapat o serie de tunele legate la calea ferata principala prin linii secundare si proiectul a avut sapte locuri unde au fost construite diverse tunele, cel mai important fiind sub castelul Ksiaz aflat foarte aproape de Wałbrzych. Acolo, unele tunele au ajuns la 60 de metri adancime si se zvonise ca Hitler ar fi vrut sa-si construiasca acolo cartierul general. Toate erau legate de calea ferata de lega orasele sileziene Waldenburg si Breslau (Wałbrzych si Wroclaw, in Polonia de astazi).

Proiectul Riese a fost oprit in 1945 cand nazistii pierdeau razboiul, iar in haosul de dupa au disparut si documentele despre scopul proiectului Riese. S-a scris ca germanii voaiu sa construiasca gigantice fabrici de armament si buncare ultra-rezistente. Mai mult, sustinatorii teoriilor conspiratiei spun, nu doar ca in tunele sunt ascunse comori, ci ca se lucra la o bomba atomica sau la dispozitive anti-gravitationale...

Insa dincolo de ideile fanteziste, martorii oculari spun ca zona era plina de trenuri blindate care intrau in munte, iar desore posibilul tren care captiveaza interesul tuturor s-ar fi aflat dupa ce un ceferist polonez care a participat la camuflarea garniturii ar fi dezvaluit pe patul de moarte locul unde trenul este ascuns. Acum se vorbeste despre existenta mai multor trenuri ascunse in zona, unele cu materiale periculoase, iar altele cu valori.

De ce e improbabil sa existe un astfel de tren

Multi spun ca s-a exagerat cu zvonurile despre trenul nazist si insista pe faptul ca, pana cand nu vor exista imagini clare, nu avem decat povesti SF. Proiectul Riese a existat, peste 5.000 de oameni au murit in conditii groaznice in subteran, dar au fost terminati doar 9 km de tunele fiindca se lucra cu tehnica rudimentara. In doar 9 km de tunele este greu sa ascunzi numeroase trenuri blindate pline cu bogatii.

Apoi, dupa 70 de ani, aproape niciun om implicat in diverse intamplari nu mai este in viata, astfel ca informatii "la prima mana" sunt imposibil de aflat.

In plus, desi vorbim de o zona montana (muntii Sowie) nu este una izolata, astfel ca in 70 de ani s-ar fi descoperit aceste trenuri, fie din intamplare, fie in cadrul unor actiuni organizate de guvern, actiuni despre care sunt informatii ca ar fi existat chiar si dupa caderea comunismuului.

Chiar si declaratiile diversilor oficiali polonezi sunt contradictorii in ultimele zile, unii spunand ca e 99% sigur ca vorbim de un tren din Al Doila Razboi Mondial, iar altii ferindu-se cu orice pret sa pronunte cuvantul tren. Luni, oficialii au spus ca cele mai noi documente prezentate de cei care pretind ca au gasit trenul nu sunt convingatoare, astfel ca nu e nicidecum sigur ca suntem in fata unuii moment istoric.

Nu in ultimul rand, nu este prima oara cand in Polonia se zvoneste ca s-a gasit un tren plin cu aur. O data la cativa ani apare zvonul si toata lumea se agita, insa acum zvonurile par mai credibile si au fost amplificate de aparitiile in media si de share-urile de pe retelele sociale.

Exista sau nu trenul nazist? In urmatoarele saptamani ar trebui sa aflam. Cert este ca se scrie atat de mult despre subiect fiindca misterele fascineaza mereu, aurul este atractiv, iar povestile cu comori vor fi mereu la moda, mai ales cand au "fundatii" construite din adevaruri istorice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri