Un act falsificat pentru câştigarea unei licitaţii a căzut în spinarea contabilei

miercuri, 15 octombrie 2014, 01:58
2 MIN
 Un act falsificat pentru câştigarea unei licitaţii a căzut în spinarea contabilei

Judecătorii au condamnat cu suspendare o contabilă acuzată într-un dosar cu fonduri europene şi au achitat un inginer judecat în acelaşi dosar.

Un dosar privind fraudarea unor fonduri europene a fost finalizată ieri de Tribunalul Iaşi. Magistraţii au decis să condamne la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare o contabilă acuzată de fals, Lucreţia Ciobanu, în timp ce un inginer implicat în caz, Paul Grebişan, a fost achitat. Instanţa a mai decis amendarea cu 250.000 de lei a firmei prin intermediul căreia s-ar fi produs ilegalităţile, SC Teoval SRL Războieni.

Procurorii DNA au susţinut că, în ianuarie 2009, Consiliul Local al comunei Dagâţa a încheiat un contract cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APRDP), pentru a pune în practică proiectul „Alimen­tare cu apă în sistem centralizat în sat Dagâţa şi sat Mănăstirea, comuna Da­gâţa, judeţul Iaşi, construire sistem de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate în satul Dagâţa“ ce avea o va­loare de aproximativ 7,3 milioane de lei, echivalentul a 1,7 milioane de euro.

„Cu ocazia derulării acestui pro­iect, în vederea câştigării licitaţiei or­ganizate de Consiliul Local al co­munei Dăgâþa (autoritatea contractantă) pentru atribuirea contractului de lucrări, inculpata Ciobanu Lucre­ţia, în calitate de împuternicit al ad­ministratorului SC Teoval SRL, a depus un înscris fals, pretins emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, din care rezultă, în mod incorect, că SC Teoval SRL nu avea datorii restante către bugetul de stat la data participării la licitaţie. Acest document a fost falsificat de Ciobanu Lucreţia care l-a ataşat documentaţiei de participare la licitaţie după ce l-a autentificat la un notariat public“, au precizat anchetatorii.

Aceştia au mai menţionat că Lu­creţia Ciobanu ar mai fi depus la dosar şi o declaraţie falsă, întocmită şi semnată de inginerul Paul Grebişan, în care se menţiona că firma şi-ar fi îndeplinit obligaţiile privind taxele şi impozitele datorate statului. Procu­rorii consideră că, prin intermediul celor două documente false, firma Teoval a câştigat licitaţia şi a primit o finanţare de 1,7 milioane de euro.
 

Comentarii