COMUNICAT DE PRESA

Un consilier judeţean susţine că a găsit soluţia pentru problema echipajelor de primajutor

marți, 05 septembrie 2017, 17:15
2 MIN
 Un consilier judeţean susţine că a găsit soluţia pentru problema echipajelor de primajutor

Consilierul judeţean PMP Marian Uscatu a depus un proiect de hotărâre care ar putea soluţiona problema echipajelor de prim ajutor din judeţ. Politicianul a propus conducerii Consiliului Judeţean Iaşi înfiinţarea unei asociaţii pentru acordarea, în teritoriu, a primului ajutor de bază şi primului ajutor calificat, demers la care ar urma să se alăture şi alte autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice.

Acesta susţine că modelul este aplicat, cu succes, încă din 2005 în Judeţul Hunedoara. „Încă din luna mai am solicitat reînfiinţarea echipajelor de prim ajutor din Judeţul Iaşi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a declarat că nu sunt soluţii legale. Pentru că nu am văzut nicio intenţie din partea domniei sale de a rezolva această problemă atât de importantă, am căutat şi găsit o soluţie asemănătoare la Hunedoara. Asociaţia de acolo a reuşit chiar să obţină fonduri nerambursabile pentru salarizarea a paramedicilor angajaţi. Astăzi, 5 septembrie, am depus la Registratura Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei asociaţii pentru acordarea, în teritoriu, a primului ajutor de bază şi primului ajutor calificat. Am ataşat şi o notă de fundamentare privind necesitatea înfiinţării acestei asociaţii, precum şi un model de statut. Tot ce mai rămâne de făcut este semnarea, în primă fază, a unor acorduri de colaborare măcar cu 2-3 primării şi cu instituţii precum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Spiridon», care ar trebui să se ocupe de activitatea medicală, şi, ulterior, o rectificare bugetară pentru crearea unui buget iniţial al Asociaţiei”, a declarat Marian Uscatu.

Acesta a adăugat că asociaţia urmează să se finanţeze, pentru început, prin contribuţii din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre. Cotizaţiile ar urma să fie stabilite de Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei, în funcţie de numărul de locuitori. Conform proiectului depus, presiunea financiară care ar putea greva, la un moment dat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în timp va putea săscadă, dat fiind faptul că legislaţia permite şi acceptarea unor eventuale donaţii. În acelaşi timp, Asociaţia poate beneficia de redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, demers la care consilierul anticipează că se vor alătura mulţi locuitori ai Judeţului Iaşi. 

Comentarii