Genial sau inspirat?

Un criminal ieşean s-a ascuns timp de 2 ani sub duşumea, apoi a fugit din ţară

miercuri, 29 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Un criminal ieşean s-a ascuns timp de 2 ani sub duşumea, apoi a fugit din ţară

Emanuel Narcis Iordachi era căutat pentru o crimă din anul 1998. Până în anul 2000 a avut o ascunzătoare sub podeaua casei. A fost prins şi încarcerat. Bâlbele din justiţie i-au oferit şansa să fugă din ţară după ce stătuse încarcerat numai trei ani din cei 18 la care fusese condamnat.

Unul dintre cei mai urmăriţi criminali din Iaşi a fost prins în Italia şi extrădat în România pentru a ispăşi pedeapsa de 18 ani dată de judecători. Emanuel Narcis Ior­dachi, în vârstă de 37 de ani, locuia fără nicio grijă în Italia, împreună cu so­ţia, copilul şi părinţii, chiar dacă în acelaşi timp era urmărit prin Interpol pentru că a ucis în bătaie un consătean pentru o ţigară. „În urma colaborării poliţiştilor Biroului Urmăriri şi Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească In­ternaţională, s-a reuşit depistarea şi re­ţi­nerea lui Emanuel I., din comuna Ion Neculce, care se sustrăgea executării pe­depsei de 18 ani închisoare pentru comi­terea infracţiunii de omor calificat. în baza mandatului de executare, bărbatul a fost extrădat din Italia, în favoarea Ro­mâniei“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei.

Iordachi a co­mis crima în martie 1998, şi timp de doi ani a stat ascuns sub duşumeaua unei ca­mere din casa părinţilor, peste care poli­ţiştii găseau mereu un dulap masiv. Po­liţiştii l-au găsit într-un final în ascun­ză­toare, după ce în urma unei descinderi în ca­sa acestuia, anchetatorii au auzit zgomo­te sub podea. Bărbatul a fost prins în anul 2000, iar timp de trei ani, el a stat închis în arest preventiv, după care a mai fost în­carcerat între anii 2004 şi 2007. Până la urmă, Iordachi a reuşit să fugă din ţară. După ce a obţinut o condamnare în 2001, Curtea de Apel Iaşi a întors dosarul la Tri­bunal deoarece judecătorul de caz nu a acordat despăgubiri soţiei şi copilului ce­lui ucis. În martie 2003, judecătorii l-au condamnat a doua oară tot la 18 ani de închisoare, însă criminalul a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 19 decembrie 2003, recursul a fost admis, iar dosarul s-a întors la Parchet. În 2006, procurorii au finalizat dosarul şi l-au trimis la Tribunal, iar în 2008, judecătorii l-au condamnat a doua oară pe Iordachi la aceeaşi pedeapsă. Numai că acesta fugise în Italia, în 2007, unde a fost prins anul trecut de carabinieri. Emanul Iordachi a fost condamnat pentru că a ucis cu mâi­ni­le goale un consătean, în bătaie, de la o ţigară. În martie 1998, Iordachi a băut îm­preună cu încă două rude, apoi în drumul spre casă, cei trei s-au întâlnit cu un con­sătean, care le-a cerut o ţigară. După o dis­pută verbală, criminalul l-a snopit în bătaie pe cel care a cerut ţigara, până l-a omorât. Victima se afla împreună cu so­ţia, care a asistat la întreaga scenă. Ime­diat după omor, părinţii criminalului au săpat o as­cunzătoare sub duşumeaua unei camere, unde a stat ascuns timp de doi ani. Părinţii îl avertizau pe bărbat despre sosirea po­liţiştilor, iar acesta sărea în as­cunzătoare, trăgea trapa, iar părinţii îm­pingeau un du­lap mare deasupra.

Comentarii