Un ieşean are nevoie urgentă de transfuzii. Suferă de o boală rară

miercuri, 10 mai 2017, 01:58
4 MIN
 Un ieşean are nevoie urgentă de transfuzii. Suferă de o boală rară

El suferă de o boală rară. Când a ajuns la Urgenţe, analizele au arătat că numărul trombocitelor în sânge era zero.

Un ieşean diagnosticat cu purpură trombocitopenică a fost internat în stare gravă la Spitalul „Sfântul Spi­ridon“. Analizele efectuate ieri în laboratorul central al spitalului au arătat că numărul de trombocite din sângele recoltat era zero, în condiţiile în care valorile normale ale numărului de trombocite pe hemogramă sunt cu­prinse între 150.000 şi 400.000 / mm3. Pentru stabilizarea pacientului, medicii urgentişti au avut nevoie de concentrat trombocitar.

Marţi, în jurul orei 12.00, în punctul de transfuzie din spital nu se regăsea un astfel de produs din sânge.

„În clipa asta, punctul de transfuzii al spitalului nu are disponibilă nicio astfel de cantitate de concentrat trombitar. Facem apel mai departe la Centrul de Transfuzii Iaşi şi o să discutăm şi cu judeţele învecinate pentru o soluţie. Starea pacientului este deocamdată stabilă, dar în orice minut ea se poate degrada“, a explicat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Ieşeanul în vârstă de 49 de ani a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) marţi, în prima parte a zilei. Bărbatul le-a cerut sprijin medicilor după ce a suferit mai multe sângerări mici şi repetate.

Potrivit medicilor, ieşeanul este un pacient instruit care ştie că boala cu care este diagnosticat – purpură trombocitopenică – se ma­nifestă prin astfel de simptome. Din cauză că pot apărea complicaţii – dintre care cea mai gravă este hemoragia intracraniană, neoperabilă – bărbatul s-a prezentat în UPU. Aici i s-au re­coltat probe pentru analize, iar rezultatele acestora au indicat o situaţie cu care specialiştii spun că nu s-au mai întâlnit în experienţa lor.

Potrivit analizelor de laborator, pacientul a ajuns în UPU cu numărul de trombocite scăzut la zero.

„Avem în momentul acesta un caz extrem de grav, cum eu nu am mai întâlnit în ultimii 15 ani: un pacient care la prezentarea în urgenţă are trombocite zero, după cum a arătat laboratorul central. Asta înseamnă că bărbatul nu are nici un factor de agregare plachetară, de coagulare. Nu are trombocite, celule care sunt esenţiale în formarea unui cheag. În cazul acestui pacient, orice minimă sângerare ar putea continua la nesfârşit, dacă nu găsim produsul din sânge numit concentrat plachetar sau concentrat trombocitar“, a mai explicat coordonatoarea UPU-SMURD.

În trecut, ieşeanul s-a confruntat cu mai multe episoade hemo­ragice, inclusiv cu hemoragii intra­cra­­niene, peste care a trecut după tra­tamentul cu concentrat trombocitar. Potrivit medicilor, din cauza bolii de care suferă, pacientul se află în permanenţă sub tratamentul indicat de hematologi. După episodul de ieri, bolnavul a fost internat în clinica de hematologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Purpura trombocitope­ni­că este o afecţiune care se manifestă, în general, prin scăderea tromobitelor şi prin risc de sângerare. Pacientul în cauză a mai avut diverse sângerări şi hemoragii intracraniene care au fost tratate cu concentrat trombocitar. Bărbatul este un pacient conştiincios care respectă indicaţiile specialistului, dar iată că, totuşi, ajunge într-un asemenea moment în care singura lui şansă este acest preparat din sânge. Pentru prepararea produsului este nevoie de mai mulţi donatori“, a mai arătat dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit conducerii Centrului Regional de Transfuzii din Iaşi, marţi la ora 14.00, CRTS a trimis spitalelor necesarul pe care l-au solicitat, în limita po­sibilităţilor.

„În prezent, situaţia este mai bună la centru, în sensul că avem peste 100 de unităţi de sânge şi produse din sânge. Pe grupele cu Rh pozitiv solicitările spitalelor sunt îndeplinite corespunzător, dar pe cele cu Rh negativ întotdeauna au fost şi sunt dificultăţi“, a menţionat dr. La­vinia Scripcaru, directoarea CRTS.

Pentru a dona sânge la Iaşi vă puteţi prezenta la CRTS, situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spridon“. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 07.00-11.00.

Comentarii