Un matematician ieşean, membru al Academiei

sâmbătă, 08 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Un matematician ieşean, membru al Academiei

Prof.dr. Constantin Zălinescu a fost numit membru corespondent al Academiei Române. Este cea mai recentă numire aici, după alegerea informaticianului Dan Cristea, în urmă cu mai bine de un an.

Academia Română, Filiala Iaşi, a anunţat recent că prof.dr. Constantin Zălinescu, cercetător afiliat şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a fost ales ca membru corespondent în şedinţa de vineri, 30 iunie. Atunci, membrii Academiei Române s-au reunit în Adunarea generală pentru alegerea, prin vot secret, de noi membri. Este cea mai recentă numire în instituţia ieşeană după alegerea informaticianului Dan Cristea, în urmă cu mai bine de un an, tot ca membru corespondent. Conform oficialilor instituţiei, numărul academicienilor plini şi ai membrilor corespondenţi din Iaşi a ajuns, astfel, la 18.

„Profesorul Zălinescu este un vechi colaborator al Academiei, un matematician cu reale talente dovedite, de altfel, în multe circumstanţe. Este un matematician care are un portofoliu bogat în cercetare autentică, fiind un câştig atât pentru Academia Română, cât şi pentru filiala din Iaşi, faptul că îl avem între noi“, a declarat prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române, Filiala Iaşi. În prezent, Constantin Zălinescu este cadru didactic la UAIC, Facultatea de Matematică, dar şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică „Octav Mayer“ din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române. Acesta şi-a început activitatea profesională din 1975, ca profesor de matematică la licee din Iaşi, unde a predat până în 1980, de când a devenit cadru didactic la UAIC, iar din 2005 este şi cercetător la Octav Mayer. Profesorul vorbeşte fluent franceză şi engleză, este doctor în ştiinţe matematice din 1983, iar activitatea acestuia de cercetare s-a concentrat pe teoria optimizării, scalară şi vectorială, analiza convexă şi cvasi-convexă, teoria convergenţelor de mulţimi şi operatori monotoni. A ublicat peste 106 lucrări în reviste cotate ISI şi patru cărţi, cu peste 2.200 de citări. Este membru în comitetele de redacţie de la mai multe jurnale recunoscute la nivel internaţional, fiind şi visiting professor al unor universităţi din Italia, Franţa, Israel, Spania sau India. 

Comentarii