De Business

Punem punctul pe știi

Un medic veterinar din Iaşi a încercat să fenteze o licitaţie cu documente dubioase

luni, 04 mai 2015, 01:50
5 MIN
 Un medic veterinar din Iaşi a încercat să fenteze o licitaţie cu documente dubioase

Medicul Bogdan Novenschi (FOTO), administrator al Veterinary Company SRL este acuzat că a prezentat la licitaţie un certificat fiscal neconform, care arăta că nu are datorii către buget. In realitate firma lui avea restanţe, prin urmare nu avea dreptul să participe la licitaţie. Pe numele lui a fost întocmită o plângere la Poliţia Judeţului. „Mai departe, ce se va mai întâmpla, pentru mine subiectul este închis! Atâta tot!”, se apără medicul.

Licitaţie cu „cântec” la o instituţie importantă din Iaşi. Potrivit unor informaţii intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, administratorul unui cabinet veterinar dintr-o comună a judeţului, fost consilier personal al şefului Autorităţii centrale din domeniul sanitar-veterinar, ar fi vrut să se pricopsească ilegal cu bani publici pe următorii patru ani în urma unei licitaţii. Acesta este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, precum şi de tentativă la deturnarea licitaţiilor publice.

Culmea este că toate acestea au ieşit la iveală atunci când s-au deschis ofertele din plic, fiind dat în gât chiar de reprezentanţii unei societăţi concurente. Concret acesta este acuzat că a falsificat sau contrafăcut un act fiscal ca să ascundă faptul că avea datorii la buget. Firma implicată în tot acest scandal este Veterinary Company SRL din comuna Ciorteşti, administrată de medicul Bogdan Novenschi.

Anterior, în 2011, acesta a deţinut chiar şi funcţia de consilier personal al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare (ANSVSA), Radu Roatiş Cheţan. Pe deasupra, Bogdan Novenschi a fost şi preşedinte la Patronatul Medicilor Veterinari Privaţi din România. Apropiat al Partidului Democrat-Liberal (n.r.-a fuzionat cu PNL), Novenschi este consilier local în Ciorteşti, iar în 2012, la alegerile pentru primăria acestei comune, a fost învins zdrobitor de candidatul USL, reuşind să strângă doar circa 14% din voturi.

O sumă frumuşică

În luna decembrie a anului trecut, Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi a demarat o procedură de achiziţie publică prin care urma a fi încheiat un Acord Cadru de servicii veterinare pe raza a 12 comune din judeţ, organizate sub forma mai multor circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă (CSVA). Valoarea estimată a întregului acordul-cadru era de aproximativ 3,7 milioane de lei
 
Astfel, potrivit unui calcul simplu, în medie, fiecărei circumscripţii urmând a-i reveni în jur de 300.000 lei. Concret, în urma acestei licitaţii urmau a fi semnate contracte cu cabinete veterinare private pentru prestarea de servicii de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale. Pe deasupra, cabinetele câştigătoare trebuiau să identifice şi înregistreze bovinele, suinele, ovinele, caprinele din circumscripţie şi mişcarea acestora şi să corectezele eventualele erori sau neconformităţi scriptice. 
 
Problema din certificatul fiscal
 
La licitaţia publică pentru lotul CSVA Ciorteşti, desfăşurată la începutul acestui an, între firmele care au depus ofertă în plin închis la şedinţa de deschidere s-a numărat şi Veterinary Company SRL din comuna respectivă, prin medicul Bogdan Novenschi. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Autorităţii Sanitare-Veterinare, Novenschi a fost în trecut şeful circumscripţiei din comună. Doar că, imediat, potrivit datelor obţinute de reporterii „Ziarului de Iaşi”, reprezentantul unei firme concurente s-a revoltat şi a invocat faptul că Veterinary Company are datorii la bugetul statului, cu toate că, spun surse credibile, certificatul fiscal depus de această firmă nu indica acest fapt.
Una din condiţiile de participare la licitaţie era prezentarea certificatului de atestare fiscală care să ateste îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată la bugetul general consolidat. Prin depunerea la dosar a acestui act, ofertantul dovedea că nu are datorii scadente în luna anterioară celei în care depunea oferta, în acest caz decembrie 2014. Având în vedere sesizarea competitorilor privind presupuse modificări aduse actului, eliberat de biroul fiscal unde îşi are sediul Veterinary Company şi depus în cadrul licitaţiei, au fost sesizate autorităţile competente pentru desluşirea iţelor încurcate din acest caz.
 
Potrivit datelor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), la data emiterii certificatului fiscal, Veterinary Company avea însă datorii de aproape 6.600 lei la bugetul consolidat al statului. Astfel, este posibil ca Bogdan Novenschi să fi modificat ori contrafăcut actul depus la licitaţie pentru înşelarea Comisiei de Evaluare a Ofertelor şi câştigarea contractului, spun sursele apropiate ziarului nostru. Ca atare, pe numele lui Novenschi a fost depusă o plângere către Inspectoratul Judeţean de Poliţie privind săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, precum şi tentativă la deturnarea licitaţiilor publice.
 
„Eu nu am primit nicio comunicare”
  
„Ziarul de Iaşi” l-a contactat în două rânduri pe Novenschi dar de fiecare dată acesta a negat vehement informaţiile intrate în posesia jurnaliştilor. „Subiectul este licitaţia sau doar eu?… Eu ţi-am mai explicat că unu a spus… Licitaţia a fost pe 30 ianuarie. Astăzi suntem pe 1 mai. De pe 30 ianuarie s-a dat răspunsul după 30 de zile. Era timp să se verifice şi la Haga dacă cineva voia să verifice vreun document. Eu nu am nicio hârtie. Răspunsul oficial al DSV-ului după organizarea şi răspunsul final al licitaţiei, pentru mine personal, a fost că oferta a fost respinsă pe criterii de preţ mai scăzut decât limita minimă admisă de lege. Asta a fost tot! Tu baţi apa în piuă cu o chestiune ce mie îmi miroase a altceva! Subiectul licitaţia Ciorteşti s-a închis.
S-a declarat un câştigător. A fost o contestaţie depusă dar nu de mine, ci de alt participant, care a pierdut. Eu nu am primit nicio comunicare că am o problemă cu ceva. Dacă era o problemă eu trebuia să fiu respins de la licitaţie, nu se mai intra la deschiderea de ofertă! Aceasta este procedura legală! Restul, nu ştiu eu ce poveşti sau cine a vorbit alte chestii, pot să spun şi eu să spun de oricine că nu ştiu ce a avut. Eu nu am făcut nicio sesizare, au făcut alţii. Am lucruri mult mai importante de făcut! Mai departe, ce se va mai întâmpla, pentru mine subiectul este închis! Atâta tot! Subiectul dumneavoastră este să scrieţi ce vreţi, cum vreţi! Nicio problemă! Dacă m-aţi întrebat pe mine v-am spus părerea mea!”, a replicat Novenschi.
 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii