Un primar, un spital şi-un glonţ pe ţeavă

joi, 15 septembrie 2016, 01:50
3 MIN
 Un primar, un spital şi-un glonţ pe ţeavă

Daca pariul se va dovedi câştigător, merită felicitat. În caz contrar, dacă investiţia "pică" din cauze imputabile Primăriei, Chirica e obligat să-şi prezinte demisia. Sau, mă rog, ar fi obligat într-un “oraş cu pretenţii”.

În orice oraş cu pretenţii, decizia unui primar de a stabili de la sine putere amplasamentul unei investiţii majore, în cazul nostru – un spital regional de urgenţă – ar fi interpretat ca un act sinucigaş. Un joc de-a ruleta rusească, o asumare a deciziei cu mandatul pe masă. Orgolios, interesat sau bine pregătit – vom afla în curând – Mihai Chirica a ales să învârtă butoiaşul.

De nicăieri, a hotărât ca viitorul spital să fie construit în zona Viticultori, după ce în repetate rânduri şi-a exprimat preferinţa pentru terenul de la ERA. Din informaţiile pe care le avem, nu s-a consultat cu nimeni. Edilul care a promis transparenţă decizională, care şi-a construit campania electorală în jurul unor corturi pe care scria mare “consultare publică”, şi-a surprins până şi consilierii apropiaţi cu noul amplasament. Un arhitect, un director de spital, un cadru universitar, un expert alături de care să argumenteze soluţia? Nimeni. Un brancardier care să explice, gâtuit de emoţie, cum a visat el toată viaţa să muncească pe “Viticultori”? Fie şi membru PSD? Nici măcar. În lipsa unei minime consultări, reacţia ieşenilor a fost virulentă, mai cu seamă în mediul online. N-am mai sesizat atâta nedumerire şi opoziţie din partea cititorilor sau a amicilor de pe Facebook de la episodul tăierii teilor. Şi atunci, acelaşi personaj principal şi un vis la miez de noapte. Deznodământul ni-l amintim că l-am plătit din buzunarul nostru.

Şi dacă ar fi fost doar lipsa de consultare publică, mai treacă meargă. Dar amplasamentul inventat de Mihai Chirica ridică serioase semne de întrebare. În zona “Viticultori” îşi are parte din feudă un important dezvoltator imobiliar, Bogdan Cihodaru. Întâmplător sau nu, un apropiat al primarului. La momentul la care scriu aceste rânduri, nu e clar dacă amplasamentul propus de Chirica se suprapune, intersectează sau doar se învecinează cu terenul omului de afaceri. Mai mult, oficial, Cihodaru strâmbă din nas la ideea unui spital de urgenţă pe moşia lui, pe motiv că strică "feng-shui-ul" zonei. Neoficial, n-am auzit până acum vreun dezvoltator imobiliar să se plângă la gândul că va fi expropriat de stat. Cu atât mai puţin dacă un drum ca-n palmă îi va “potenţa” ansamblul rezidenţial. Şi apropos de infrastructură. Pe unde drumul şi din ce bani? Primarul nu s-a sinchisit să ne spună. Le răspunde însă zemflemitor celor care întreabă de viitorul drum spre aeroport. O arteră care ar trebui să fie astăzi prioritatea numărul unu a Primăriei pe infrastructura rutieră şi despre care ştim de la Roznovanu doar atât: "Liberalii au intrat în campanie”. De parcă numai liberalii zboară cu avionul din Iaşi.

În ultimii nouă ani, Primăria a analizat cinci terenuri pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgenţă – cea mai mare investiţie publică în zona metropolitană din ultimii 26 de ani. Mihai Chirica a mizat cei 100.000.000 de euro pe un al şaselea amplasament. Şi-a asumat de capul lui un risc enorm, neforţat de nimeni (oare?). Daca pariul se va dovedi câştigător, merită felicitat. În caz contrar, dacă investiţia "pică" din cauze imputabile Primăriei, Chirica e obligat să-şi prezinte demisia. Sau, mă rog, ar fi obligat într-un “oraş cu pretenţii”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii