N

UPDATE Muzeul LUVRU, închis câteva zile din cauza hoților din Păcureț

N

joi, 10 aprilie 2014, 13:57
5 MIN
 UPDATE Muzeul LUVRU, închis câteva zile din cauza hoților din Păcureț

\N

Documentarea reporterilor „Ziarului de Iaşi“ pe o temă de rutină – unde comit hoţii ieşeni cele mai multe infracţiuni în afara ţării – a dus la o „descoperire“ surpriză. Controversata închidere temporară recentă a unuia din cele mai mari muzee ale lumii s-a făcut din cauza terorii produse acolo de ţiganii din Păcureţ. Personalul de pază al muzeului, ce s-a dovedit insuficient numeric şi total nepregătit pentru astfel de agresiuni, era practic terorizat de violenţa şi de furturile comise la vedere de hoţii de buzunare ieşeni. Greva acestor angajaţi, provocată indirect de ţiganii din Păcureţ, a ţinut muzeul închis câteva zile. Decizia, una fără precedent, a făcut înconjurul lumii.

Hoţii de buzunare din Păcureţ au ajuns vedete internaţionale după ce Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari din lume, s-a închis din cauza furturilor şi agresivităţii acestora. Faptul s-a întâmplat anul trecut, după ce ţiganii din Păcurari au ajuns să-i insulte şi să-i bată pe agenţii de securitate de aici, care vedeau cum erau „făcuţi la buzunare“ vizitatori veniţi din toată lumea. Aşa că au făcut grevă, iar Luvru a fost închis câteva zile. În ţările din Occident „mişună“ aproximativ 1.500 de infractori ieşeni. Ei se ocupă preponderent de furturile din buzunare, tâlhării, falsuri, furturi din case, sau societăţi comerciale. Anul trecut, potrivit statisticulor Poliţiei ieşene, autorităţile din Occident au cerut informaţii şi fotografii despre 332 de infractori, acuzaţi sau suspectaţi de infracţiuni. Hoţii de buzunare ieşeni au început să fure chiar şi în îndepărtata Chină, sau Venezuela. Poliţiştii spun că, de la an la an, hoţii migrează într-o ţară sau alta. Dacă anul trecut hoţii „activau“ în Germania, Italia, sau Irlanda, anul acesta au explodat furturile din buzunare în Marea Britanie. Urmăriţi în rândurile de mai jos care sunt ţările unde „lucrează“ şuţii ieşeni, cât câştigă zilnic şi care au fost ţările în care au migrat aceştia în ultimii doi ani.

Îi băteau pe agenţi

Hoţii de buzunare din Păcureţ erau recunoscuţi în Iaşi în anii trecuţi pentru „înclinaţia“ lor lăsată „moştenire“ din tată în fiu în privinţa furturilor din buzunare. În prezent, aceştia au devenit recunoscuţi şi peste hotare, mai precis în ţări precum Franţa, Germania şi, mai nou, în Marea Britanie. Anul trecut, în luna mai, poliţiştii ieşeni de la Compartimentul de Asistenţă Juridică şi Poliţienească Internaţională au început să fie bombardaţi de cereri de informaţii de la poliţia din Franţa, cu privire la mai mulţi hoţi de buzunare din Păcureţ. Poliţiştii francezi cereau cu aviditate informaţii despre familii întregi de ţigani, care acţionau în Muzeul Luvru, furând din buzunarele turiştilor. „Au fost mai multe cereri de informaţii cu privire la persoane care fuseseră arestate, suspectate sau s-a cerut identificarea după portrete robot sau fotografii“, a precizat subcomisarul Ciprian Dumitriu, cel care se ocupă departament. La sfârşitul lunii aprilie anul trecut, angajaţii Luvrului au închis muzeul şi au făcut grevă, cerând mărirea numărului de agenţi de securitate, din cauza fricii de hoţii de buzunare, care acţionau în bande organizate, din care făceau parte inclusiv minori. Aceştia intrau gratuit în muzeu, iar după ce erau interogaţi de poliţie reveneau după câteva zile. Aşa încât ţiganii din Păcureţ au fost acuzaţi că i-au scuipat de multe ori pe agenţii de securitate, i-au insultat sau chiar bătut. „Erau „vânaţi“ cu deosebire cetăţenii asiatici, deoarece aveau mult cash asupra lor. Hoţii se deghizau cu peruci, se îmbrăcau frumos şi aveau aparate de fotografiat, ca să arate a turişti“, a explicat subcomisarul Ciprian Dumitriu. „Vadul“ în care acţionau ţiganii ieşeni era unul deosebit de rodnic, deoarece anual Muzeul Luvru primeşte 10 milioane de vizitatori. Complexul muzeal este păzit de 1.000 de agenţi de securitate, dintre care aproape 500 sunt prezenţi zilnic la muncă.

Şuţii ieşeni au ajuns până în China şi Venezuela

Statisticile poliţiştilor ieşeni arată că hoţii din Iaşi, nu numai cei din Păcureţ, migrează în grupuri dintr-o ţară în alta, pentru a nu fi prinşi de autorităţi. De exemplu, în 2013, poliţiştii ieşeni au primit cele mai multe cereri de informaţii din Germania – 40, Italia – 38, Irlanda – 34, Marea Britanie – 34, Spania – 28 dar şi din Franţa, Danemarca, Olanda sau Belgia. În schimb, în 2012, situaţia era alta, cele mai multe infracţiuni fiind comise în Italia – 30, Marea Britanie – 19, Germania – 14, Spania 6, iar în Irlanda, niciuna. „Se poate observa cu hoţii au migrat în anul următor în Irlanda, unde a explodat numărul“, a mai spus subcomisarul de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Potrivit acestuia, în 2013, din cele 351 de dosare penale deschise de autorităţile din alte state în care aveau în prim plan pe infractorii ieşeni, 131 erau pentru furturi sau tentative, 13 pentru falsuri şi 13 pentru tâlhării. Tot anul trecut, poliţiştii ieşeni au primit o cerere de informaţii cu portret robot al unui ieşean care a comis o infracţiune în China, dar şi din Venezuela. Tot anul trecut, poliţiştii ieşeni au găsit la Iaşi o vioară în valoare de 7.000 de euro, furată dintr-o casă din Italia. Obiectul a fost returnat proprietarului, iar hoţul este cercetat pentru furt calificat. Zilnic, un hoţ câştiga din furat între 200 şi 1.000 de euro.

De vină, legile prea blânde pentru furt

În computerele compartimentului Asistenţă Juridică şi Poliţienească Internaţională din cadrul IPJ Iaşi există o bază de date cu aproximativ 1.500 de infractori locali care acţionează pe plan internaţional. Baza de date a fost alcătuită începând din anul 2006 şi conţine date complete despre persoana respectivă. În afară de portret şi date de identificare, baza conţine şi moduri de operare sau dosare penale în care a fost cercetat, ba chiar şi locurile unde acesta „şi-a făcut simţită prezenţa“. Cei de la IPJ Iaşi spun că legislaţia din ţările occidentale este mult mai permisivă decât cea din România, acesta fiind unul dintre motivele pentru care ieşenii îşi fac de cap.
„Pedepsele cu executare sunt mici, de până la câteva luni de detenţie, pentru furturile din buzunare. În România se poate sta la închisoare chiar şi trei ani pentru aceeaşi faptă“, a conchis subcomisarul Dumitriu.

Comentarii