UPDATE Organele campionului la atletism aflat în moarte cerebrală, prelevate

vineri, 04 octombrie 2013, 01:50
4 MIN

Propunerea de arestare preventivă emisă de procurori pe numele bărbatului care l-a lovit pe atletul Ştefan Pavel a fost desfiinţată ieri de judecătorii ieşeni. Anchetatorii din acest caz par să-l fi reţinut pe agresorul Vasilică Baciu mai degrabă din cauza presiunii media decât pe probele din dosar. În plus, deşi atletul era în comă din prima zi de spitalizare, procurorii au schimbat încadrarea juridică abia după 10 zile, când cazul a „explodat“ în presă.

ORA 17:45

Rudele lui Ştefan Pavel, campionul la atletism aflat în moarte cerebrală, şi-au dat acordul pentru prelevarea organelor. Acesta a fost mutat de la Spitalul de Neurochirurgie la Centrul de Transplant de la Spitalul "Sfântul Spiridon". Îi vor fi prelevate corneele şi rinichii. O echipă de la Bucureşti este pe drum pentru a lucra împreună cu medicii de la Iaşi.

ORA 02:50

Lovitură dură pentru anchetatori în dosarul în care se cercetează tragedia sportivului Ştefan Pavel. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au propus ieri arestarea preventivă a ieşeanului Vasilică Baciu, sub acuzaţia de vătămare corporală gravă, o infracţiune pentru care se iau în puţine cazuri măsuri preventive de arest. În jurul orelor prânzului, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au respins propunerea înaintată de procurori, luând doar măsura interdicţie de a părăsi ţara. După şedinţa de judecată, nici măcar procurorul de şedinţă nu a intentat recurs.

Şirul evenimentelor din ancheta ce îl vizează pe Vasilică Baciu par a duce spre o soluţie luată de anchetatori sub presiunea camerelor de luat vederi. Incidentul de care este acuzat ieşeanul s-a petrecut în noaptea de 21 spre 22 septembrie, după mai puţin de o săptămână în mass-media începând să apară materiale despre starea atletului Ştefan Pavel. Imediat după incident, poliţiştii au încadrat fapta lui Vasilică Baciu ca fiind de vătămare corporală.

Deşi pacientul a ajuns în comă de la bun început, încadrarea juridică a fost schimbată abia pe 2 octombrie, la 10 zile de la eveniment, după ca legiştii au trimis un nou certificat medico-legal în care era trecut acelaşi diagnostic, însă cu menţiunea că leziunile suferite în noaptea cu pricina de atletul Pavel i-au pus în pericol viaţă. În baza acelei menţiuni a legistului, însă cu aceeşi situaţie de fapt din urmă cu zece zile, oamenii legii au schimbat încadrarea juridică în vătămare corporală gravă, considerând că sunt îndeajuns de multe indicii pentru o arestare preventivă.

De ce au cerut procurorii arestarea?

În referatul propunerii de arestare sunt regăsite pasaje mai mult generice prin care aceştia încearcă să îi convingă pe judecători că Vasilică Baciu ar fi meritat să fie arestat. Iată un exemplu: „Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, precizând că nu a avut intenţia de a lovi partea vătămată. Această împrejurare, vizând circumstanţele în care s-a comis fapta, cât şi circumstanţele personale ale inculpatului, vor fi avute în vedere de către instanţă cu ocazia individualizării judiciare a unei eventuale pedepse, dacă se va constata în urma procesului vinovăţia inculpatului“. Sau: „Circumstanţele personale ale inculpatului, respectiv vârsta acestuia, comportamentul anterior, faptul că are un loc de muncă, nu diminuează cu nimic pericolul pe care l-ar prezenta pentru ordinea publică lăsarea în libertate a acestuia.“

Apărătorul lui Vasilică Baciu, avocatul Bogdan Luca, este şi el de părere că anchetatorii s-au pripit atunci când au propus arestarea. Mai ales că, din anumite probe de la dosar, reiese că atletul ar fi fost cel care, de fapt, ar fi provocat bătaia. „Toate articolele care au apărut au pus presiune pe poliţişti şi pe procurori, dovadă că în instanţă s-a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara. Soluţie care se putea lua şi la Parchet. Există, de exemplu, o declaraţie la dosar în care chiar prietena atletului spune că la ieşirea din club l-a chemat pe acesta la maşină, însă acesta i-a spus că mai stă un pic, că are ceva de rezolvat. Clientul meu a recunoscut că l-a lovit, însă a dat de frică, în niciun caz nu şi-ar fi dorit să se ajungă la aşa ceva“, a spus Luca.

Incidentul tragic s-a petrecut în noaptea de 21 spre 22 septembrie, în faţa clubului Artemis din Iaşi. Ştefan Pavel şi Vasilică Baciu s-ar fi certat şi îmbrâncit încă din interiorul clubului, fiind despărţiţi de un martor. Cei doi au ieşit afară, moment în care, potrivit propunerii de arestare, Baciu l-ar fi lovit cu pumnul pe atlet, acesta căzând şi lovindu-se cu capul de pavaj.

Leziunile grave cu care a ajuns la spital au fost cauzate de lovitura de la cap de după cădere. Ambii tineri lucrau în Anglia şi se aflau în concediu în momentul tragediei. Mai mult, se pare că, pentru o perioadă, Baciu şi Pavel ar fi locuit împreună într-o locuinţă din Londra.

Comentarii