Ura, a venit căldura!

luni, 28 iulie 2014, 01:50
4 MIN
 Ura, a venit căldura!

* La ora la care scriem textul ăsta este, în sfârşit, cald. Bine ai venit, căldură, şi pe plaiurile noastre! Cam târziu, cam târziu, după jumătatea verii, dar sperăm să stai cât mai mult pe la noi! Nouă ne place mult căldura, dar există mulţi dintre cei care suferă din pricina ei, care cad din picioare (pe moale, din fericire, pe asfaltul topit), leşină… Pentru ei şi pentru necazurile lor un entuziast investitor a deschis primul magazin cu produse împotriva caniculei. Nu e magazin cu aparate de aer condiţionat sau ventilatoare, ci… Dar mai bine să ne spună chiar el:

– Da, eu mă numesc Troian…

– Ce frumos! Troian sugerează iarna, frigul, răcoarea!

– Domnul de la Starea Civilă era beat, s-a îmbătat cu taică-meu, când s-a dus să mă înscrie, după naştere. Troian era Traian, de fapt…

– De unde până unde ideea unui magazin cu produse anti-caniculă? Şi, de fapt, ce produse anti-caniculă aveţi în magazin? Nici nu ştiam că există aşa ceva.

– Matale, când îţi este cald tare, ce faci, să te răcoreşti?

– Păi, întâi de toate, stau la umbră, caut un loc cu umbră.

– Vedeţi? Deci, avem în magazinul nostru, în primul rând, umbră. Şi produse care fac umbră, aşadar pe partea asta suntem bine dotaţi.

– Ce produse care fac umbră aveţi?

– De exemplu, conserve de peşte şi de fasole cu costiţă, o menghină, tablă de doi, carton asfaltat, tenişi…

– Staţi aşa, staţi aşa! Vorbeaţi despre produse care fac umbră, nu despre marfă ca în oricare prăvălie!

– Puteţi să spuneţi că o conservă de macrou, de exemplu, nu face umbră? Orice face umbră, până şi Gică, băiatul care vinde la noi la magazin, la tejghea, face umbră pământului. O face degeaba…

– Dar ce poate face un om care suferă de căldură cu umbra unei menghine, cum se poate folosi de ea?

– De-aia avem obiecte mai diverse, care fac umbre cât mai diverse, pentru toate gusturile. Practic, fiecare client al nostru poate găsi umbra pe care şi-o doreşte. În plus, să ştiţi, toate umbrele noastre sunt originale, nu făcături, ca la alţii!

– Cum poate o umbră să fie făcătură? Ce vreţi să spuneţi? N-am mai auzit despre aşa ceva, în viaţa mea!

– Păi, sunt mai multe aspecte de luat în calcul: întîi, câte dimensiuni are o umbră?

– Două, fiind proiecţia unui corp pe un plan…

– Deci sunteţi de acord că o minge din piele adevărată face aceeaşi umbră ca una de cauciuc, ieftină şi proastă, sau că un pantof bun, din piele, şi unul din carton, dau umbre la fel? Ei, bine, noi avem doar produsele originale!

– Alte produse anti-caniculă, care să nu fie folosite pentru umbra lor, aveţi? Poate fi cald şi la umbră sau într-o zi cu nori, nu?

– Normal că da, şi încă de mai multe soiuri, pentru toate gusturile!

– Ce anume?

– Anume vin. Alb şi negru. Chiar şi rose, dacă le amesteci. Cu apă minerală rece face clientul şpriţ din el, se răcoreşte, uită de caniculă…

– Să zicem că aveţi dreptate şi că omul poate scăpa de căldură folosind produsele dumneavoastră, dar iarna ce faceţi, ce vindeţi?

– Iarna ne reprofilăm şi vindem produse anti-frig, cu care omul se protejează…

– Cum adică? Mai exact, care ar fi alea?

– De exemplu, conserve de peşte şi de fasole cu costiţă, o menghină, tablă de doi, carton asfaltat, tenişi… Plus vin alb şi negru!

– Păi, astea sunt produse anti-caniculă, tocmai le-aţi enumerat mai sus, nu?

– Cu tabla de doi şi cu cartonul asfaltat îşi face adăpost, să nu-l bată crivăţul, iar tenişii îi poartă pe sub ghete, să-i ţină cald. Conservele de peşte, fasole sau ce mai e le mănâncă, să-i dea calorii, iar vinul îl bea fiert…

– Şi cu menghina ce face?

– În menghină fixează tabla de doi şi cartonul asfaltat, când îşi face adăpost, ca să nu-l bată crivăţul!

 

Comentarii