N

Urmărirea pentru şantaj în urma plângerii lui Firea, suspendată pentru că Băsescu are imunitate

N

vineri, 18 aprilie 2014, 15:02
2 MIN
 Urmărirea pentru şantaj în urma plângerii lui Firea, suspendată pentru că Băsescu are imunitate

\N

Parchetul ICCJ a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă procurorii au suspendat punerea în mişcare a acţiunii penale, întrucât preşedintele are imunitate.

„În urma plângerii formulate de doamna Firea Gabriela (senator) la care a fost conexată și sesizarea semnată de mai mulți parlamentari, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit un dosar penal. În cauză, procurorii au dispus, la data de 17.04.2014, începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj, prevăzută de art. 207 alin. 2 Cod penal. Prin ordonanța din 18.04.2014, constatându-se că în cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, s-a dispus, în temeiul prevederilor art. 312 alin. 2 Cod procedură penală, suspendarea urmăririi penale. S-a apreciat că în conformitate cu dispozițiile art. 84 alin. 2 raportat la art. 96 alin. 1 din Constituție, Președintele României se bucură de imunitate”, transmite vineri Parchetul General.

Gabriela Firea a depus miercuri la Parchetul General o plângere penală, în care îl acuză pe șeful statului de amenințare și șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Ulterior, la Parchetul General a fost depusă o nouă plângere penală împotriva președintelui Traian Băsescu, semnată de mai mulți parlamentari, printre care se află Victor Ponta, Daniel Constantin, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Eugen Nicolicea, Nicolae Bănicioiu, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Radu Stroe, Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean și Sorin Roșca Stănescu.

În denunțul adresat procurorului general al României se arată: „Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii ‘Jocuri de putere’, realizată de Rareș Bogdan, referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași, a afirmat: ‘mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moșia soțului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”.

Semnatarii plângerii susțin că afirmația făcută de Traian Băsescu în referire directă la activitatea de primar a soțului Gabrielei Firea „constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuțiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale numitului Băsescu Traian și ale familiei acestuia”. (Agerpres)

Comentarii