Urşii ruşi au ieşit iar din vizuină

marți, 04 aprilie 2017, 01:43
2 MIN
 Urşii ruşi au ieşit iar din vizuină

 Grupul  de hackeri  “Fancy Bears” au spart din nou reţeaua IAAF în căutare de atleţi cu excepţii de uz terapeutic

 
Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a anunţat, ieri,  că grupul de hackeri Fancy Bear a accesat reţeaua forului, la 21 februarie. Deocamdată, IAAF nu ştie ce informaţii au fost furate, însă crede că hackerii ruşi ar fi vizat excepţiile de uz terapeutic ale atleţilor. "Prioritatea noastră sunt atleţii care au oferit informaţii crezând că vor fi confidenţiale şi în siguranţă. Le transmitem scuzele noastre sincere şi angajamentul că facem tot ce ne stă în putere pentru a remedia situaţia şi lucra cu cele mai bune organizaţii din lume pentru a crea un mediu cât de sigur posibil", a declarat preşdintele IAAF, Sebastian Coe, potrivit BBC.
Excepţiile pentru uz terapeutic ale sportivilor sunt emise de federaţiile sportive şi organizaţiile naţionale antidoping, pentru a permite unor sportivi să utilizeze anumite substanţe interzise pentru nevoi medicale certificate. ”Atacul Fancy Bear, grupare cunoscutăşi drept APT28, a fost detectat în urma unei investigaţii efectuate de firma Context Information Security, ca răspuns la un cyber incident”, potrivit IAAF.
Atleţii care au primit excepţii de uz terapeutic începând din 2012 au fot anunţaţi de IAAF de posibilitatea ca informaţiile confidenţiale din dosarul lor să fi fost compromise. Fancy Bear a spart serverele Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) şi a postat, la 13 septembrie 2016, primele date medicale prin care se arată că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, au primit acceptul de a folosi substanţe interzise pe baza unor certificate medicale. Ulterior, pe listele dezvăluite de Fancy Bears au apărut, printre alţii, Rafael Nadal, Mo Farah şi canotoarea Roxana Cogianu, medaliată cu bronz în proba de 8^1 de la Jocurile Olimpice de la Rio, care a primit, în ianuarie 2011, excepţie de uz terapeutic pentru folosirea unei substanţe interzise. IAAF a suspendat Rusia din competiţiile internaţionale după ce o comisie a WADA  a găsit dovezi ale unui sistem de dopaj generalizat, susţinut de stat. Rusia a lipsit de la întrecerile de atletism de la Jocurile Olimpice din 2016 şi probabil va lipsi şi de la Campionatele Mondiale din luna august, de la Londra.
 
 
 

Comentarii