Val de infecţii virale la Spitalul de Copii. Recomandările medicilor pentru părinți

luni, 08 mai 2017, 01:56
2 MIN
 Val de infecţii virale la Spitalul de Copii. Recomandările medicilor pentru părinți

În această perioadă, la Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi se află internate foarte multe cazuri de infecţii respiratorii acute, dar şi cazuri de toxiinfecţii alimentare acestea reprezentând 20% din totalul de internări, adică din apro­ximativ 80 de pacienţi.

Medicii pediatri susţin că numărul este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Ne confruntăm cu un val de infecţii respiratorii acute, cele mai dese de natură virală, din cauza unor variaţii termice între zi şi noapte, dar şi din cauza virusurilor care circulă în această perioadă. În afară de asta, un alt factor este şi scăderea imunităţii la sfârşitul iernii pe care o resimt sugarii şi copiii mici. O altă cauză ar fi şi faptul că în perioada sărbătorilor sau a weekendului, copiii merg în mediu rural la bunici, ceea ce implică anumiţi factori legaţi de condiţii alimentare, păstrarea alimentelor, dar şi din cauza calităţii surselor de apă în comunele care nu au reţea de apă curentă. Astfel apar şi toxiinfecţii alimentare“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie din cadrul unităţii medicale.

În acest sens, principala recomandare din partea medicilor pentru părinţi este este să folosească doar apa plată în prepararea hranei pentru sugari, pentru a evita aceste intoxicaţii. Alăp­tarea este de asemenea o modalitate pentru a reduce riscul de intoxicaţie, deoarece bebeluşii alăptaţi sunt protejaţi chiar dacă mamele consumă apă cu o concentraţie foarte ridicată de nitraţi. Medicii mai recomandă ca apro­vizio­narea cu carne sau derivate, dar şi cu formule de lapte, să se facă doar din magazine cunoscute, şi să verifice care este durata de valabi­litate.

Comentarii