Nervii şoferilor ce suferă din cauza blocajelor de pe Nicolae Iorga mai au de suportat

Vama, împiedicată să se mute în CUG de Ministerul Educaţiei. Legătura care întăreşte birocraţia

marți, 30 iunie 2015, 01:54
3 MIN
 Vama, împiedicată să se mute în CUG de Ministerul Educaţiei. Legătura care întăreşte birocraţia

Întrebat de ce nu a fost cerut până acum acest aviz, ce pare de altfel absurd, deşi este legal, primarul interimiar spune că e greşeala fostei conduceri a Tehnopolis. De ce este necesar un astfel de aviz?

 

Relocarea activităţii vamale la Tehnopolis continuă să dea bătăi de cap autorităţilor locale şi centrale. Transferul biroului vamal de pe bulevardul Nicolae Iorga s-a împotmolit din nou în birocraţie. De data aceasta, este vorba de lipsa unui aviz de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Potrivit legii, un astfel de acord este necesar întrucât Tehnopolis este parc ştiinţific şi tehnologic, a susţinut primarul interimar Mihai Chirica. Între timp, traficul greu continuă să fie una din principalele cauze ale poluării oraşului, Iaşul fiind cel mai prăfuit oraş mare din ţară.

 
"Nu avem încă o adresă"
 
S-a trimis o scrisoare la Ministerul Cercetării acum două săptămâni, am avut o discuţie la nivelul autorităţii privind posibilitatea relocării acestei activităţi. Răspunsul este pozitiv, dar încă nu avem o adresă oficială. Când va ajunge la noi, vom face toate demersurile necesare pentru mutarea activităţii. Mai era o discuţie referitoare la costurile prezenţei activităţii vamale la Tehnopolis, ele trebuie să asigure acoperirea costurilor de administrare, cum ar fi utilităţile sau paza”, a declarat ieri Chirica.
Întrebat de ce nu a fost trimisă mai devreme solicitarea de aviz la MEdC, primarul interimar a subliniat că această problemă nu a fost gestionată eficient de fosta conducere a parcului ştiinţific. În luna aprilie 2015, Chirica afirma că ultimul aviz necesar pentru relocarea activităţii vamale urma să vină de la Autoritatea Naţională pentru Administrarea Fiscală (ANAF). La mijlocul lunii mai, Primăria a anunţat că ANAF şi-a dat acordul, iar vama trebuia să fie mutată „în regim de urgenţă”. „ANAF ne-a comunicat că va face în regim de urgenţă mutarea biroului vamal la Tehnopolis. Am luat legătura cu dumnealor, s-au deplasat la faţa locului, ei mai au o problemă cu mutarea infrastructurii informatice”, declara, la vremea respectivă, Chirica.
 
Poluarea, o altă problemă
 
O consecinţă directă a relocării activităţii vamale constă în interzicerea traficului auto greu pe raza oraşului. Din cauza problemelor cu mutarea vămii, proiect care datează încă din toamna anului 2012, an electoral, biroul de la Iaşi a pierdut şi clienţi. Astfel, unii şoferi de tiruri preferă să facă vama la Huşi, întrucât la sediul de pe Nicolae Iorga există o criză de locuri de parcare, iar, potrivit autorităţilor, conducătorii auto s-au plâns că populaţia şi poliţiştii fac presiuni asupra lor.
Neputinţa factorilor responsabili în mutarea activităţii vamale a fost subliniat şi în raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) pe anul 2014. Conform APM, zona Podu de Piatră – Nicolae Iorga este cea mai poluată din oraş, iar o restricţionare a traficului auto greu ar îmbunătăţi considerabil calitatea aerului. La Tehnopolis, biroul vamal, alături de firmele de comisariat vamal, îşi va desfăşura activitatea la etajul 1 al corpului secundar al clădirii parcului ştiinţific. După mutarea vămii, traficul auto greu va fi redirecţionat pe varianta semi-ocolitoare a Iaşului.
 
 

 

Comentarii