Vestitorii primăverii

luni, 02 martie 2015, 22:41
4 MIN
 Vestitorii primăverii

* Când e caz de eveniment fericit, aşteptarea pare prea lungă, fapt descris foarte plastic inclusiv de sergentul din poezia lui Vasile Alecsandri, care a declarat în exclusivitate corespondentului nostru că mai lungă-i pare calea la-ntors acasă. A fost o lungă aşteptare a primăverii, care a început în trombă (am auzit la televizor, cu ceva vreme în urmă, "şoferul a demarat în trompă", şi am scris despre asta în rubrică), pe bază de mici simboluri cu şnur şi bold. Cu mici simbolduri, s-ar putea spune. Nu e doar perioada începutului de primăvară, ci şi vremea DNA, deci pare normal ca lumea să fie destul de suspicioasă: din câte se pare, au fost denunţaţi deja diverşi compatrioţi care au primit mărţişoare, acestea fiind denumite "foloase necuvenite", motiv pentru care mulţi alţii şi-au cercetat pe faţă şi pe dos, chiar sub lumină ultravioletă, mărţişoarele primite, să nu scrie cumva, pe ele, "Mită".

* Un domeniu de activitate în care se pune mare preţ, figurat vorbind, pe obiceiul oferirii de mici simboluri la început de martie e învăţământul. Ştim cu toţii că şi în şcolile româneşti se trag sfori, că tot veni vorba despre şnururi cu alb şi roşu, însă cadrele didactice, beneficiind de o lungă şi bogată experienţă, au învăţat să ţină piept mărţişoarelor, vorba aia. Multe profesoare şi învăţătoare au plecat acasă ieri şi azi cu pieptul plin de decoraţii, cam ca generalii sovietici veterani, la paradele militare de pe vremea lui Brejnev…

* Marinela Băltoacă, învăţătoare, a fost asaltată ieri, la prima oră, de toţi cei 38 de copii din clasă, care au sărit la ea ca tătarii la poarta Cetăţii de Scaun, să-i dea mărţişoarele. Deoarece micuţii s-au cam grăbit cu boldurile spre pieptul doamnei, medicii au pansat-o de la brâu până la gât şi i-au făcut vaccin antitetanos. Elevii doamnei Georgeta Sfeclă, din familii mai fără posibilităţi, i-au oferit mărţişoare din tinichea, însă doamna le-a păstrat pe toate, pentru a demonstra că e iubită de cei mici. După ore, pe când se afla în drum spre casă, a început brusc furtuna; ca să n-o mai lovească trăsnetele în mărţişoare, ca anul trecut, a luat primul autobuz, deşi călătorii stăteau ca hamsiile. Ieri seară, la închiderea ediţiei, aceiaşi călători stăteau la fel de înghesuiţi în acelaşi autobuz, fiindcă şi-au agăţat paltoanele în mărţişoarele doamnei şi nu mai mişcau, să nu se înţepe în bolduri.

* A venit, iar, primăvara, cu alaiul său de flori; noaptea scade, ziua creşte, câmpul e plin de culori. Sunt culori chiar şi pe haine: de unde au venit, oare? Cineva a dat răspunsul: "Sunt culori de mărţişoare!". E a treia zi din anotimpul care, dacă ar fi să ne luăm după cărţile de şcoală (clasele I-IV), este cel al trezirii naturii la viaţă, al renaşterii şamd. Vă încântă, vă calcă pe nervi sau vă lasă rece? Un mic test despre voi şi primăvară:

1) De unde vă daţi seama că a venit primăvara?
a) Miroase peste tot a pământ reavăn. / b) Miroase peste tot a gunoi dezgheţat. / c) Din calendar: scrie că e luna a treia.

2) Cum aţi trecut în noul anotimp, cel al renaşterii naturii?
a) Am rugat-o pe soţie să-mi dea din dulap basca, nu căciula. / b) L-am rugat pe ospătar să-mi dea pe datorie bere, nu vin fiert. / c) Am rupt trei file din calendar.

3) Care au fost, pentru voi, vestitorii primăverii?
a) Nişte conlocuitoare cu ghiocei. / b) Nişte concetăţene cu fuste scurte. c) Nişte compatrioţi care prezintă buletinul meteo la televizor.

4) Ce aţi pus pe pieptul cunoscuţilor, de 1 Martie?
a) Mărţişoare, după datină. / b) Vecinului Gică (97 de ani), care a răposat, pălăria, după datină. / c) Scame, că am scuturat covoarele pe balcon, după datină.

5) Aţi luat mărţişoare colegilor de serviciu?
a) Le-am luat! Din toamnă, că a fost promoţie! / b) Le-am luat! De pe paltoanele lor, din cuier! / c) Le-am oferit pe cele primite de la ei, anul trecut! După faptă, şi răsplată, cum ar veni…

* La un test normal s-ar da nişte puncte pentru a), altele pentru b) şi, după cum aţi ghicit deja, câteva pentru c), dar cum puţine chestii mai sunt normale în ziua de azi, vă urăm o primăvară frumoasă, indiferent de literele încercuite. Şi, chiar dacă e cu întârziere, un călduros "La mulţi ani!" celor numiţi Mărţişor…

Comentarii