Viceprim-ministrul le-a explicat primarilor cum se vor împărţi miliardele care nu sunt

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Viceprim-ministrul  le-a explicat primarilor cum se vor împărţi miliardele care nu sunt

„Prioritate vor avea, pentru aducţiuni de apă, localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori“, a arătat ministrul Sevil Shhaideh.

Primarii din judeţ s-au ales doar cu vorbe frumoase de pe urma vizitei ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. Viceprim-ministrul nu a făcut nicio promisiune fermă şi nici nu a dat vreo garanţie că Moldovei i se va acorda o atenţie specială în cadrul noului Program Naţional de Dezvoltare Locală. „Sunt 30 de miliarde de lei pe ţară, credite de angajament. Adică ia şi fă tu investiţii pe datorie, că la anul Guvernul o să spună că nu are bani şi rămâi cu şantierul părăsit“, a rezumat un primar rezultatul întâlnirii cu ministrul. Singura promisiune făcută de Shhaideh a fost că şantierele deja deschise în mediul rural vor primi finanţările necesare pentru finalizare. Totuşi, dacă pentru 1.500 de investiţii aflate în lucru la nivelul întregi ţări au fost alocate credite bugetare de aproximativ 482 milioane de euro, pentru alte 382 de lucrări s-au aprobat până acum doar credite de angajament, adică s-a promis că se vor da bani anul viitor.
 

În cadrul celei de-a doua etape a PNDL, care se va desfăşura până în 2020, urmează să fie realizate la nivelul întregii ţări 9.500 de investiţii, îndeosebi în mediul rural. „Guvernul are ca prioritate asigurarea celor zece servicii de bază în satul românesc, adică apă, canalizare, dispensare, şcoli, grădiniţe, drumuri, iluminat public, poduri sau cămine culturale. Prioritate vor avea, pentru aducţiuni de apă, localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, pentru că celelalte sunt incluse în masterplanurile judeţene de apă-canal. Pentru drumuri, prioritate vor avea cele din localităţile unde există deja reţeaua de apă-canal, pentru a nu sparge pe urmă din nou. Bazele sportive sunt cu prioritate redusă în PNDL. Se vor finanţa acolo unde sunt deja asigurate celelalte servicii de bază“, a rezumat ministrul Shhaideh.

 

Prin PNDL 2017-2020 ar urma să fie finanţate 9.500 de obiective din întreaga ţară, în baza unei sume de 30 miliarde lei, în credite de angajament. Creditele bugetare alocate programului se ridică la doar 100 milioane lei, necesari administrării PNDL. Conform precizărilor lui Shhaideh, au fost deja depuse 5.100 de proiecte în valoare totală de 28 miliarde lei, perioada dedicată înaintării proiectelor expirând poimâine. În decurs de o lună ar urma să fie făcută selecţia proiectelor, viceprim-ministrul apreciind că primele lucrări în continuare ar putea demara în cursul lunii mai, iar primele proiecte noi, în cursul lunii septembrie.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, a solicitat sprijinul Ministerului Dezvoltării pentru soluţionarea problemei unei secţii exterioare a Spitalului de Pneumoftiziologie, găzduită într-o clădire cu risc seismic. Un proiect de relocare a pacienţilor va fi înaintat Ministerului în decurs de o lună, ulterior urmând să fie discutată o eventuală alocare financiară. Preşedintele CJ a anunţat ieri că proiectul de modernizare a Aeroportului va fi continuat din surse proprii şi eventuale fonduri europene. Bugetul CJ ar urma să susţină construirea zonei cargo, evaluată la 5 milioane de euro, iar noul terminal, care să înglobeze actualele T2 şi T3, va fi propus spre finanţare Comisiei Europene. „Vom avea un studiu pentru acest terminal prin mai, iunie. Va fi cu totul altceva decât ce este acum, cu trei burdufuri pentru aeronave mari. Vom avea un alt aeroport“, a spus Popa. 

 

 

Comentarii