Victorie istorică a extremei drepte în Franţa. Frontul Naţional a câştigat primul tur al regionalelor

luni, 07 decembrie 2015, 08:37
2 MIN
 Victorie istorică a extremei drepte în Franţa. Frontul Naţional a câştigat primul tur al regionalelor

Frontul Naţional, formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen, a câştigat primele alegeri organizate în Franţa după atentatele de la 13 noiembrie, obţinând în primul tur al regionalelor un scor istoric de aproape 30%, fiind pe primul loc 6 din cele 13 regiuni.Frontul Naţional s-a clasat pe locul întâi în şase regiuni metropolitane: Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne, Centre, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées şiBourgogne-Franche-Comté. 

Republicanii şi aliaţii lor de centru conduc în patru regiuni: : Île-de-France, Normandie, Pays de la Loire şi Auvergne-Rhône-Alpes.Socialiştii şi aliaţii lor s-au situat pe prima poziţie în trei regiuni: Bretagne, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Corsica.

Frontul Naţional a devansat net opoziţia de dreapta şi pe socialiştii preşedintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat preşedinta acestuia, Marine Le Pen, în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, şi în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot. scrie gandul.info.

Marine Le Pen a obţinut în regiunea sa între 40,3% şi 43% din voturi, în faţa opoziţiei de dreapta (24 până la 25%) şi a socialiştilor (între 18 şi 18,4%), potrivit estimărilor.

Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reuşit un scor mai bun decât mătuşa sa: ea este creditată cu 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în faţa dreptei (între 24 şi 26%) şi a Partidului Socialist (între 15,8 şi 18,1%).

„Avem vocaţia de a realiza unitatea naţională de care ţara are nevoie”, a comentat Marine Le Pen, după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Republicanii lui Nicolas Sarkozy au exclus o alianţă cu stânga în turul al doilea care va avea loc în 13 decembrie, în vreme ce socialişii lui Francois Hollande şi-au anunţat retragerea în cel puţin două regiuni Nord-Pas-de-Calais-Picardie şi Provence-Alpi-Coasta de Azur pentru a bloca o victorie a Frontului Naţional. Motivul invocat de socialişti a fost că există riscul ca pe 13 decembrie extremeştii Marinei Le Pen să nu poată fi devansaţi nici de stânga, nici de dreapta.

Comentarii