VIDEO: Localnic din Ussita, după cutremurele din Italia: „Mama mia, asta e sfarsitul lumii”

joi, 27 octombrie 2016, 07:55
5 MIN

Autoritatile italiene anunta ca a existat o serie de patru seisme, dintre care unul de 6,1 grade si altul de 5,4 grade, care au zguduit centrul Italiei, miercuri seara, starnind panica printre locuitorii afectati inca de cutremurul devastator care a avut loc in luna august. Cateva persoane au fost ranite, insa nu au fost raportate decese asociate imediat cu seismele, informeaza Reuters. 

Un barbat in varsta de 73 de ani din orasul Tolentino a murit in urma unui atac de cord, posibil ca urmare a socului cauzat de eveniment, arata DPA citand agentia italiana ANSA., conform Agerpres.

Cutremure de 5,4 si 5,9, in Italia, resimtite pana la Roma 

Doua seisme, unul cu magnitudinea de 5,4 si al doilea de 5,9, s-au produs la distanta de doua ore si s-au resimtit pana in centru istoric al Romei, unde oamenii panicati au iesit in strada.

Cele doua seiseme au provocat ranirea usoara a zeci de persoane, potrivit unui bilant provizoriu, dupa doar doua luni de la un cutremur in care si-au pierdut viata aproape 300 de persoane in aceeasi regiune, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

In doua ore, doua cutremure puternice s-au produs aseara in centrul Italiei, in aceeasi regiune unde, in vara, un seism a facut dezastru in cateva sate de munte si a lasat in urma aproape 300 de morti.

O televiziune italiana a filmat surparea completa a unei biserici de secol 15, din orasul Norcia.

"Vedem chiar momentul prabusirii. Biserica San Salvatore, care era deja subrezita dupa cutremurul din 24 august, a disparut intr-un nor de praf."

A fost un cutremur foarte puternic, apocaliptic – a spus, infricosat, Marco Rinaldi, primarul din satul Ussita, referindu-se la al doilea seism." Este apocaliptic, s-a terminat cu satul nostru. Este necesar sa verificam imediat cat de mari sunt distrugerile, dar vorbiti despre un scenariu apocaliptic"

Localnic: "Mama mia, asta e sfarsitul lumii"

Din nou, italienii au fost inspaimantati de cosmarul unor seisme puternice, care au lovit unul dupa altul, dupa lasarea intunericului.

Mai multe cladiri vechi au suferit avarii serioase, sau chiar s-au prabusit cu totul.

"Nu stim daca sunt edificii private sau publice, dar, vedeti, din aceasta cladire a ramas doar scheletul…"

Cutremurul cu magnitudine 5,4 a fost inregistrat aseara la ora locala 19 si 10 minute, langa Visso, in provincia Macerata. A fost urmat, la 21 si 18 minute, de un seism cu magnitudinea 5,9 si epicentrul in aceeasi provincie. De fiecare data, miscarea telurica s-a produs aproape de suprafata, la mai putin de 10 kilometri adancime.

Protectia civila s-a mobilizat imediat: "Trebuie sa vorbim cu prefectii, sa ne coordonam, sa ne asiguram ca vor fi restabilite serviciile esentiale, sunt zone fara curent electric…"

Cutremurele au fost resimtite de la Perugia, pana la Roma, unde, in centrul istoric, multi oameni au iesit in strada, cuprinsi de panica.

De asemenea, un meci de fotbal de Serie A, intre Pescara si Atalanta, a fost intrerupt, cateva minute, din cauza seismului. 

Din cauza miscarii telurice, s-au daramat mai multe cladiri. Deocamdata, nu au fost semnalate decese, dar sunt doi raniti. 

Al doilea cutremur a zdruncinat serios si centrul istoric al Romei, aflat la peste 100 de kilometri distanta de epicentru.

Scolile raman inchise pana in joi; zeci de case s-au prabusit in urma celor doua cutremure

In mod paradoxal, primul cutremur a salvat viata a numeroase persoane, determinand locuitorii sa iasa din case inainte de cel de-al doilea seism, mult mai distrugator. Dar echipele de interventie – intrate in actiune la miezul noptii, sub ploaie – nu si-au putut face inca o idee exacta despre amploarea pagubelor.

"Situatia este apocaliptica. Multe case s-au prabusit", a declarat la un post tv Marco Rinaldi, primarul localitatii Ussita, precizand ca probabil nu au existat totusi victime in comuna sa. "Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am trecut prin multe seisme, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toata lumea era deja afara din case dupa primul", a adaugat el.

"Facand un bilant, situatia nu este atat de catastrofala cum ne-am fi asteptat" tinand seama de magnitudinea cutremurelor, a declarat presei seful protectiei civile, Fabrizio Curcio: "Cativa raniti si multa panica".

Serviciile de urgenta ale mai multor spitale din regiune au primit cateva zeci de persoane cu rani usoare, dar niciun caz grav nu a fost semnalat pentru moment.

Potrivit Institutului american Geological Survey, primul seism, cu magnitudinea 5,5 a fost inregistrat la ora locala 19:10 (17:10 GMT) in apropiere de Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, iar al doilea, de 6,1, cu doua ore mai tarziu la vreo zece kilometri mai spre nord.

In Italia, Institutul national de Geofizica si Vulcanologie (INGV) a semnalat doua seisme cu magnitudinea de 5,4 si, respectiv, 5,9, resimtite de la Venetia pana la Napoli.

Epicentrele celor doua cutremure au fost localizate la cateva zeci de kilometri nord de regiunea Amatrice, devastata in 24 august de un violent cutremur soldat cu aproape 300 de morti si nu departe de L’Aquila, unde un puternic cutremur a lasat in urma peste 300 de morti in 2009.

In zona cutremurului, numerosi locuitori si-au petrecut noaptea in masini. Multi dintre ei asteptau dimineata pentru a putea evalua pagubele. In jurul epicentrului, imobile prabusite si gramezi de moloz dovedesc intensitatea seismelor.

Serviciile de protectie civila au amenajat adaposturi colective pentru sute de persoane si se pregateau sa redeschida taberele de corturi infiintate dupa seismul din Amatrice in august si demontate pe masura ce solutii mai putin inconfortabile erau gasite.

In regiune, cateva spitale, o resedinta universitara, un azil de batrani si chiar o inchisoare au fost evacuate.

Autoritatile au recomandat localnicilor sa evite deplasarile, intrucat multe dintre drumurile regiunii erau blocate sau rezervate echipelor de interventie. Un ales local a semnalat de asemenea o alunecare de teren in Acquasanta Terme, situata mai la est.

Din ratiuni de securitate, scolile numeroaselor comune din regiune pana la cele din Pescara, pe coasta Adriatica, vor ramane inchise joi.

"Vreau sa multumesc celor care lucreaza sub ploaie in zonele seismului", si-a exprimat emotia seful guvernului italian Matteo Renzi pe Twitter in cursul serii. "Toata Italia ii imbratiseaza cu putere pe oamenii afectati din nou."

La Roma, lustre, ferestre si usi au vibrat, iar oamenii au iesit speriati pe strazi.

Seismul de miercuri seara ar putea fi legat de cel din 24 august, care fusese urmat de mii de replici, unele puternice. Circa 60 de replici au fost inregistrate de altfel si miercuri, unele dintre ele avand magnitudinea de pana la 4,6, potrivit INGV.

In prima lor editie de joi dimineata, mai multe ziare italiene titrau:"Cosmar fara sfarsit".

Comentarii