VIDEO: Ultima repetiţie pentru Noaptea Cercetătorilor: tren care levitează, fulgere la borcan, holograme din smartphone

joi, 24 septembrie 2015, 01:59
3 MIN

Într-un laborator de fizică al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost prezentat ieri trenul care nu atinge şinele, noutatea proiectului fiind aceea că foloseşte magnetismul creat prin răcirea cu azot lichid, şi nu electromagnetismul, cum funcţionează acum trenurile de mare viteză din Japonia

În avanpremiera Nopţii Cercetătorilor de vineri, într-un laborator de fizică al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, trenurile au început să leviteze, roboţii au prins viaţă, fulgerele s-au lăsat strânse-n borcan şi hologramele au răsărit de pe ecranele smartphone-urilor.

Este pentru al treilea an la rând când evenimentul Noaptea Europeană a Cercetătorilor este organizat şi coordonat la nivel naţional în toate centrele din ţară de către UAIC. Mai mult, anul acesta experimentele vor fi cu atât mai spectaculoase fiindcă se sărbătoresc zece ani de la existenţa evenimentului. „La nivel naţional evenimentul mai are loc la Cluj, Timişoara, Bucureşti, Craiova şi Sibiu, fiind organizat în colaborare cu facultăţile de fizică în aceste oraşe şi facultăţile de inginerie, sub coordonarea UAIC. Ieşenii vor avea acces la experimente unice spunem noi, cum ar fi trenul bazat pe levitaţie magnetică, pseudoholograme, holograme, iluzii optice, descărcări electrice sau generare de electricitate“, a declarat lect.dr. Ionuţ Topală, de la Facultatea de Fizică, manager al proiectului.

Pe lângă cercetătorii universităţii, care îşi vor părăsi laboratoarele pentru a le arăta experimentele inedite ieşenilor vineri seara, la Palas, la eveniment vor participa şi reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Tehnică, Institutul de Cercetare pentru Chimie Macromoleculară „Petru Poni“.

Însă invitaţii speciali ai evenimentului sunt cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, care vor veni împreună cu aparatura ştiinţifică pe care o folosesc în activitatea lor – camerele de termoviziune, de telemetrie, lasere şi „alte echipamente pe care aceştia le folosesc în munca lor de acum, dar care au în spate munca de ani de zile a unor cercetători“, a adăgat Ionuţ Topală.

 
Robotul controlat din tabletă
 
În laboratorul Facultăţii de Fizică a fost prezentat un tren care se deplasează prin levitaţie magnetică, fără a depăşi extremităţile şinei din magneţi deasupra căreia plutea la o distanţă de aproximativ 6 mm. Cercetătorii au spus că acesta poate fi viitorul transportului – eliminarea completă a fricţiunii cu roţile, cu şinele, rămânând doar, cu o formă aerodinamică, să se minimizeze fricţiunea cu aerul.
 
 
Tehnologia este cu atât mai inovatoare cu cât se foloseşte magnetismul creat prin răcirea cu azot lichid, şi nu electromagnetismul, cum funcţionează acum trenurile de mare viteză din Japonia. Apoi a fost prezentat un robot în formă de sferă, cât o minge de tenis, ale cărui mişcări erau controlate direct de o aplicaţie de pe tabletă şi care avea programate mai multe funcţii, inclusiv cea de salt, de rotaţie în formă de opt, sau de mişcări în zigzag.
 
 
În final, după prezentarea generării energiei electrice în gaze, cu „fulgerele la borcan“, a fost demonstrat cum un telefon mobil normal, tip smartphone, poate fi transformat într-un proiector de holograme, folosindu-se o serie de mini-folii de proiectare care erau amplasate deasupra unui video ce rula pe Youtube.
 
 
Toate aceste experimente, alături de alte câteva zeci, vor putea fi încercate de ieşenii care vor veni vineri noaptea la Palas, să se lase surprinşi de frumuseţea ştiinţei, după cum au spus organizatorii.
 
 

 

Comentarii