VIDEO&FOTO Fenechiu s-a predat la IPJ Iaşi, reuşind să scape de confruntarea directă cu jurnaliştii UPDATE

joi, 30 ianuarie 2014, 18:24
9 MIN

ORA 18:24

Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Damian Bogdan Mihai s-au predat la IPJ Iaşi în jurul orei 18:00. Mai mulţi jurnalişti au aşteptat măcar o scurtă declaraţie de la deputatul ieşean, însă acesta a plecat din vila sa prin spate, pe un traseu puţin cunoscut, evitând expunerea publică în aceste momente delicate.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi, Anca Vîjiac, a declarat că Fenechiu va rămâne în arestul Poliţiei Judeţene până în momentul în care va ajunge de la Bucureşti mandatul de executare a pedepsei, cel târziu vineri. După primirea mandatului de executare a pedepsei, Fenechiu va fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Gabriela Topoliceanu, a declarat că Relu Fenechiu va sta cel puţin 30 de zile la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

"Fenechiu va fi introdus într-un regim de carantinare şi de observare timp de 21 de zile, la fel ca fiecare nou deţinut care ajunge la penitenciar. În maxim 30 de zile se va întocmi o comisie, la Bucureşti, care va stabili regimul de executare în care va fi încadrat. În funcţie de acest regim se va vedea dacă Relu Fenechiu va rămâne sau nu la Penitenciarul Iaşi", a mai declarat Gabriela Topoliceanu.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi are trei tipuri de regim de detenţie: deschis, închis sau de maximă securitate.

ORA 18:18

Relu Fenechiu şi-a dat demisia din PNL.

ORA 17:47

Viceprimarul Iaşiului, liberalul Marius Dangă, afirmă că Relu Fenechiu era convins că urma să fie condamnat, el spunând că l-a vizitat acasă cu puţin timp înaintea anunţării deciziei ICCJ şi că Fenechiu se aştepta la această pedeapsă.

Marius Dangă a declarat că l-a vizitat la prânz pe Relu Fenechiu, la locuinţa acestuia aflată în cartierul ieşean Bucium, unde a discutat cu fostul ministru al Transporturilor timp de o oră şi jumătate.

"Am fost la el, mă bucur că l-am văzut şi că am vorbit o oră şi jumătate. E puternic, era pregătit pentru această decizie. Mi-a spus că ştie ce are de făcut, că se consideră nevinovat, dar era convins că va primi pedeapsa. Oricum, pe Fenechiu l-am văzut tare", a declarat Marius Dangă, care este şi secretarul coordonator al PNL Iaşi.

El a precizat că pentru PNL Iaşi condamnarea lui Fenechiu, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, este o "grea lovitură", dar că "lucrurile se vor aşeza întrucât există soluţii pentru preluarea conducerii filialei".

Marius Dangă a precizat că în perioada următoare în PNL Iaşi vor avea loc alegeri interne şi că, cel mai probabil, organizaţia va fi preluată de Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

La rândul său, deputatul PNL de Iaşi Costel Alexe susţine că prin condamnarea lui Relu Fenechiu "Iaşiul pierde cel mai prolific om politic din ultimii 20 de ani".

"Azi, Iaşiul a pierdut din păcate cel mai prolific om politic din ultimii 20 de ani. Suntem alături de Relu Fenechiu şi sper ca la un moment să se facă dreptate", a declarat deputatul Costel Alexe.

El a mai spus că "nu va fi uşor pentru PNL Iaşi să treacă peste acest moment, în condiţiile în care este vorba despre cel care a condus timp de zece ani una din cele mai puternice organizaţii din ţară".

"Am mai avut momente dificile şi în 2006, când a fost arestat fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru. Nu cred că va fi uşor nici acum, când este vorba despre liderul filialei. Cred că şi Fenechiu şi-ar dori ca PNL să fie rămână o filială puternică", a adăugat deputatul PNL Costel Alexe.

ORA 17:35

O maşină de teren marca Toyota cu numărul de înmatriculare al firmei lui Fenechiu a ieşit din complex. În autoturism erau trei persoane: şoferul şi doi pasageri în spate, cu fulare la gură şi cu căciuli în cap pentru a nu fi recunoscuţi. Este posibil ca totul să fie o diversiune, o înscenare pentru abaterea atenţiei de la vila în care se află Relu Fenechiu.

Maşina circulă prin oraş. Nici la sediul Poliţiei municipiului, nici la secţia 5 de Poliţie nu s-a predat liberalul ieşean. Este posibil să meargă direct la IPJ.

ORA 17:00

Presa încă aşteaptă în faţa vilei lui Fenechiu ca acesta să iasă.

ORA 16:50

După ce se va preda, Fenechiu va fi dus în arestul IPJ Iaşi. Zilele următoare, imediat ce va fi adus mandatul de executare în original, Fenechiu va fi transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

ORA 16:08

În urmă cu doar câteva minute, deputatul PNL Anton Doboş a ieşit de la Relu Fenechiu. El avea o eşerfă la nas; probabil plângea.

ORA 15:45

În perioada următoare, PNL va decide dacă îl va exclude pe Relu Fenechiu din partid. "Vom respecta legea", spun reprezentanţii PNL.

ORA 15:40

Relu Fenechiu şi fratele său au primit o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare. Ei au timp câteva ore să se predea de bună voie la oricare secţie sau la oricare post de poliţie. În cazul în care nu se prezintă la poliţie, în timp util, cei doi vor fi luaţi cu mandate emise de Curtea Supremă.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a menţinut pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta urmând să execute cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Decizia instanţei supreme este definitivă, cei şase urmând să fie încarceraţi.

Deputatul Relu Fenechiu (48 de ani), preşedintele Comisie de afaceri europene, se află în prezent la Iaşi, acolo unde are şi domiciliul. După decizia instanţei, Relu Fenechiu se poate prezenta la o secţie de poliţie, de unde să fie dus în arest, în caz contrar poliţiştii vor pune în executare mandatul de executare a pedepsei.

ORA 15:15

Viceprimarul Dangă a părăsit vila lui Relu Fenechiu. "Îşi aşteaptă sentinţa şi este optimist. Familia este lângă el, alături de care suferă", a spus viceprimarul înainte de a părăsi zona.

ORA 13:50

Viceprimarul Marius Dangă a venit la vila lui Relu Renechiu din cartierul rezidenţial I.C. Brătianu. Dangă este coleg de partid cu Fenechiu. Toţi sunt în aşteptarea sentinţei în dosarul Transformatorul.

În cartier, străinii nu au voie să intre

ORA 10:00

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor anunţa joi sentinţa în Dosarul Transformatorul, aflat în faza de recurs, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat anterior la 5 ani de închisoare.Sentinţa urmează să fie dată în jurul orei 13:00.

Marţi, la ultimul termen al procesului, care a durat aproape nouă ore, Relu Fenechiu a încercat să îi convingă pe magistraţi că este nevinovat.

Citeste si: Fenechiu, în dosarul lui Stoica. Șeful GFR își întreba avocatul cât de influent mai era liberalul

La începutul procesului, procurorul de şedinţă a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Relu Fenechiu, fratele acestuia, Lucian Fenechiu, şi ceilalţi inculpaţi în dosar. Procurorul a invocat pericolul social reprezentat de inculpaţi şi gravitatea faptelor acestora.

Pe 12 iulie 2013, un complet de la instanţa supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiindu-i dată şi fratelui său, Lucian Fenechiu.

De asemenea, Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare, de şapte ani de închisoare, iar Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la firma Europlus SRL Iaşi, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

În iunie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice Relu Fenechiu, care la data comiterii faptelor avea calitatea de acţionar şi/sau administrator la firmele SC FENE Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iaşi şi acţionar al SC FENE Grup SA.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat achiziţii de la cele patru firme menţionate fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970-1980.

Cea mai mare parte din aceste produse au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind, în final, achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

SISEE Moldova a plătit pentru echipamentele cumpărate 6.406.976 lei fără TVA, din care au fost folosite efectiv doar câteva, în valoare de 79.586 lei (0,02%), restul de componente pentru sistemul energetic au rămas în stoc şi reprezintă achiziţii nejustificate în valoare de 6.327.390 lei fără TVA.

Prejudiciul total calculat de procurori este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 lei, la care se adaugă TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate, aflate în proporţie de 99% şi acum pe stoc.

Acest prejudiciu este rezultatul a 46 de acte materiale derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele menţionate.

Comentarii