Wall Street Journal vede trei riscuri majore pentru Romania. Care sunt acestea

luni, 20 februarie 2017, 17:56
2 MIN
 Wall Street Journal vede trei riscuri majore pentru Romania. Care sunt acestea

Extinderea spre Est a Uniunii Europene a fost intotdeauna un joc de noroc. Pariul a fost daca fostele tari comuniste din Europa de Est si Centrala ar putea avea aceeasi tranzitie spre democratie liberala, sustinuta de respectul pentru statul de drept, pe care au avut-o statele din sudul Europei in anii ’80.

La urma urmei, un proiect european construit pe baza unor tari care isi pun la comun suveranitatea nu poate supravietui daca membrii sai nu impartasesc aceleasi valori de baza, scrie analistul Simon Nixon intr-un editorial publicat pe site-ul Wall Street Journal.

Trei riscuri pentru Romania

In primul rand, putin se indoiesc ca PSD, care isi are originile in Partidul Comunist, nu va incerca din nou sa isi scape liderii acuzati de coruptie de procese. Pana la urma, aceasta a fost a treia incercare din 2012 pana acum.

De asemenea, criticii sunt ingrijorati si de folosirea stirilor false de catre posturile care sustin Guvernul pentru a hartui partidele din Opozitie si pe protestatari, spunand ca acest fenomen este o dovada a faptului ca vechile obiceiuri politice mor greu.

In al doilea rand, stabilitatea economica nu poate fi luata de buna. Guvernul pune in aplicare un program populist, cu cresteri substantiale in sectorul public si cu reduceri de impozite. Astfel de masuri sunt de inteles, insa estimarile Executivului se bazeaza masiv pe o absorbtie rapida de fonduri europene, despre care criticii spun ca e prea optimista bazat pe experienta de pana acum.

Mai mult decat atat, Guvernul a taiat investitii si din zona de infrastructura. "In mod incredibil, inca nu exista o autostrada care sa lege Bucurestiul de granita Romaniei cu Europa de Vest", subliniaza autorul articolului.

Al treilea risc in ceea ce priveste transformarea Romaniei este extern. Eforturile Romaniei sa isi "europenizeze" economia si societatea fac parte dintr-un proiect vechi de aproape 150 de ani, cand Romania si-a castigat independenta fata de Imperiul Otoman.

Este un proiect care s-a bazat pe o puternica asistenta externa ai a fost motivat partial de o teama viscerala fata de Rusia, nascuta din experienta brutala a dominatiei rusesti.

Exista un consens in Romania ca o implozie a UE ar fi un dezastru pentru tara, care ar fi privata de cea mai puternica sursa de asistenta externa si ar fi din nou vulnerabila in fara presiunilor Rusiei.

Totusi, nimic nu ar alimenta mai mult flacarile euroscepticismului in UE decat un asalt continuu al Romaniei impotriva valorilor europene, conchide editorialistul Wall Street Journal.

ziare.com

Comentarii