Sectiile de votare s-au deschis in Spania si Italia

duminică, 30 noiembrie 2008, 08:42
4 MIN
 Sectiile de votare s-au deschis in Spania si Italia

Majoritatea statelor UE – in afara de tarile baltice si Finlanda (care sunt pe acelasi fus orar cu Romania), Portugalia, Irlanda si Marea Britanie (care au un decalaj de doua ore) – si-au deschis urnele de vot cu o ora dupa ce scrutinul a inceput in Romania.

Cea mai importanta comunitate de romani se afla in Spania si Italia, unde se estimeaza ca locuiesc in jur de doua milioane de romani. Liderii acestor comunitati apreciaza insa ca doar aproximativ 30.000 de alegatori romani se vor prezenta la urne.

Dintre cele 221 de sectii de votare organizate de Ministerul de Externe in strainatate, 39 vor fi in Italia si Spania, iar 30 in SUA.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis in Spania in total 162.000 de buletine de vot la principalele misiuni diplomatice – 90.000 la Madrid, 38.000  la Barcelona, 18.000 la Castellon si 16.000 la Sevilla – urmand ca de aici sa fie distribuite la fiecare sectie de votare in parte. La fel, in Italia au fost distribuite 31.000 la Roma, 8.000 la Milano si 5.000 la Torino, in total 44.000 de buletine de vot.

Cele 19 sectii de votare din Italia sunt repartizate astfel: patru la Roma, doua la Milano, doua la Torino si cate una la Genova, Florenta, Treviso, Padova, Trento, Palermo, Cagliari, Napoli, Bologna, Trieste si Bari.

Cele 20 sectii de votare din Spania sunt repartizate astfel: doua la Madrid si cate una la Alcale de Henares, Cosalda, Bilbao, Ciudad Real, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, Zaragoza, Sevilla, Roquetas de Mar, Murcia, Castellon de la Plana, Alicante, Valencia, Torrejon de Ardoz, Alcazar de San Juan, Malaga si Tarragona.

Romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa). Colegiile uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza deja la sediul MAE.

Spatiul UE este arondat Colegiului uninominal 1. Astfel, printre candididatii din acest colegiu pentru Camera Deputatilor se numara: Kis Bela (UDMR), Marian Popescu (PSDAPC), Mihaita Voicu (PRM), Daniel-Catalin Zamfir (PNL) si William Branza (PD-L). La Senat candideaza Szabo Karoly-Ferenc, pentru UDMR, din partea PSDAPC Marian Mocanu, Petre Roman pentru PNL, Ilie Ilascu din partea PRM si Viorel-Riceard Badea pentru PD-L. 

Ca urmare a decalajelor de fus orar, scrutinul din strainatate se desfasoara pe parcursul a 35 de ore. A inceput in Noua Zeelanda sambata, la ora 20.00, ora Romaniei, si se va incheia luni la ora 7.00, ora Romaniei, pe coasta de vest a SUA.

Primul cetatean roman care a votat la alegerile parlamentare din 2008 – ce introduc ca element de noutate scrutinul uninominal – a mers la urne la Wellington, in capitala Noii Zeelande. Se numeste Dinca Marian Razvan si are 35 de ani. Sectia de vot nr.158 de la Wellington, prima care s-a deschis, sambata, la ora 20.00, ora Romaniei (duminica, ora 7.00 locala), apartine de Colegiul Uninominal 3. Urmatoarele sectii de vot care s-au deschis sambata la ora 22.00, ora Romaniei, au fost cele din Canberra, Sydney si Melbourne – Australia, urmate de cea de la Brisbane (ora 23.00).

Cand in Romania era miezul noptii, a inceput votul cetatenilor romani din Japonia, Republica Populara Democrata Coreeana si Republica Coreea, tari care se regasesc in Colegiul Uninominal 2.

In total, pana la inceperea scrutinului in Romania, au inceput sa voteze deja romani din 31 de alte state de pe glob.

Pentru actualele alegeri parlamentare au fost organizate cu 79 mai multe sectii de votare decat in 2004.  In anii trecuti emigrantii romani s-au plans ca erau nevoiti sa parcurga distante imense pentru a putea vota. Astfel, la alegerile din 2004 au fost organizate numai 142 de sectii de votare in strainatate, la referendumul de la 19 mai 2007 s-a votat in 176 de sectii, iar la europarlamentare in 181.

In strainatate pentru alegerile parlamentare din 2008 au fost trimise 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot peste hotare.

Statisticile de la ultimele scrutine arata o prezenta destul de scazuta la vot a romanilor din strainatate al caror numar este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane. La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul, la 142 de sectii de vot. Pentru referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate, iar pentru  europarlamentare au votat numai 21.000 de romani.

Ministerul de Externe a repartizat pentru actualele alegeri buletinele de vot dupa cum urmeaza: Colegiul Uninominal 1 (spatiul UE) – 300.000 buletine; Colegiul 2 (statele europene non-UE, tarile CSI si Asia) – 100.000 buletine; Colegiul 3 (America, Australia, Noua Zeelanda) – 120.000 buletine; Colegiul 4 (Africa si Orientul Mijlociu) – 100.000 buletine.

Potrivit datelelor existente, aproximativ 190.000 de romani sunt inregistrati cu domiciliul in strainatate, la care se adauga si romanii care au resedinta peste hotare.

Cetatenii romani din strainatate vor putea vota la alegerile parlamentare din 30 noiembrie numai daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla. Cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota. Resedinta in strainatate va trebui probata, cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani.

Romanii cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate.

 

Comentarii