De Business

Punem punctul pe știi

„Avicola” poate fi inchisa in orice moment

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 „Avicola” poate fi inchisa in orice moment

De aproape o luna de zile, societatea „Avicola” SA functioneaza fara a avea aviz de mediu si, implict autorizatie de functionare. Conform legislatiei in vigoare, Florinel Camara, actionar majoritar la firma „Koala Senior”, care a cumparat societatea ieseana, ar fi trebuit „sa solicite si sa obtina autorizatia de mediu si cea de functionare”. „Asa prevede legislatia. Conducerea de la «Avicola» a depus dosarul prin care solicita avizul de mediu, dar acesta este incomplet. Noi le-am specificat toate actele ce trebuie depuse la dosar. La aceasta data, ei au solicitat, dar nu au obtinut, asa cum prevede legea, avizul de mediu si deci nu au nici autorizatie de functionare”, a declarat Maria Iacob, director adjunct la Agentia pentru Protectia Mediului Iasi.
Sint necesare 70 de masuri pentru protectia mediului
In urma cu un an, APAPS a vindut firmei „Koala Senior”, la care patron este Florinel Camara, din Bacau, pachetul majoritar de actiuni detinut la „Avicola” Iasi. In contractul de privatizare era specificat faptul ca noul proprietar va face investitii in mediu, in urmatorii 5 ani, de 400.000 euro, in primul an valoarea investitiilor fiind de 80.000 euro.
Un plan de inevstitii in mediu, in care erau prevazute nu mai putin de 70 de masuri ce urmau a fi luate, a fost negociat, in mai 2001, de Agentia pentru Protectia Mediului Iasi cu fosta conducere a societatii. „Aceste masuri se impun ca fiind urgente. Noi am tecut in dreptul fiecareia si termenul de realizare. Doar 11 masuri au termene mai mari de 12 luni. Nu conteaza cine a cumparat firma, aceste inevstitii trebuie facute”, a sustinut Maria Iacob.
Investitiile in mediu, apa de ploaie
Pina la acesta data, la „Avicola” investitiile in mediu sint mai mult apa de ploaie. „La Agentia pentru Protectia Mediului au fost depuse 2 documentatii de catre conducerea de la «Avicola». Prima se refera la trecerea instalatiei de incalzire de pe combustibil lichid usor (CLU) pe gaz metan. Aceasta nu poate fi considerata o investitie in mediu”, a declarat Maria Iacob. Cel de-al doilea dosar se refera la executarea de reparatii capitale la centrala de frig si echiparea corespunzatoare a instalatiei pentru reducerea pierderilor de amoniac. „Ar fi trebuit ca centrala sa fie trecuta pe freon ecologic, nu sa ramina pe amoniac, dar, deocamdata, este bine si asa. Nu stim care este valoarea investitiei, intrucit noi nu avem serviciu de audit. De altfel, in adresele trimise catre APAPS specificam faptul ca nu cunoastem valoarea investitiei”, a mentionat Maria Iacob.
Amendata de doua ori pentru deversari de deseuri
Comisarii Garzii de Mediu au efectuat mai multe controale la firma ieseana. Pentru neregulile gasite aici, societatea a fost amendata de doua ori. „S-au descoperit deversari de deseuri la batalul de la Razboieni. Responsabilul cu protectia mediului de la firma ieseana a fost amendata in doua rinduri, cu 10 respectiv 5 milioane de lei. A fost sesizata conducerea societatii pentru luarea de masuri de evitare a unor astfel de situatii. Vom verifica pe teren daca s-a facut ceva in acest sens. Problema este ca amenzile, in cuantum, sint prea mici, intre 15 si 75 de milioane, si legea prevede ca poate plati jumatate din minim. Odata cu modificare legii, speram ca agentii economici sa fie mai atenti”, a declarat Mihai Bendescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Iasi.
Acesta a adaugat ca cei care pot inchide societatea pe motiv ca nu are autorizatie de functionare sint inspectorii de la serviciul Avizare, Acorduri si Autorizatii, din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii