De Business

Punem punctul pe știi

Certificatele românesti de inspectie tehnica a autovehiculelor vor fi recunoscute in UE

sâmbătă, 15 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Certificatele românesti de inspectie tehnica a autovehiculelor vor fi recunoscute in UE

Delegatia României a incheiat, la Conferinta Regionala privind Transporturile si Mediul, desfasurata in perioada 12 – 14 noiembrie la Viena, un acord privind recunoasterea, in tarile UE, a inspectiilor tehnice periodice ale autovehiculelor, efectuate de catre autoritatile românesti.
Traian Basescu, ministrul Transporturilor, a declarat, vineri, la sosirea in tara, ca certificatul international de inspectie tehnica emis in România va fi recunoscut de toate tarile semnatare ale acordului. "Acest certificat va facilita tranzitul autovehiculelor românesti prin tarile europene. Autoritatile nu isi vor putea permite sa elibereze astfel de documente atunci cind nu este cazul", a spus ministrul.
Recunoasterea internationala a certificatelor tehnice intra in vigoare dupa ratificarea documentului comun, adoptat la Viena, de catre minimum cinci tari. Ministerul Transporturilor va inainta Parlamentului, in cel mai scurt timp, spre ratificare, acordul de recunoastere a inspectiilor tehnice, a mentionat Basescu.
De asemenea, delegatia României a reusit sa obtina includerea, in Declaratia de la Viena, a unei prevederi prin care tarile in curs de dezvoltare sint exceptate de la aplicarea recomandarii din document referitoare la stoparea dezvoltarii infrastructurilor rutiere, ca urmare a sporirii rolului acestora in extinderea poluarii mediului. "Chemarea tarilor din vest la ecologizare se izbeste de realitatile economice ale tarilor din estul Europei care au nevoie de dezvoltarea infrastructurilor de transport. România va continua sa-si dezvolte, in mod controlat, infrastructurile de transport, dind prioritate celor mai putin poluante decit cele rutier", a aratat Basescu.
Ministrul Transporturilor a mai declarat ca la Viena s-a obtinut includerea, in circuitul marilor rute interne de transport combinat din Europa, a sase porturi românesti, precum si a cailor navigabile Dunarea si Canalul Dunare – Marea Neagra.
Cele sase porturi, devenite de interes european, sint Turnu Severin, Giurgiu, Oltenita, Braila, Galati si Constanta. "De acum inainte, totul depinde de capacitatea managerilor porturilor sa atraga trafic, intrucit acestea au fost declarate ca avind capacitatea pentru transportul combinat", a adaugat ministrul.

Comentarii