De Business

Punem punctul pe știi

Cine a luat potul fondurilor UE pentru agricultura

vineri, 05 februarie 2010, 19:49
5 MIN
 Cine a luat potul fondurilor UE pentru agricultura

O mina de firme din Iasi au inghitit o treime din fondurile nerambursabile puse la bataie de UE pentru agricultura. Potul cel mare din programele de finantare SAPARD si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) a fost adjudecat de unii dintre cei mai importanti jucatori de pe piata carnii.

Grupul de firme Kosarom alaturi de Rom Trading Company si Pig Farm au obtinut de-a lungul anilor cele mai mari sume de bani pentru dezvoltarea propriilor afaceri.

Dintr-un total de aproape 70 de milioane de euro accesate de catre firmele agricole iesene din 2002 pina in prezent, 25 de milioane de euro au intrat in buzunarele celor trei societati.

O armata de oameni au intocmit un munte de acte

Conform datelor oferite de institutiile abilitate cele mai mari fonduri europene destinate agriculturii le-a atras grupul de firme Kosarom, ce este controlat de familia Apostol. Pe linga societatea cu acelasi nume din grup mai fac parte: Agricola Tirgu Frumos, Suinprod Roman si Avi Top Iasi. In total a derulat proiecte in valoare totala de 17,35 milioane de euro. Pentru obtinerea acestor fonduri au fost depuse patru proiecte, doua fiind pe numele Avi Top Iasi. Unul dintre proiecte, aprobat in decembrie 2005, a avut o valoare totala de 6,33 milioane de euro si a constat in realizarea unui abator de pasari in localitatea Razboieni.

Printr-un alt proiect cu o valoare totala de 2,3 milioane de euro Avi Top a modernizat fermele de pui in localitatile Miroslava, Tirgul Frumos si Razboieni. Kosarom Pascani a primit unda verde pentru un proiect in valoare totala de 5,9 milioane de euro. Aprobat in martie 2006 si finalizat in octombrie 2008, investitia a vizat modernizarea si extinderea abatorului de porcine si a fabricii de procesare a carnii, inclusiv amenajari exterioare. Cel de-al patrulea proiect a fost depus de Suinprod Roman  si presupunea infiintarea unei ferme de multiplicare, investitie ce a ajuns in final la 2,7 milioane de euro. "La acele proiecte au muncit o armata de oameni care au realizat un munte de documente. Au lucrat si oamenii nostri, dar si firme de consultanta si de proiectare. A fost greu dar am reusit", isi aminteste Neculai Apostol, proprietarul grupului de firme.

SAPARD oferea 50% din valoarea proiectului astfel ca diferenta trebuia sa fie contributia beneficiarului. "Am facut credit la banca. Am pus tot ce avea drept garantii. Si acum am casa si apartamentul ipotecate. Pina in 2016 tot platesc rate. Bine ca dobinda este una acceptabila", a adaugat fostul parlamentar.

Dupa cum sustine acesta fara aceste fonduri Kosarom nu ajungea atit de repede in pozitia unde este astazi. "Ne-au ajutat foarte mult. Una este sa-si dea cineva 5 milioane de euro si alta este sa le iei de la banca si sa platesti rate nu stiu citi ani. Probabil ca ajungeam unde sintem astazi si fara acele fonduri dar mult mai greu", a admis Apostol.

"Cine iti da doua milioane de euro cadou?"

Rom Trading Company a obtinut prin SAPARD-ul Romanesc 15,4 milioane de lei, adica 4,3 milioane de euro. Directorul general al societatii, Catalin Mihalache, spune insa ca valoarea lor s-a ridicat in final la 6,35 milioane de euro. "Pentru primul proiect am apelat la o firma de consultanta. Aveam deja o ferma de pui si vroiam sa modernizam 4 hale. Valoarea lui a fost de 350.000 de euro. Al doilea proiect pe care l-am facut noi, in afara de partea tehnica, a vizat construirea unui abator de pasari la Podul Iloaei. Am investit in final peste 6 milioane de euro in abator", povesteste Mihalache.

Fara aceste fonduri sustine ca "nici nu ma gindeam sa construiesc". "Am lucrat foarte mult la realizarea acelui proiect. Iar cind ma durea capul si aveam momente de slabiciune intotdeauna ma intrebam «Cine iti da doua milioane de euro cadou?» Acum cind ma uit in spate si vad ce am realizat cred ca as putea sa o mai fac inca o data", sustine ieseanul de 41 de ani.

A apelat la doua banci diferite pentru a obtine cofinantare. Pentru primul proiectul a imprumutat 150.000 de euro si mai are de achitat 40.000 de euro. In schimb, la creditul pe 10 ani contractat pentru al doilea proiect, problemele nu au intirziat sa apara. "Cind a inceput criza au inceput si ei sa ma caute sa-mi mareasca dobinda. Nu va pot spune dobinda pentru ca este confidentiala, dar va pot spune ca marja fixa s-a marit de 2,5 ori", a povestit Mihalache.

Sustine ca ar vrea sa-si dezvolte afacerea in viitorul apropiat tot cu fonduri UE, dar nu are cum. "FEADR ofera pentru avicultura doar o stringere de mina", a punctat directorul general. Implementarea proiectelor l-a ajutat pe Mihalache sa intre in reteaua de distributie a unuia din cele mai mari hypermarketuri din tara. „Sintem furnizori unici la nivel national pentru marca Carrefour Numarul 1 la carnea de pui", a spus ieseanul.

Pig Farm, pe locul trei

Pe locul trei la fonduri nerambursabile accesate se afla societatea Pig Farm din Coarnele Caprei condusa de Mihai Tibucanu. Ferma a fost inaugurata in anul 2006 dupa o investitie de 1,2 milioane de euro, bani obtinuti prin programul SAPARD.

Ferma este complet automatizata, iar singurii angajati sint un electrician, un medic veterinar si un om care se ocupa de curatenie. Ferma se intinde pe o suprafata de mai bine de 4 hectare, are o capacitate de crestere a 15.000 de purcei anual, iar dotarile constau in hale de productie, retea de alimentare cu apa, microstatie de epurare, bazin de colectare a apelor uzate, precum si retea de colectare a apelor menajere.

Anul trecut in luna martie, odata cu lansarea programului de finantare FEADR, Pig Farm a mai depus un proiect pentru extinderea fermei. Cu o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, proiectul a primit unda verde in luna august  2008.

"Acest proiect are drept scop cresterea si ingrasarea porcilor. Iar pentru acest lucru, vom mai construi pe linga cele 5 depozite (hale) pe care le avem, cu 1.000 de purcei in fiecare depozit, alte 5 depozite. Intreaga activitate va fi complet mecanizata si automatizata, fiind conectate la calculator, astfel ca pe linga cei trei angajati pe care ii are ferma in acest moment, vom mai angaja o singura persoana", declara pentru Ziarul de Iasi, Mihai Tibucanu, administrator Pig Farm.

Comentarii