De Business

Punem punctul pe știi

Demisia in alb depusa la dosarul de angajare

luni, 07 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Demisia in alb depusa la dosarul de angajare

Pentru a evita barierele puse de Codul Muncii in calea disponibilizarii unui angajat, mai multe firme din Iasi au gasit o „solutie” copiata din politica: demisia in alb.
„Cind m-am angajat am fost obligat sa-mi semnez demisia in alb. Abia dupa aceea am semnat contractul de munca.
Pentru a nu-mi pierde slujba, am semnat”, ni s-a plins la redactie angajatul unei firme de constructii care, temindu-se de eventualele reprecursiuni, a vrut sa isi pastreze anonimatul. In timpul documentarii articolului am mai aflat ca acesta nu este un caz izolat: angajatilor unui supermarket si ai unei agentii de turism li s-au cerut acelasi lucru.
Omisiune a Codului Muncii
Noul Cod al Muncii, publicat in 24 inuarie 2003, prevede in articolul 79, alineatul 1, ca demisia este un act unilateral de vointa a salariatului care printr-o notificare scrisa comunica angajatorului incetarea contractului de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Prin urmare, este un act unilateral de vointa si nu unul impus de angajator.
Din pacate, noul Cod al Muncii nu reglementeaza si o astfel de situatie, in care salariatii sint nevoiti a-si semna demisia in alb. Astfel, este imposibila sanctionarea angajatorilor de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
„Codul Muncii nu prevede o astfel de situatie, dar, in opinia mea, este o masura ilegala. Demisia poate fi contestata in instanta, desi este foarte greu de demonstrat
Singurul caz prevazut in lege este cel referitor la refuzul angajatorului de a inregistra demisia. Aici legea da dreptul salariatului de a face dovada demisiei prin orice mijloace de proba”, a declarat Andrei Albulescu, inspector sef in cadrul ITM.
Putine sanse de cistig
Totusi, in urma unei conversatii purtate cu juristul din cadrul ITM, Albulescu nu a dat prea multe sanse de cistig salariatului in cazul depunerii unei plingeri in instanta.
„Cum demisia in alb se semneaza in conditii ilegale, salariatul ar putea sa dea angajatorul in judecata intrucit acesta din urma nu are dovada unui numar de inregistrare a respectivei demisii. Daca angajatul si-ar fi depus demisia de bunavoie, atunci aceasta ar fi beneficiat de un numar de inregistrare, iar angajatorul este pus in imposibilitatea de a face dovada ca demisia a fost depusa la registratura”, concluzioneaza Andrei Albulescu.
Si angajatorii vad in aceasta practica o ilegalitate. „Obligativitatea semnarii demisiei in alb contravine legii. Nicaieri nu este stipulat ca dosarul viitorului angajat sa cuprinda si demisia in alb. Cei care fac acest lucru incalca cu buna stiinta Codul Muncii”, este de parere Gica Rusu, director resurse umane in cadrul SC „Antibiotice”.
Din pacate pentru salariati, acestia nu au prea multe sanse de a se apara in instanta in fata acestui abuz. „Este un contract intre parti, la libera alegere. Atit timp cit nu incalca legea, iar Codul Muncii nu face referire la o astfel de situatie, parerea mea este ca ceea ce nu este interzis de lege, este permis”, a precizat avocat Maria Aldea.
Angajatorii scapa de obligatiile ce le revin in caz de concedire
Cum se da un om afara
Angajatorii care recurg la astfel de practici vad demisia in alb ca o solutie „salvatoare”, care ii va scapa de obligatiile ce le revin potrivit Codului Muncii in cazul unei concedieri. Intr-un astfel de caz, acestia trebuie sa acorde un preaviz, ce poate varia de la 15 pina la 30 de zile lucratoare, sa prezinte alte locuri de munca vacante in unitate, iar daca nu dispune de locuri de munca vacante trebuie sa solicite sprijinului agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului. Cert este ca, profitind de o scapare a legii, unii angajatori au gasit o modalitate ingenioasa, dar abuziva, de a scapa de greutatile ce le presupune o concediere. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii