De Business

Punem punctul pe știi

Indicatorul imobiliar poate face ordine pe piata caselor

marți, 28 iulie 2009, 17:10
3 MIN
 Indicatorul imobiliar poate face ordine pe piata caselor

Persoanele care vor dori sa cumpere case, apartamente sau terenuri, incepind de anul viitor, ar putea beneficia de un control suplimentar al costurilor de achizitie. Din 2010, autoritatile intentioneaza sa introduca un indicator imobiliar, comunicat periodic in piata, care sa prezinte pretul platit pentru o proprietate similara din acea zona. Acest indicator ar urma sa reflecte preturile de tranzactionare practicate anterior si nu cele cerute de proprietari. La elaborarea acestui indice vor contribui atit Banca Nationala a Romaniei (BNR), Institutul National de Statistica (INS), cit si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). In aceste conditii, atit cumparatorii, cit si vinzatorii sau agentiile imobiliare care intermediaza operatiunea vor putea sti care sint costurile reale ale locuintelor sau ale terenurilor intr-o anumita zona, in functie de anul construirii, numarul de etaje si suprafata totala. „Deocamdata nu am foarte multe detalii in acest sens, dar exista intr-adevar un protocol incheiat la nivelul UNNPR prin care, pentru fiecare contract incheiat, completam un formular ce ajunge la INS. Acest document este foarte stufos si cuprinde datele vinzatorului si ale cumparatorului, amplasarea imobilului, pretul mentionat in acte cu TVA si fara TVA, tipul de cladire achizitionat, cu numarul de camere aferente, suprafata anexelor si a garajului, daca e cazul. In formular este mentionat si daca imobilul se afla in apropierea unei cai de acces, daca beneficiaza de finisaje si ce fel de finisaje, daca e situat in apropierea retelei de transport public sau a institutiilor de sanatate si invatamint si alte asemenea lucruri. Toate aceste date sint necesare pentru stabilirea indicelui", a declarat Andi Claudiu Cheptine, presedintele Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici din Iasi.

Un indice necesar

Din formularul completat de notari, INS va cunoaste inclusiv daca imobilul a fost cumparat cu bani imprumutati de la banca sau din alte surse. Dupa cum apreciaza jucatorii imobiliari, indicatorul de referinta ar putea aduce mai multa transparenta pe piata, cei interesati avind posibilitatea sa consulte oficial nivelul la care s-au desfasurat tranzactiile pentru proprietati asemanatoare. „Un asemenea indice ar fi necesar intrucit ar putea aduce un plus de calitate pentru cumparatorul care nu cunoaste preturile reale. Este important ca statistica sa fie facuta pe baza preturilor efective de tranzactionare, trecute in acte, si nu in functie de preturile materialelor de constructie sau alte lucruri de genul acesta. Astfel, persoanele interesate vor putea pleca de la un anumit grad de previziune, iar «legea» sa nu mai fie facuta de vinzatori. S-ar putea sa avem in sfirsit o structurare pe care ne-o doream de mult timp", a comentat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development Iasi.

Cadere cu 43%

Potrivit datelor inregistrate la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi, in prima jumatate a acestui an numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 43% fata de perioada comparabila din anul trecut, ajungind astfel la aproximativ 7.880 de proprietati vindute si cumparate la nivelul intregului judet. „Impozitul retinut la stat din transferul proprietatilor pentru intreg anul 2008 este in cuantum de 29 milioane lei, din care 14,4 milioane lei in primele sase luni. Pentru primul semestru al acestui an nu au fost centralizate deocamdata datele", a specificat Maria Taran, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene. Tinind cont de faptul ca impozitul platit pe tranzactii variaza, in medie, intre 2 si 3% putem aprecia ca valoarea totala a imobilelor vindute/cumparate in Iasi anul precedent este estimata la 1,45 miliarde lei la un numar de circa 24.000 de tranzactii. Potrivit prevederilor in vigoare, impozitul retinut este de 3% pentru proprietatile cu valoarea de pina la 200.000 lei inclusiv si dobindite intr-un interval mai mic de trei ani, respectiv de 6.000 lei plus 2% in cazul tranzactiilor ce depasesc suma de 200.000 lei. Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de trei ani se percepe 2% pina la valoarea de 200.000 lei inclusiv, respectiv 4.000 lei plus 1% calculat la ce depaseste 200.000 lei pentru tranzactiile mai mari.

Comentarii