De Business

Punem punctul pe știi

Numarul firmelor nou infiintare a fost depasit de a celor iesite din joc

Subtitlu

miercuri, 23 septembrie 2009, 18:32
3 MIN
 Numarul firmelor nou infiintare a fost depasit de a celor iesite din joc

Lipsa lichiditatilor si impozitul forfetar au intors pe dos situatia economica a judetului. Daca, an de an dupa Revolutie, numarul firmelor care isi faceau aparitia pe piata crestea constant in comparatie cu cele care ieseau din joc, pentru prima data in 2009 balanta inclina net in favoarea societatilor ce sint puse la conservat.

O statistica pusa la dispozitie de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca, in primele opt luni ale acestui an, numarul companiilor inmatriculate in judet este de 3.855 fata de 3.782 cite au fost suspendate si 1.338 radiate si dizolvate, deci un total de 5.120 firme iesite din piesajul economic.

Cu alte cuvinte, cu 1.265 mai multi patroni din Iasi au decis sa renunte in acest an sa mai desfasoare activitate economica decit cei care au pus bazele unei noi afaceri. Prin comparatie, in 2008, diferenta dintre firmele nou inregistrate si cele suspendate era de aproximativ 3.280, balanta inclinind insa in partea business-urilor "proaspete".

"Anul acesta este prima data dupa mult timp cind se inverseaza statistica si numarul radierilor, dizolvarilor si suspendarilor de activitate in cazul agentilor economici este mai mare decit cel al inmatricularilor", a confirmat Gina Sindila, directorul Oficiului Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Iasi.

Pe scadere

Chiar daca Iasul ocupa locul doi in tara ca numar absolut de societati infiintate, dinamica este redusa in comparatie cu anii precedenti. "Se mai infiinteaza firme, dar nu in ritmul dinainte. Cele mai multe dintre cele nou inmatriculate activeaza in domeniul comertului, in agricultura, activitati profesionale stiintifice si tehnice, constructii si informatii si comunicatii", a exemplificat Sindila.

Ieri dimineata, reporterii "Ziarului de Iasi" au facut o vizita la sediul Registrului Comertului pentru a lua pulsul apetitului iesenilor pentru noi afaceri. In conditiile in care majoritatea ghiseelor erau inainte pline ochi, cu o zi in urma atmosfera parea mult mai degajata avind in vedere faptul ca protestul magistratilor a blocat in buna parte si activitatea de la Registrul Comertului.

"Am venit sa ma interesez pentru o firma personala. As vrea sa vad intii de toate care sint conditiile si cam cit ar costa. Mi-ar placea sa fac ceva pe IT sau promovare site-uri pe internet", ne-a povestit Vlad Ionescu, un tinar de 21 de ani student la Facultatea de Informatica la Universitatea "Al.I. Cuza". Tinarul nu se arata insa descurajat de faptul ca, din cauza crizei, multe societati au tras obloanele pentru un timp sau chiar definitiv. "Eu stiu cum este sa stai pe tusa. A patit-o unul dintre parintii mei care si-a pierdut recent locul de munca si nu isi gaseste nimic. Ma gindesc ca daca nu o sa fie o firma la care sa lucrez dupa absolvire, macar sa am firma mea la care sa fiu angajat", a argumentat tinarul ce este de loc din Piatra Neamt care a precizat ca ar dori sa se stabileasca in Iasi.

Proiect: Firme infiintate cu zece lei

Potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, incepind de anul viitor, tinerii cu virsta pina in 35 de ani ar putea sa isi infiinteze o firma cu un capital social de zece lei beneficiind in primii trei ani de scutiri de la plata impozitelor pe profit si pe salarii. Conditia este ca intreprinzatorii sa nu fi detinut nici o alta societate in prealabil, iar firma considerata de tip starter sa primeasca sprijin financiar sub diverse forme.

In plus, tinerii care vor dori sa puna pe picioare o afacere vor trebui sa aleaga doar cinci domenii de activitate si, in primii trei ani, sa capitalizeze din profitul obtinut astfel incit dupa aceasta perioada capitalul social minim sa se ridice la 5.000 euro.

In cazul firmelor care nu vor depasi acest prag, actionarii vor fi obligati sa ramburseze banii primiti sub forma facilitatilor fiscale, dupa cum a precizat Constantin Nita, ministrul pentru IMM.

Proiectul de lege se afla momentan in dezbatere publica pe site-ul Ministerului pentru IMM. Dupa 30 de zile, forma finala a legii va merge spre aprobare la Guvern.

Comentarii