De Business

Punem punctul pe știi

Pioneer vine in Romania cu seminte modificate genetic

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Pioneer vine in Romania cu seminte modificate genetic

Romania poate intra in rindul tarilor "civilizate" prin adoptarea culturilor cu organisme modificate genetic (OMG), care constituie unul dintre principalele subiecte de disputa publica din tarile dezvoltate, relateaza Ziarul Financiar in editia sa de miercuri.
"Este posibil ca in 2002-2003 sa incepem construirea unei fabrici de seminte in Romania. Suntem foarte increzatori in ceea ce priveste viitorul", a apreciat David Weidinger, directorul general al subsidiarei romanesti a Pioneer.
Pioneer Hi-Bred a infiintat, anul trecut, in Romania, prima cultura experimentala de porumb modificat genetic, a obtinut rezultalele preconizate si apoi a distrus recolta, in lipsa legislatiei adecvate. Pioneer a dezvoltat o afacere de peste 20 milioane de dolari in Ungaria, unde a fost deja construita o fabrica de seminte. Ministerul Agriculturii nu inca are o politica oficiala in aceasta directie. "Inca ne informam", sustin oficialii ministerului.
Uniunea Europeana (UE) a decis, la sfirsitul anului trecut, sa mentina moratoriul asupra importurilor de produse si de seminte continind OMG, pina cind Comisia Europeana va elabora noua legislatie pentru identificarea lor.
UE si Statele Unite – cele mai mai producatoare de OMG s-au confruntat, anul trecut, la scena deschisa. Astfel, cele mai mari companii americane din domeniu, BASF, Monsanto, Novartis, Danisco, Pioneer, nu au mai putut sa vinda astfel de seminte pe piata europeana.
OMG sint si tinta organizatiilor de protectie a mediului si a manifestantilor anti-globalizare. Esecul forumului de anul trecut al Organizatiei Mondiale a Comertului, desfasurat la Seattle, s-a datorat si neintelegerilor intre UE si SUA pe fundalul manifestatiilor de protest.
Producatorii de OMG sustin ca avantajele unor astfel de culturi agricole prezinta avantajul reducerii sau chiar eliminarii consumului de insecticide, cu efecte pozitive asupra mediului inconjurator, in opozitie cu opinia ca folosirea semintelor modificate genetic duce la "dependenta" fermierilor fata de aceste produse.
Compania Pioneer Hi-Bred International a investit pina in prezent 1,5 mil. de dolari in prima cultura experimentala cu organisme modificate genetic din Romania, intentionind sa dezvolte aceasta afacere, a spus directorul general al firmei subsidiare din Romania, David Weidinger.
El a precizat ca Pioneer a cumparat 15 hectare de teren pe soseaua Bucuresti-Urziceni, km.62 pentru aceasta cultura si ar putea construi o fabrica de seminte, principala problema in acest domeniu raminind lipsa unei legislatii stabile adecvate, din cauza modificarilor legislatiei europene la care trebuie sa se ralieze si Romania.
Pioneer Hi-Bred este o companie a grupului DuPont, considerata lider mondial in domeniul productiei de seminte pentru agricultura. De peste 70 de ani, activitatea companiei vizeaza imbunatatirea culturilor de plante agricole, cercetarile de inginerie genetica si biotehnologie legate de obtinerea de noi produse fiind initiate acum 15 ani. Compania investeste anual in cercetare peste 160 milioane de dolari si obtine anual peste 1,8 miliarde dolari din vinzarea semintelor.
Pioneer este prezenta in Romania inca din 1979, pina in 1998 fiind inregistrati 71 de hibrizi de porumb, sase de floarea soarelui si sapte soiuri de soia. In 1993 a fost fondata societatea comerciala Pioneer Hi-Bred Seeds Agro SRL.
Procedura de reglementare a unei culturi cu organisme modificate genetic prevede ca decizia intr-un astfel de caz este de ordin politic, pe baza unei concluzii stiintifice. "Decizia politica tine cont de concluzia stiintifica ca de un sfat stiintific. Solicitantul, care poate fi un institut de cercetare sau o companie, trebuie sa prezinte un dosar, pe baza caruia va fi evaluat riscul. Decizia ramine politica pentru ca folosirea OMG are efecte pentru mediu si pentru economie – reduce costurile culturilor agricole, reduce consumul de insecticide", a explicat Elena Badea, cercetator principal la Institutul de Biologie Bucuresti.
In 2000, suprafata totala cultivata cu cu organisme modificate genetic a fost de 44,2 mil. ha, cu 11% mai mare decit in 1999, in tarile in curs de dezvoltare gasindu-se 20% din aceste culturi. Tarile care detin ponderea ce mai importanta sunt SUA, Canada, Argentina, China.
In ceea ce priveste efectul asupra organismului uman al folosirii unor astfel de produse este inca prematur pentru o concluzie definitiva, este de parere Gheorghe Mencinicopschi, profesor la Universitatea de Stiinte Agronomice si membu al Academiei de Stiinte Agricole. "Pina in prezent nu s-au inregistrat accidente in ceea ce priveste toxicitatea. Alimentele "Novel Food", pe baza de OMG, dupa cum o arata si denumirea, sunt alimente noi si nu putea vorbi despre toxicitate acuta", a explicat Mencinicopschi. (Articol de Amelia Tue)

 

Comentarii