De Business

Punem punctul pe știi

S-a lansat programul „Prima Casa”

miercuri, 08 iulie 2009, 20:00
3 MIN
 S-a lansat programul „Prima Casa”

Iesenii ar putea contracta credite prin Programul "Prima Casa" incepind de saptamina viitoare. In cursul zilei de ieri, doar BRD a anuntat ca a intrat in posesia normelor de aplicare a metodologiei de imprumut, practic putind fi accesate imprumuturi chiar de azi. Reprezentantii restului institutiilor financiare au specificat ca se afla in curs de parafare a documentatiei.

Ce costuri au de suportat clientii

Presupunind ca locuinta ce va fi achizitionata costa 46.000 euro, adica in medie echivalentul unui apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala a orasului, avansul de 5% pe care trebuie sa il pregateasca tinerii este de 2.300 de euro. La suma mentionata se adauga comisionul mediu de 3% al agentiei imobiliare, in cuantum de 1.400 euro in cazul de fata, taxele notariale de aproximativ 1.500 euro si depozitul care sa acopere trei rate de dobinda, inca 750 euro.

Cu alte cuvinte, pentru a porni la drum, beneficiarii ar trebui sa dispuna de cel putin 6.000 euro. In conditiile in care evaluarea imobilului este egala cu valoarea de tranzactionare, iar creditul primit de la banca se ridica la 43.700 euro, rata lunara de plata va fi de aproximativ 300 euro pe o peri-oada de 30 de ani, cu tot cu asigurarea locuintei. In cazul in care evaluarea facuta de expertul agreat de institutia financiara este mai mica decit valoarea de tranzactio-nare stabilita intre vinzator si cumparator, familia in cauza trebuie sa acopere si diferenta de bani din surse proprii.

Potrivit jucatori-lor din piata, apartamentele in blocurile construite in anii ‘80 sint evaluate in prezent la pretul mediu de 800 euro pe metru patrat, cel de vinzare fiind situat insa in jurul a 920 euro pe metru patrat. Ceea ce inseamna ca, la locuintele de 50 de metri patrati, ca in exemplul prezentat anterior, aplicantii trebuie sa suplimenteze costurile cu inca 6.000 euro.

20 de banci pregatite sa acorde credite

Primul contract de credit prin Programul "Prima Casa" a fost semnat in cursul zilei de ieri la o agentie BRD din Bucuresti. Tinerii casatoriti au cumparat un apartament de doua camere de 54.000 euro, utilizind un imprumut de 43.000 euro de la banca pentru care au intocmit documentatia in urma cu o luna. Rata lunara de achitat a fost fixata la 307 euro, dupa cum a precizat premierul Emil Boc, prezent la ceremonie.

Conform declaratiilor acestuia, in cursul acestei saptamini urmeaza sa fie semnate conventiile si cu celelalte banci comerciale inscrise in programul guvernamental. Boc a adaugat ca actualmente exista circa 10.000 de cereri de finantare la nivel national.

Pe lista celor 20 de jucatori care au intrat in cursa pentru "Prima Casa" se afla BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, UniCredit Tiriac Bank, ING, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank care au depus oferte de creditare in suma totala de 1,4 miliarde euro, peste limita de un miliard euro stabilita de Executiv.

Programul "Prima Casa" se adreseaza tuturor persoanelor care nu au o locuinta in proprietate si nu au contractat un credit ipotecar in derulare. Cei care vor sa obtina un astfel de imprumut vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maxim 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si 60.000 euro in cazul imobilelor mai scumpe. Rata dobinzii se calculeaza dupa formula EURIBOR la trei luni plus o marja fixa de cel mult 4% pentru creditele in euro, respectiv ROBOR la trei luni plus maxim 2,5 puncte procentuale pentru im-prumuturile luate in lei.

Potrivit prevederilor stabilite, beneficiarii nu vor avea drept de instrainare a imobilului timp de cinci ani de la achizitionare. In cazul in care, dupa cei cinci ani, se recurge la o preluare de contract, noul proprietar va trebui sa intruneasca aceleasi conditii de eligibilitate. In plus, bancile participante nu vor percepe comisioane de rambursare anticipata si nici nu vor putea modifica unilateral clauzele contractuale.

Comentarii