De Business

Punem punctul pe știi

Somerii de la stat din control, favoriti la angajare

duminică, 07 februarie 2010, 18:56
5 MIN
 Somerii de la stat din control, favoriti la angajare

Discutiile de la nivel national cu privire la concedierea a o parte din bugetari a tulburat apele si in institutiile locale. Cine va fi concediat? Care vor fi criteriile care vor sta la baza disponibilizarilor? Ce sanse au functionarii sa isi gaseasca un loc de munca si in ce domenii? Sint doar citeva intrebari care nu le dau pace angajatilor de la stat in ultima perioada. Dintre acestea, ultima este si cea mai chinuitoare.

"Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu reprezentanti ai asociatiilor patronale, specialisti in domeniul recrutarii si angajati de la stat si a cautat sa gaseasca un raspuns. Toti au spus ca sansele cele mai mari la angajare le au persoanele care lucreaza in departamentele de control din institutiile publice.

Pe de o parte, angajatorii vor fi tentanti sa profite de relatiile pe care inspectorii sau comisarii le au in sectoarele in care activeaza, iar pe de alta parte vor fi nevoiti sa plateasca o serie de polite. Se poate ajunge in situatia in care un fost angajat din mediul privat, cu o pregatire superioara, sa aiba mai putine sanse in fata unuia de la stat in momentul in care pilele vor conta mai mult in ochii unui patron. Cei care activeaza in anumite sectoare din administratie, in secretariat ori in invatamint vor avea sansele cele mai mici de reusita sint de parere persoanele consultate.

La nivel national, potrivit informatiilor vehiculate atit oficial, cit si neoficial se vorbeste despre concedierea a 100.000 de angajati de la stat. Asta inseamna ca, in medie, in fiecare judet vor fi disponibilizate 2.500 de persoane.

Se poate ajunge la depresii

Specialistii din domeniul recrutarii de personal considera ca principalul impediment care sta in calea unui angajat de la stat este experienta intr-un post care nu se regaseste si in mediul privat. Aici intra iesenii care activeaza in anumite ramuri din administratie, invatamint ori secretariat. "Sint categorii de oameni care nu au in spate o experienta anterioara si un bagaj de cunostinte in domenii specifice de activitate. Multi au lucrat de cind se stiu la stat. O secretara sau o casierita vor avea mari greutati. Toata lumea stie ca munca la stat inseamna sa mergi la slujba si atit. Nu exista un sistem de evaluare de care sa depinda postul tau. In schimb, la privat daca nu faci treaba angajatorul nu te tine. Trebuie sa fi productiv si sa-ti asumi responsabilitati. Este mult mai greu sa te integrezi de la stat la privat decit de la privat la stat", a explicat Camelia Birzanu, Mananging Director la Antal International Network-Iasi.

Birzanu mai atrage atentia ca multi bugetari nici nu stiu cum sa se prezinte la un interviu si de aceea recomanda ca sa fie consiliati in institutiilor abilitate. "Reintegrarea acestor bugetari pe piata muncii nu va fi un proces usor. Toti vorbesc de salarii compensatorii. Dar dupa aceea ce se intimpla? Consilierea lor este foarte importanta. In caz contrar vor ajunge in depresii. Un bugetar care de 20 de ani nu a mai fost la un interviu, cum se va prezenta in fata unui angajator? Cum isi va intocmi CV-ul? Poate vor avea inclinatie spre alta meserie si atunci intervine recalificarea profesionala. Vor trebui sa invete sa se promoveze singuri", a explicat Birzanu.

"Sistemul de relatii functioneaza"

Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Interprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) Iasi este de parere ca bugetarii care au activat in departamentele de control vor fi primii care vor fi angajati. "O sa-si gasesca foarte simplu de lucru. Sistemul de relatii functioneaza in continuare. Probabil ca au firme pe care le-au iertat de amenzi si acum trebuie sa-si primeasca rasplata sau au ei firmele lor care figureaza pe numele la o sora sau alta ruda ca sa nu existe conflict de interese", a argumentat Vitelaru.

Cum nu toate persoanele ce vor fi concediate de la stat isi vor gasi o slujba, Vitelaru afirma ca disponibilizatii vor reprezenta o adevarata piatra de moara pentru buget deoarece vor beneficia de salarii compensatorii si vor avea dreptul la diverse ajutoare. "Sa nu le dea salarii compensatorii, ci o suma de bani si sa-si faca firme. Sa vada si ei ce inseamna impozit forfetar, taxe si impozite. Nu dorim disponibilizarea nimanui, dar ei toata ziua sint cu evaziunea fiscala in gura. Sa vedem cum se descurca din pozitia in care ne aflam noi. Sa-si infiinteze firme si sa faca economia sa duduie nu sa-si traga 25% din valoarea amenzii pe care o aplica", a militat Vitelaru.

Studiu de caz din domeniul invatamintului

Informatiile privind viitoarele concedieri au cazut ca un trasnet printre salariatii din invatamint. Pentru a vedea care este impactul asupra breslei reporterii "Ziarului de Iasi" au stat de vorba cu profesorii de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza".

Atit profesorul universitar doctor Petronel Zahariuc, cit si colegii sai de catedra vad situatia ca pe o adevarata drama. "Nici nu vreau sa ma gindesc la asa ceva. Avem o anumita virsta, iar cu specializarea noastra unde ne mai putem angaja? Ce poate face un absolvent de istorie? Se poate angaja in muzee, la arhiva sau la catedra. Dar si in muzee si arhive se restringe activitate", sustine Zahariuc.

Profesorul este de parere ca se poate ajunge intr-un punct din care nu o sa mai stie in ce directie sa se indrepte. "Colegii mei se gindesc cu groaza ca se va ajunge pina la reformarea invatamintului, iar unele scoli vor fi inchise. Vom fi obligati sa ne recalificam, dar in ce domenii? Nu avem analize, studii de piata pentru a vedea ce domenii au cautare", a punctat Zahariuc.

Iar in legatura cu eventualele disponibilizari din celelalte domenii profesorul de 40 de ani sustine ca tinerii absolventi vor avea cel mai mult de suferit. "Oamenii cu experienta vor avea de cistigat in fata tinerilor. Angajatorul va avea de ales intre o persoana cu 10 ani experienta si un tinar iesit de pe bancile scolii. Ca sa nu mai cheltuiasca bani cu formarea tinarului il va alege pe cel cu experinta. Concurenta va deveni foarte mare, iar sansele tinerilor vor fi din ce in ce mai mici. Si atunci ce-i de facut? Daca absolventii de anul trecut nu s-au angajat si nu se vor angaja nici cei de anul acesta, presiunea va fi una foarte mare. Foarte multi vor alege sa plece peste hotare", a precizat Zahariuc.

Comentarii