De Business

Punem punctul pe știi

Traian Basescu apreciaza ca desemnarea ABN Amro pentru auditarea Navrom, Romline si Petromin reprezinta "o mare greseala"

duminică, 31 mai 1998, 23:00
4 MIN
 Traian Basescu apreciaza ca desemnarea ABN Amro pentru auditarea Navrom, Romline si Petromin reprezinta "o mare greseala"

Banca ABN Amro a finantat flota romaneasca, in ultimii sapte ani, alaturi de alte citeva banci din lume. Basescu declara ca daca Guvernul dorea cu adevarat sa cunoasca situatia financiara reala a celor trei companii, nu angaja banca ABM Amro, ci o firma de consultanta independenta, "care sa-i trateze pe toti in mod egal".
"Este anormal ca o banca ce a investit in flota romaneasca, sa controleze contractele financiare ale altor banci, ce au investit si ele in aceeasi flota", precizeaza Basescu. El mai spune ca reprezentantii acestor banci sunt extrem de neplacut surprinsi de decizia Guvernului roman de a angaja banca ABN Amro.
Directorul general executiv al FPS, Gheorghe Ionescu, apreciaza ca necesara angajarea ABN Amro pentru stabilirea situatiei financiare a celor trei companii, si pentru asigurarea finantarii si constructiei de noi nave.
"Nu se stiu exact datoriile in piata ale navelor, nu exista o strategie proprie a managerilor de acolo privind protejarea navelor si de aceea am angajat firma ABN Amro, in consortiu cu o firma de avocatura si cu o firma de shipping, pentru a determina prin audit care este situatia navelor detinute de cele trei companii. Noi nu incercam numai sa vindem prin leasing navele celor trei companii, ci dimpotriva, strategia presupune realizarea din navele cele mai performante a unei noi societati pe care apoi o vom privatiza, iar navele care au datorii foarte mari sau care sint in stadiu avansat de uzura le vom da fie in leasing, fie le vom vinde, daca obligatiile sint mai mari decit valoarea posibila de obtinut – si le vom vinde chiar ca fier vechi", declara, recent, Gheorghe Ionescu.
Consiliul de Administratie al FPS, a stabilit, la inceputul lunii, strategia de privatizare a flotei romanesti. Dupa infiintarea societatii nationale de transport naval, cele trei companii care activeaza in prezent in sector, Navrom, Romline si Petromin, vor fi privatizate, cu consultanta din partea bancii ABN Amro. Pentru navele care sint inchiriate vor fi incheiate contracte de leasing, iar cele mai vechi nave sau care au datorii mari vor fi vindute ca active, cu sumele obtinute urmind sa fie platite obligatiile companiilor de navigatie maritima.
Proiectul de asistenta cu ABN Amro are trei etape, a precizat Ionescu. Prima este evaluarea societatii, a navelor si a fiecarei componente: administrative, comerciale, financiare. Dupa aprobarea de catre FPS a acestei evaluari, ABN Amro se va angaja intr-un program de finantare pentru a moderniza anumite nave si, eventual, de a finanta constructia unor nave noi. Iar in faza a treia, ABN Amro se va implica in privatizarea societatii nationale nou create. "La 8 iunie se vor prezenta rapoartele, iar in partea finala a lunii iunie vom stabili infiintarea unei societati care sa cuprinda navele viabile", a conchis Ionescu. O importanta companie canadiana este interesata de privatizarea rafinariei Petromidia
Una dintre cele mai importante companii din domeniul petrolier care opereaza in provincia canadiana Alberta este interesata sa participe la privatizarea rafinariei Petromidia Navodari, a declarat agentiei MEDIAFAX Sorin Dimitriu, ministrul Privatizarii.
Dimitriu nu a precizat numele acestei companii.
Ministrul Privatizarii a facut parte din delegatia care l-a insotit pe presedintele Emil Constantinescu in vizita de o saptamina, efectuata in Canada.
Totodata, au fost identificati potentali parteneri pentru inca una dintre marile rafinarii romanesti, aceasta fiind, probabil, Rafo Onesti. Dimitriu a precizat ca reprezentantii firmei interesate de Petromidia vor sosi in Romania, la sfirsitul lunii iunie, pentru a cumpara caietul de sarcini privind privatizarea societatii.
"Am avut intilniri separate cu Agentia Hydro-Quebec si urmeaza sa le trasmitem, in zece zile, oferta si conditiile privind amenajarile hidroenergetice din Romania", a mentionat Dimitriu.
De asemenea, in perioada 15-22 iunie, va sosi in Romania o delegatie a fondurilor de investitii canadiene, a adaugat Dimitriu. El a precizat ca, in urma discutiilor avute in Canada cu reprezentantii acestora, au fost delimitate domeniile de interes pentru investitii in Romania, cea mai mare atentie fiind acordata sectorului petrochimiei. Canadienii s-au aratat interesati si de domeniul agroindustrial – in special, de prelucrarea produselor animaliere – industria lemnului, aviatie, turism, electrotehnica, industria metalelor neferoase.
Vizita reprezentantilor fondurilor de investitii va fi urmata, in perioada 27-29 iunie, de cea a unor oameni de afaceri care activeaza la doua firme din sectorul imobiliar, insotiti de specialistii unei banci finantatoare. Scopul vizitei este de a prezenta detaliile proiectului de constructie, in Bucuresti, a unui centru comercial si de afaceri. Valoarea proiectului este de 300 milioane dolari, a precizat Dimitriu.
O delegatie economica canadiana, condusa de ministrul Trezoreriei din Quebec si de un ministru economic al Guvernului Federal, va sosi in Romania la sfirsitul lunii august. Dimitriu a aratat ca din delegatie vor face parte oameni de afaceri care au in Romania proiecte in curs de derulare, precum si reprezentanti ai unor banci interesate de privatizarea sectorului bancar romanesc.
Ministrul Privatizarii a mentionat ca delegatia romana a prezentat reprezentantilor firmelor canadiene, pe parcursul vizitei, un numar de 305 proiecte de privatizare a societatilor din domeniile turism, agricultura, comert, siderurgie, prelucrare metale neferoase.

Comentarii