Adversari de stat

marți, 17 martie 2009, 17:38
3 MIN
 Adversari de stat

De mai bine de jumatate de an, dar cel mai vizibil de la alegeri incoace, criza, recesiunea si alte probleme economice sint intoarse pe toate partile, studiate, consultate si analizate cu maxima atentie si, uneori, cu ingrijorare sau cu resemnare. Ar deveni plictisitor daca nu s-ar intimpla zilnic cite ceva, de obicei de rau. Binele pare sa se fi terminat de mult, undeva in campania electorala. Asta reproseaza in primul rind profesorii si apoi functionarii, bugetarii in general, cei carora li s-a promis marea cu sarea – uneori chiar prin lege. Dar ce mai inseamna legea in ziua de azi? E ceva relativ, pentru ca nu se aplica tuturor dupa acelasi calapod. Insa asta e alta boala. Acum suferim in primul rind de criza. Iar luna viitoare vom suferi si mai tare, dupa cum spunea premierul luni seara la televizor. Au mai spus-o altii inaintea lui si, la fel ca si Emil Boc, au lasat incertitudinea sa planeze asupra a ceea ce va fi dupa aprilie.

Intre timp, protestele se inmultesc, pe fondul cresterii somajului si al scaderii nivelului de trai. Disperarea cu care Guvernul cauta acum sa mai taie din cheltuieli arata limpede ca, pina deunazi, Raiul pe Pamint isi avea sediul in Romania. Doar ca, dupa ani de bunastare, caderea a fost brusca. Raiul s-a translocat, cu joburi caldute cu tot, iar in urma-i a ramas o degringolada generala. Cei aflati acum la putere incearca s-o descilceasca, desi nimeni n-ar spune despre ei ca sint niste ingeri sau macar usi de biserica. Totusi, pina si liberalii din opozitie recunosc foarte subtil, sub mormanul de critici cu care potopesc Guvernul, ca au facut-o de oaie pe finalul mandatului lor si vin si ei cu propuneri inca mai radicale, cum ar fi scaderea principalei taxe ce alimenteaza bugetul (TVA), dar si a cotei unice de impozitare.

Insa, pina sa inmoaie fiscalitatea, statul se lupta cu el insusi. Cel putin asa s-a intimplat pina acum. Legile au fost contestate in instante, atunci cind efectul lor s-a rasfrint asupra buzunarelor unor categorii sociale. Unele prevederi trebuia sa fie corectate, intr-adevar, dar altele au marit contrastele sociale, ceea ce a determinat actuala putere de la Bucuresti sa decida reunirea tuturor lefurilor si a citorva sporuri intr-o lege unica a salarizarii. Ministrul Muncii a si anuntat "inaugurarea" ei saptamina viitoare, cind liderii sindicatelor vor avea din nou subiect de nemultumiri. Sint sporuri care vor disparea si salarii care vor ingheta pentru o vreme, de mari ce sint. Ramine de vazut daca un asa controversat act normativ va fi gata de pus in aplicare la vara. Pina atunci vom asista in continuare la confruntarea dintre stat si proprii sai angajati, bugetarii. Pentru ca la asta se rezuma tensiunile sociale vizibile acum in Romania. Iar totul se intimpla pe banii generati in sectorul privat, acolo de unde nu se aude nimic, nici un protest, nici o amenintare de greva. Doar stirile seci de prin presa marcheaza concedieri, restructurari ori chiar falimente. La trei luni de la schimbarea puterii la Bucuresti, vorbele sint in continuare goale – dar mai multe si mai rasunatoare, iar promisiunile – aminate. Asa stind lucrurile, probabil ca vom muri un pic pina sa ne insanatoseasca criza din punct de vedere economic. Doar daca nu s-o intimpla vreo minune, ca tot sintem in preajma celei mai mari sarbatori a crestinatatii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii