Antrenori, pe loc repaus!

vineri, 14 decembrie 2007, 20:15
3 MIN
 Antrenori, pe loc repaus!

"Caruselul antrenorilor" este un loc comun in fotbalul contemporan si nu este neaparat o caracteristica a celui romanesc. De cite ori se parcurge o etapa mai dificila in evolutia unei echipe, se gaseste cea mai comoda explicatie: antrenorul este de vina; trebuie sa vina unul nou sa produca un soc la echipa. Si ciclul se reia, pina la primele doua-trei-cinci-zece infringeri. Cazurile in care un tehnician isi mentine ani de-a rindul pozitia, gen Arsène Wenger la Monaco si Arsenal, Guy Roux la Auxerre sau – la noi – Ionut Popa la Iasi sint extrem de rare. Totusi, daca in fotbalul european de cel mai inalt nivel un antrenor reuseste sa stea maximum trei ani la o echipa, la noi fenomenul a luat-o razna rau, generat si de calitatea execrabila a unor conducatori de club, care se erijeaza in mari cunoscatori in domeniu, cu motivatia primitiva ca ei dau (sau gestioneaza) banii. In acest sezon, 16 antrenori au fost schimbati in Liga I romaneasca, fie ca au fost alungati de patroni, fie ca si-au dat ei demisia, incapabili – probabil – sa mai suporte presiunile crescinde de la generatorii de bani.

Iata, insa, ca, in cursul acestei saptamini, Comitetul Executiv al FRF a luat o decizie temerara, la propunerea directorului Scolii Nationale de Antrenori, Mircea Radulescu. Un antrenor nu poate pregati, in decursul aceluiasi sezon competitional, decit o singura echipa din acelasi esalon. Cu alte cuvinte, daca antrenorul pleaca de la o formatie de Liga I, se poate duce in Liga a II-a, sau a III-a, sau in strainatate, dar in nici un caz la o alta echipa din acelasi esalon. Motivatia lui "Riciu" Radulescu nu prea sta in picioare. Acesta da ca exemplu cazul lui Mircea Rednic, care, dupa ce a plecat de la Dinamo, s-a angajat in curtea Rapidului, cu tot cu "secretele ciinilor", aceasta fiind – in opinia "Riciului" – explicatia victoriei giulestene in Soseaua Stefan cel Mare. Doua sint motivele care ne fac sa consideram exemplul lui Radulescu drept nesemnificativ. In primul rind, echipele de prim esalon, cu atit mai mult cele mari, se cunosc foarte bine intre ele, si nu numai ca lot de jucatori, asezare in teren sau capacitate de lupta, ci chiar si in domeniul secretelor de vestiar, care transpira destul de des si in presa. Mircea Rednic cunoaste foarte bine Dinamo, dar cunoaste si Steaua, chiar daca nu a antrenat-o niciodata. Al doilea contraargument este acela ca Mircea Rednic (ca sa pastram exemplul precedent) se poate intoarce, teoretic, la Dinamo chiar la inceputul sezonului viitor, in conditii perfect regulamentare, teoria "transpiratiei secretelor" raminind in picioare, cu deosebiri minore.

Dincolo de logica scirtiitoare a lui Mircea Radulescu, trebuie spus ca masura luata de FRF, cu aplicabilitate din sezonul viitor, merita salutata, si aceasta din unghiul seriozitatii si demnitatii antrenorului. De-acum inainte, un tehnician nu-si va putea permite sa filfiie prea des demisii pe sub nasul conducatorului, stiind ca, in perspectiva, il asteapta doar echipe ca Prefab Modelu, Concordia Chiajna sau Soimii Pesac. Problema cu demnitatea este o tira mai complicata, fiindca regulamentul nu-l poate obliga pe patron sa mentina un tehnician intreg sezonul. Gigi Becali are dreptul sa schimbe 33 de antrenori in 34 de etape, numai ca un antrenor serios va fi nevoit sa cugete temeinic inainte de a semna vreun contract cu temperamentosul latifundiar. Si, daca o va face, va cere un contract beton, cu clauze ferme in caz de demitere, care sa-l usture rau la buzunar pe patron, daca are chef de aventuri.

Teama vine, insa, din alta zona, si anume din talentul recunoscut al romanilor de a fenta legea, gasind peste tot portite de scapare. N-ar fi exclus ca in viitor sa intilnim tehnicieni care pleaca de la Rapid si semneaza cu… Dinamo II, pregatind, fireste, prima echipa, sub acoperire. Sau sa apara pe la cluburi fel de fel de "consilieri" sau "directori tehnici", pentru ca un alt talent al nostru este de a emite reglementari ambigui. Insa, daca "legea Radulescu" va fi aplicata in mod corect, fotbalul romanesc de club va avea o sansa in plus de a iesi din criza actuala. Este cam mult spus? Dar insuccesele echipelor Dinamo, Rapid si Steaua din
Cupele Europene nu sint deloc legate de fluctuatiile de pe bancile tehnice?

Comentarii