Arta razboiului politic

marți, 28 februarie 2012, 19:17
2 MIN
 Arta razboiului politic

De cind sa fi stiut veteranul Melescanu ca, pentru el, cariera politica va atinge o noua culme? Dupa nominalizarea sa la Serviciul de Informatii Externe, pe locul lasat vacant de Mihai Razvan Ungureanu, a inceput sa se completeze si genericul filmului. HotNews, de exemplu, da timpul inapoi cu doua luni, pina in noaptea de Revelion, cind – putem sa-i spunem asa – fostul liberal se nimerise in acelasi local cu seful statului si cu membrii marcanti din PDL, la Predeal. Daca acolo s-au facut jocurile, inclusiv pentru schimbarea lui Boc cu Ungureanu, asta s-ar putea sa nu aflam prea curind. O fi politica de moravuri usoare, dar deseori se arata pudica, mai ales fata de oamenii obisnuiti.

De data asta insa secretul a fost bine tinut inclusiv fata de liderul PNL. A fost Antonescu lucrat pe la spate? A fost prea ocupat cu tirurile contra celor de la putere si i-a scapat din atentie propria ograda? Pierderea inca unei batalii cu Basescu&Co este prea vizibila, iar temperamentul energic al lui Crin Antonescu nu i-a fost aliat de aceasta data. Tocmai reactia sa la aflarea vestii (S-a autosuspendat din partid? Si ce daca? Noi tot il dam afara!) este cea care face sa para reusita "lovitura" lui Basescu.

Poate ca Teodor Melescanu n-a constituit o miza importanta. La cei 71 de ani ai sai (pe care ii va implini pe 10 martie), el este un veteran in politica romaneasca – daca consideram si anii petrecuti in diplomatie inainte de 1990. Pe de alta parte, trebuie sa fii vulpoi batrin ca sa conduci un serviciu precum Informatiile Externe in vremurile de azi. Calmul si echilibrul l-au caracterizat intotdeauna pe noul director al SIE, dar i-ar mai trebui macar doua ingrediente pentru acest nou job: clarviziune si mina ferma.

Ce ramine in urma fostului senator liberal? Efectivul Senatului scade de la 135 la 134 de membri, dintre care 68 sint ai coalitiei de guvernamint, iar 66 – ai opozitiei (numarindu-l aici si pe neafiliatul Mircea Geoana, recent exclus din PSD). Cvorumul va fi insa acelasi (68 prezenti, respectiv jumatate plus unu), adica intregul efectiv al alesilor Puterii, ceea ce, in actuala greva parlamentara a opozitiei, va fi – este deja – greu de atins. Un motiv in plus, totusi, un pas inainte spre desfiintarea acestei camere parlamentare. Asadar, pentru moment, plecarea unui parlamentar din opozitie, respectiv a lui Teodor Melescanu, nu aduce un cistig celeilalte tabere.

Revine, in schimb, imaginea presedintelui jucator, in buna parte pe fondul scrisnetelor de dinti ale liderului PNL. Fara aceste rabufniri s-ar fi putut spune intr-o masura mai mare ca PNL isi aduce o contributie la realizarea intereselor Romaniei. Sigur, si cel aflat la timona tarii ar fi avut partea lui de cistig, dar asa ceva este de neconceput pentru incapatinatul Antonescu. Din pacate, liderul PNL mai coboara astfel un pic, chiar si in comparatie cu omologul si aliatul sau de la PSD, care pariaza de ceva vreme pe seriozitate si stapinire de sine.

Comentarii