Atentie la gafe!

luni, 10 septembrie 2012, 19:19
2 MIN
 Atentie la gafe!

Micile contre din interiorul USL, de dupa esecul referendumului, nu reprezinta ceva deosebit. Au existat oarecari neintelegeri, pe diferite teme, intre partenerii de guvernare si inainte de 29 iulie. Si nu s-a intamplat nimic ireparabil pentru alianta. Dar adevaratele motive de ingrijorare pentru PSD si PNL incep sa se iveasca la orizont. Iar prietenia de circumstanta dintre cele doua partide va fi serios pusa la incercare abia in momentul in care vor fi desemnati candidatii fiecarui colegiu in parte. Multe teritorii electorale nu mai sunt atat de sigure ca altadata.

Faptul ca PSD si PNL au cazut de acord sa cedeze un numar semnificativ de colegii insignifiantelor PC si UNPR complica situatia. Dupa ce au votat luni de zile dupa cum le dicta Basescu, uneperistii au deviat fara mustrari de constiinta in tabara cealalta. Din pacate pentru ei, dar din fericire pentru noi, genul acesta de duplicitate urat mirositoare se plateste aproape intotdeauna. 

Mai mult, zarva facuta de USL in jurul numarului real de romani aflati in tara s-ar putea intoarce impotriva lor. Cum vor fi reprezentati cei aproximativ 3 milioane de conationali aflati in strainatate? Daca nu vor aparea pe liste, atunci numarul de parlamentari ar trebui sa scada proportional, adica foarte mult. Daca sunt trecuti pe liste, lipsa lor de apetit electoral va produce din nou o zona masiva de absenteism. Deci si sanse reduse de a se obtine in prea multe colegii acel 50% plus 1, absolut necesar pentru a nu mai avea niciun fel de emotii. Iar daca se va merge pe varianta unei reprezentari stricte a "capsunarilor" (desenandu-se un fel de colegii chiar in Spania si Italia), vom trai o cumplita bulibaseala. Aproape sigur vom descoperi senatori alesi doar de cinci rromi, toti cu buletinul expirat. Oricum, impresia unora cum ca legile electorale nu se mai pot modifica pana la alegeri e doar o impresie.

Insa cea mai mare ingrijorare a USL ar trebui sa aiba drept cauza rezultatele ultimelor sondaje. Este clar ca, in lipsa unor evenimente pozitive, trendul aliantei va ramane unul descrescator. Dar pana unde se va micsora USL? Ar putea reinventarea PDL, mobilizarea fara precedent a electoratului UDMR, dar si un salt spectaculos al PPDD sa arunce USL spre 50%? Adica pe teritoriul cel mai periculos pentru PSD si PNL? Depinde chiar de USL! 

De ce se scofalceste USL nu e prea dificil de explicat. Mai mult decat esecul referendumului, nenumaratele erori de strategie care au insotit organizarea plebiscitului (de la unele declaratii elucubrante la cateva gesturi tembele) au marcat destinul acestei aliante. Marea drama a alegerilor din 2012 este ca nu pare a exista nicio diferenta calitativa intre USL si PDL. Intre oamenii propusi de USL si cei din armata PDL. Intre proiectele unora si proiectele celorlalti. Ceea ce ar avantaja tabara lui Basescu. Asadar, atentie la gafe! In caz contrar, previzibilul din iunie ar putea deveni imprevizibilul din decembrie.

Comentarii