Batista, tambalul si crucea

vineri, 30 septembrie 2011, 17:27
3 MIN
 Batista, tambalul si crucea

Cum se deruleaza un scandal de coruptie in arbitraj in Romania noastra? O perchezitie cu mascati, urmata de o chemare la DNA, in lumina reflectoarelor. Apoi, iesirea de la DNA, cu catuse la miinile inculpatului, sub flash-urile fotoreporterilor, arestare mai intii pe 24 de ore, apoi 28 de zile, recurs, para-recurs, procurorii cer, judecatorii aproba-resping, simultan aparind stenogramele convorbirilor interceptate, ce fac deliciul jurnalistilor avizi de senzational. Odata incheiat spectacolul, incepe partea anosta: chemari de martori, discutii, para-discutii, din nou recurs si para-recurs, apoi cercetarea invinuitilor in stare de libertate. Si acesta este finalul, lipseste doar un sobor preoti sa-i puna cruce si un tambalagiu sa puna batista peste instrument. Nu e un film cunoscut? Inlocuiti numele lui Vasile Avram cu Gheorghe Constantin si senzatia de "déjà vu" este clara.

Mai importante decit faptele derulate descrescendo sint conotatiile. Legatura tactico-strategica: cum naiba se intimpla oare ca, in fotbalul romanesc, epicentrul coruptiei s-a mutat in doi ani de la Pitesti la Tirgu Mures? In timp ce la Cluj, Galati, Vaslui, nemaivorbind de granzii scapatati ai Capitalei, lacrima este jegoasa pe linga puritatea celor alde Paszkany, Stan, Porumboiu, Copos, Borcea ori Becali. Pericolul social numit Penescu este bine-mersi in libertate, dar coruptia nu a disparut, ba chiar infloreste si puieste. Pina mai ieri, cind s-a descoperit un al doilea pol nociv: Terbea de la Tirgu Mures.

A doua legatura, cea sentimentala: Acum doi ani, ca si acum, probabil la fel si peste doi ani, orizontul de asteptare a fanilor Ligii I era, este si va fi urias. Gata, a murit caracatita coruptiei! Bineinteles, intii de la coada, cu alde Penescu si Terbea, dar pina la urma DNA o sa ia la rind tentaculele unul dupa altul si va ajunge la capetele rautatilor. Nasule, coane Mitica, de data asta vi s-a infundat! Penescu (Constantin) si Terbea (Avram) vor da totul din ei pentru o pedeapsa mai blinda si capatinile vor cadea una dupa alta ca intr-un joc de domino.

Are curaj cineva sa parieze ca va fi chiar asa? Mai degraba, nu! Despre momentul zero in fotbalul romanesc se vorbeste de multi ani, dar acest moment se tot amina. O nationala care tinjeste zadarnic dupa o calificare? Echipe romanesti ajunse conjunctural in Liga Campionilor care ne fac de ris? Stadion national faraonic inzestrat cu gazon mocirlos (pina a veni strainii sa ne invete ABC-ul meseriei)? Si, in fine, arbitraje de tot risul? Toate acestea si altele de acelasi tipic pot reprezenta un moment zero, dar pina la minus infinit este o cale lunga cit eternitatea si oricind exista loc de mai rau ca sa para ca acum e bine. Iar fotbalul nostru sa prospere prin reprezentantii sai de frunte, pururea si in vecii vecilor, amin!

Ce a spus Mircea Sandu dupa arestarea lui Avram: ca nu crede in vinovatia presedintelui CCA si ca oamenii incriminati nu sint mafioti, ci fraieri. Pentru presedintele FRF, Avram nu era decit un subordonat disciplinat, de tipul comunistilor de altadata care urmau cu sfintenie "linia". Insa subordonatii trebuie aparati cu sabii de otel, pentru ca nu cumva sa se intrebe cineva cit de groasa este linia aia sau cine o traseaza. Ce spune oracolul din Balcesti, Mitica Dragomir: "Vedeti-va de treaba, singurii vinovati sint ziaristii, care vor singe, catuse si lacrimi. Voi n-ati auzit de prezumtia de nevinovatie?"

Ce aduce nou scandalul Avram-Terbea comparativ cu cel anterior, Constantin-Penescu? Raspunsul nu poate fi dat din punct de vedere teoretic, fiindca procesul este in derulare, dar probabil ca raspunsul este "nimic". Tambalul va zbirnii din ce in ce mai "piano", cu batista apretata de rigoare, crucea va fi zdravan nituita, ca sa n-o apuce nici brailenii de Boboteaza, iar piesele de domino vor fi legate cu lanturi grele de masa de joc. Nu din cauza unor afinitati prea strinse intre jalnicii jucatori de cacealmale, ci dintr-un fenomen (nu se poate numi "sentiment") mult mai puternic decit prietenia sau ura, practic imbatabil: comunitatea de interese. Iar daca aceasta comunitate de interese mai depaseste si sfera imbicsita a fotbalului, nu mai este nimic de facut. Iar caracatita coruptiei in fotbalul romanesc va muri intr-o zi de sarbatoare: la Sfintu’ Asteapta! Dupa ce presa se va satura de "singe", iar microbistii de "piine si circ". Evident, piine mai putina.

Comentarii