Cine a iesit primar?

miercuri, 04 ianuarie 2012, 19:00
3 MIN
 Cine a iesit primar?

  

In 2004, romanii si-au ales primarul in doua tururi de scrutin, parlamentarii pe lista si presedintele in acelasi timp cu reprezentantii in Legislativ. In 2008 s-a introdus un scrutin separat pentru sefia Consiliului Judetean, parlamentarii au fost votati uninominal, iar presedintele a mai asteptat citeva luni, avind mandatul prelungit la 5 ani. Dupa toate probabilitatile, in toamna acestui an vom avea alegerile generale comasate cu scrutinul local, iar primarul va fi votat intr-un singur tur. Ca "predictibilitatea" sa creasca, presedintele Traian Basescu se arata dispus sa renunte la doi ani de mandat pentru a unifica cele trei scrutinuri, iar puterea marseaza inca pe ideea reducerii numarului de parlamentari.

Actuala coalitie la guvernare explica modificarile aduse legii electorale prin doua argumente subtiri: o economie de 20 de milioane de euro la buget si nevoia de stabilitate politica pentru a depasi criza. Primul motiv este rizibil pentru ca guvernul, nu opozitia, are responsabilitatea cheltuirii banul public, iar costul total al alegerilor ramine infim chiar si in comparatie cu banii aruncati pentru cumpararea a doi-trei primari din opozitie. Apoi, teoria ca economia poate accelera doar tinind democratia in marsarier denota o periculoasa imaturitate de leadership. Al doilea argument este si mai ridicol pentru ca pleaca de la premisa falsa ca opozitiei i-ar fi interzis sa faca scandal in afara campaniilor electorale. Iaca na, nu mai pot ei de asta. De altfel, si USL, desi a contestat dispozitiile noului act normativ la Curtea Constitutionala, trateaza subiectul cu exces de ipocrizie. PSD si PNL vor ca cele doua scrutinuri sa se desfasoare la aceeasi data, dar nu in noiembrie, ci in iunie. Culmea, sondajele arata ca si romanii imbratiseaza ideea comasarii, aceleasi sondaje care l-ar readuce astazi pe Ceausescu la conducerea tarii.

La ce sa ne asteptam de la noul an electoral? Poate mai mult ca oricind la un joc de amagire a electoratului, cu un alegator si asa naucit, supus la tot soiul de "iluzii optice". Odata cu comasarea alegerilor, marile teme de dezbatere se vor dizolva in mize marunte, de interes local. Candidatii la Parlament din colegiile urbane se vor alinia in spatele candidatului la primarie si vor trimbita ca doar impreuna pot finaliza sina de tramvai din cutare cartier. Pentru candidatii din mediul rural va fi ceva mai simplu: isi vor cumpara primarii in functie, iar in campanie o vor aduce in comuna pe Sofia Vicoveanca. Nu se va discuta nici despre modificarea Constitutiei, nici despre deficitul bugetar si nici macar despre etichetele cu continut abraziv. Intregul concept de campanie va fi construit in jurul strategiei candidatilor la primarie. Refrenul "Jos Basescu" va fi inlocuit in multe zone ale tarii cu lozinca "Jos primarul". Altfel, actuala strategie a opozitiei va esua lamentabil. Pentru a-si maximiza sansele, USL va trebui sa valorifice sigla aliantei, pentru a capta acea zona, fie si restrinsa, a electoratului care va vota doar impotriva sistemului. De cealalta parte, este de asteptat ca PDL sa-si modifice actualele insemne, de la sigla pina la culorile partidului, pentru a spori obscuritatea procesului democratic. De aici si marile confuzii. "L-am votat pe Ionescu la Primarie sau la Parlament? Cum, nu era ecologist, dar avea culoarea verde?". Daca astazi majoritatea cunoscutilor, indeobste bine informati, nu cunosc numele parlamentarului care-i reprezinta in colegiu, din 2012 vom intilni destule exemple de cetateni care nu stiu numele primarului.

Comentarii