Cu mingea in urna

vineri, 30 noiembrie 2007, 21:24
3 MIN
 Cu mingea in urna

"Sa dea Dumnezeu sa manince Steaua bataie dupa bataie, poate scapam odata si odata de ciobanul ala nesuferit care are pretentia sa ajunga presedintele Romaniei". "Universitatea Cluj n-are cum sa pice in Liga a II-a, fiindca e ajutata din umbra de Emil Boc, omul lui Basescu. Si nici Ceahlaul, pentru ca «Pinalti» e primar tare si a schimbat repede macazul in politica". Sau "Of, de-ar retrograda odata Politehnica asta, sa scape orasul de primaria lui Nichita". Toate acestea sint vorbe auzite pe la colturi, existind, fireste, si enunturi reciproce, in functie de simpatiile sau antipatiile politice ale emitentului, semne clare ale intersectiei dintre fotbal si politica. In sprijinul acestei legaturi biunivoce stau nu numai ofurile cetatenilor microbisti, dar si unele fapte.

Gigi Becali nu a ezitat, in vremurile sale bune, sa foloseasca galeria Stelei in scopurile sale politice si asemenea lucruri se intimpla chiar si mai departe de Bucuresti, ba chiar si in regiunea noastra nord-estica. Rapid este si acum o echipa puternica, dar nu atit de puternica precum acum vreo doi ani, cind George Copos era la guvernare, ca vicepremier. Iar marele erou de la Sevilla, portarul de legenda al Stelei, Helmuth Duckadam le-a zvirlit in nas conlocuitorilor sai din Semlac diploma de cetatean de onoare primita, pentru ca acestia nu l-au votat la alegerile europarlamentare. Chiar  daca semlacenii nu si-au diminuat cu nimic veneratia fata de Duckadam, votul lor fiind mai degraba impotriva lui Gigi Becali, pe care eroul s-a gindit, intr-o clipa nefericita, sa-l reprezinte. Iar daca ne amintim de faptul ca pina si Dorinel Munteanu, in scurta sa perioada stelista, a fost tentat de aventuri PNG-iste, de influentele pe care oameni ca Viorel Paunescu, Viorel Hrebenciuc, Dinel Staicu le-au exercitat la unele cluburi de fotbal, concluzia e clara si trista: fotbalul si politica se amesteca virtos. Calitatea acestui bors depinde, insa, de cel care invirte cu polonicul in oala.

Dumitru Sechelariu de la Bacau, Gheorghe Stefan de sub Pietricica si Gheorghe Nichita de la Iasi au cistigat voturi bune, cladindu-si cariere solide in politica pe seama fotbalului. Nu acelasi lucru se poate spune despre fostul selectioner Anghel Iordanescu, desi avea in spate coscogemite PSD, nu te miri ce PNG – fie ca borsul n-a fost amestecat bine, fie ca lingura s-a coclit. Fotbalul poate ridica politicieni, dar ii si poate cobori, cu efect de bumerang tot asupra fotbalului. Faptul ca FCM Bacau ajunsese, la un moment dat, cea mai buna echipa a provinciei nu l-a scutit pe Sechelariu de pierderea alegerilor locale, si acum, cu "Seche" in opozitie, echipa din Bacau se lupta amarnic sa nu retrogradeze in fosta Divizie C. Galeria Stelei a fost un bun suport pentru Gigi Becali, insa, odata cu scumpirea biletelor si, mai ales, cu tratamentul umilitor administrat lui Hagi, faimosul latifundiar a ajuns sa viseze, obsedant, numarul 4,9.
Sint lectii care trebuie sa le invete atit oamenii de fotbal atrasi de politica, cit si politicienii care viseaza ascensiuni ametitoare, calare pe mingea de fotbal. Pentru ca, daca a devenit un loc comun ca politica este ca o femeie de moravuri usoare, mingea rotunda este si mai alunecoasa si te poate sa te arunce cit ai clipi de pe pisc in prapastie. Explicatia rezida in faptul ca realizarile in fotbal pot ajuta cariera politica, dar nu constituie factorul determinant. In afara unui nucleu dur de fani, oamenii au mai multe pretentii de la un conducator politic decit relativa ascensiune a vreunei echipe locale de fotbal. Aceste adevaruri privesc, insa, exclusiv pe cei interesati.

Daca pentru acestia melanjul fotbal-politica este riscant, pentru microbistul de rind devine rizibil. Putem foarte bine sa incurajam Politehnica Iasi fara a simpatiza, neaparat, cu PSD si Nichita, putem tine pumnii Stelei in confruntarile internationale fara a ridica osanale lui Gigi Becal sau a ne teme ca – vezi Doamne – ciobanul din Pipera va ajunge presedintele Romaniei daca Steaua ar trece in primavara europeana. Iar Duckadam trebuie sa inteleaga ca diploma de cetatean de onoare al Semlacului i-a fost data pentru ceea ce a realizat in fotbal, iar votul negativ, pentru alegerea politica facuta.

Comentarii