Dupa 25 noiembrie

luni, 19 noiembrie 2007, 20:25
2 MIN
 Dupa 25 noiembrie

La ce ne putem astepta in viata politica romaneasca dupa scrutinul/scrutinele de peste o saptamina? Prin toamna umbla un zvon "subversiv": cica, imediat dupa 25 noiembrie, PNL si PSD isi vor oficializa mezalianta, alcatuind impreuna un nou guvern. Misiunea Cabinetului Tariceanu-trei ar fi pregatirea anului electoral care vine, atent ca PD si Basescu sa nu creasca in preferintele alegatorilor mai mult decit trebuie.

Se vede ca liberalii spera sa obtina, pe 25 noiembrie, un scor electoral cit mai bun. Unii lideri importanti ai partidului se asteapta chiar ca scorul PNL sa fie sensibil apropiat de cel al PSD. Ar fi cea mai buna baza pentru o viitoare negociere intre cele doua formatiuni. Pe linga sprijinul propriilor sustinatori traditionali, PNL se bazeaza pe votul pensionarilor, care s-au trezit inca din noiembrie cu veniturile majorate, dar si pe eternii pomanagii ai Romaniei, pe care i-a preluat de la PSD.

Indiferent, insa, de evolutia relatiei cu PSD, liberalii trebuie sa purceada, rapid, dupa 25 noiembrie, la o primenire a Guvernului. Fara aceasta actiune curativa de imagine, Cabinetul Tariceanu risca sa ramina in istorie drept cel mai incompetent guvern al Romaniei. Economia romaneasca deja nu mai duduie, ci gifiie. Deja, o parte dintre ministri au devenit subiect de bancuri. La Externe, Interne, Justitie ar trebui sa se declare starea de necesitate, dupa cite gafe monumentale, generatoare de tot atitea scandaluri internationale, au pornit de acolo. Si Agricultura e la pamint, dar, dupa celebrul episod "Caltabosul", avem aici un nou ministru. Al patrulea.

Daca liberalii chiar doresc votul uninominal (asa cum se lauda Bogdan Olteanu), atunci principala lor preocupare in urmatorul an trebuie sa fie identificarea unor personalitati credibile, capabile sa invinga adversari de calibru din celelalte partide. Oare cite voturi ar obtine un Tudor Chiuariu sau un Cristian David, daca ar candida intr-un colegiu uninominal? Pe de alta parte, ce se va intimpla daca varianta de vot uninominal propusa de Traian Basescu nu va stringe suficiente voturi pentru a fi validata prin referendum? Vor mai dori liberalii introducerea propriei variante de vot uninominal? Cind nici macar propriii ministri nu par capabili sa atraga simpatia electoratului, atunci ideea unominalului se poate dovedi catastrofala pentru PNL.

Apoi, care va fi atmosfera din Parlamentul Romaniei daca scorul obtinut de PD la europene va fi mai mare decit cel al PNL, PSD si PRM la un loc? Daca PRM abia va depasi nivelul de 5%? Daca UDMR nu va trece de pragul electoral? Cit de credibil mai pare un astfel de Parlament, total "defazat" fata de preferintele de azi ale electoratului? Vom asista la tradari in masa ale membrilor altor partide, care vor incerca sa se salveze batind la usa PD, precum Dumitru Dragomir? Vor fi primiti ei? Atunci, ce rost vor mai avea discutiile privind combaterea traseismului politic? Sau chiar cele vizind reforma clasei politice?

Dupa 25 noiembrie, problema cea mai mare va fi ca vom avea – din nou – mai multe intrebari decit raspunsuri. Ceea ce inseamna ca toate scandalurile vor continua.

Comentarii