Euro-prezidentialele

luni, 18 mai 2009, 18:51
3 MIN
 Euro-prezidentialele

Campania electorala pentru Parlamentul European a inceput de vreo zece zile, dar politicienii privesc in alta parte: spre Cotroceni. Interesul tot mai accentuat al partidelor fata de candidaturile pentru functia de sef al statului deconspira adevarata miza a acestui an: alegerile din toamna. Cine va fi viitorul presedinte al Romaniei?

Nu exista proiecte europene, nu stim nici macar sa cheltuim banii UE, dar avem deja o groaza de potentiali candidati pentru fotoliul de presedinte al Romaniei care ne promit un viitor luminos. Printre ei, Mircea Geoana, Crin Antonescu si gemenii Boc-Basescu. Ceilalti nici nu mai merita mentionati. In aceste conditii, cind te incearca imediat o senzatie de disconfort, te intrebi daca mai merita vreunul dintre acesti candidati votul nostru.

De zile bune, pesedistii il tot baga in fata pe Mircea Geoana. Cel taxat, nu foarte demult, cu apelativul "Prostanacul" de catre Ion Iliescu, nu promoveaza nici un proiect politic, dar are clar o tinta spre care isi indreapta toate atacurile: Traian Basescu. Discursul sau miroase a praf de pusca expirat si a trandafiri ofiliti. PSD se prezinta tot mai mult electoratului ca un partid blocat in proiect. Faptul ca un individ dubios, ca Marian Vanghelie, a ajuns, in ultimii ani, un pesedist extrem de influent da seama cel mai bine de calitatea noilor cadre de la virful partidului. Ce solutii mai pot oferi acesti politicieni marilor probleme ale Romaniei?

La rindul lor, liberalii dau impresia ca fac front comun cu Crin Antonescu. E doar o impresie. In realitate, cei mai multi membri PNL sint mult mai interesati de supravietuirea in cruda opozitie. E grea viata fara ciolan. Dupa ce cumperi zeci de mii de voturi imprastiind aiurea fonduri de la bugetul central, descoperi destul de repede ca, fara bani, nu mai valorezi nimic pentru alegatorul de la tara. In marile orase, oricum, liberalii au inceput sa aiba interdictie. Un eventual scor slab al PNL la europene ar trebui sa-i puna destul de serios pe ginduri pe liberali si sa forteze marginalizarea celor care s-au compromis in ultimii patru ani.

Cea mai ciudata situatie se petrece insa in PD-L. Recenta ipoteza referitoare la posibila inlocuire a lui Traian Basescu cu Emil Boc la prezidentialele din toamna a surprins destula lume. Unii intuiesc aici doar o cacealma, altii vad deja un alt presedinte invins de structuri. Sau de criza. E cam acelasi lucru, de vreme ce Romania este tot timpul in criza, pentru ca institutiile statului nu-si fac deloc treaba. Cu cinci ani in urma, Traian Basescu promitea institutii puternice. S-a tinut de cuvint?

Ceea ce frapeaza cel mai tare in acest moment este totala ruptura dintre electorat si clasa politica. Politicianul vorbeste tot mai des de unul singur, intr-o limba pe care n-o mai intelege nimeni. Unde sint multimile de altadata care scandau in delir numele candidatilor? Care candidati? De zece zile a inceput campania electorala pentru Parlamentul European, dar se vorbeste continuu de Geoana, Antonescu si Basescu. E tot mai evident ca partidele isi urmaresc strict propriul interes politic. E cautata puterea doar de dragul puterii. Dar care mai este interesul electoratului? Poate tocmai acela de a refuza sa mai cautioneze aceasta clasa politica.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii